ОССЕ представи предварителни данни за наблюденията върху изборите

ОССЕ представи предварителни данни за наблюденията върху изборите

© Марина АнгеловаОбвиненията в купуване на гласове и твърденията за натиск върху гласоподаватели и кандидати са довели до подкопаване на доверието Предизборната кампания се проведе при атмосфера на зачитане на основните човешки права. Въпреки това са нужни допълнителни усилия за повишаване на честността и прозрачността на изборния просец. До тези изводи стигна Ограничената мисия за наблюдение на изборите към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Широко разпространените обвинения за купуване на гласове и практически цялото отразяване на предизборната кампания в медиите бе срещу заплащане, показват необходимостта от продължителна реформа, посочи ръководителят на мисията Вадим Жданович.


Мисията е проверила меджу 75 и 80 избирателни секции, като 10 от тях са били в райони с предимно малцинствено население. Анти-ромските протести след Катуница, използвани от някои партии и твърденията за натиск над гласоподаватели и кандидати са подкопали доверието в изборния процес, твърдят от мисията. "Няма отлично проведени избори никъде по света. Винаги има място за подобрения в изборния процес", посочи Вадим Жданович.


Преди изборите Централната избирателна комисия беше обвинявана в липса на прозрачност заради провеждането на заседанията при закрити врати. Според представителите на мисията това е довело до липса на прозрачност, а невъзможността да се вземе решение с мнозинство от две трети допълнително е утежнила ситуацията. Окончателния доклад за протичането на изборите ще бъде готов осем седмици след приключването на изборния процес. В него мисията ще посочи резултатите от наблюденията на изборните секции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK