Окупирайте редакциите

Преди две седмици USA Today обясни защо протестите на Уолстрийт продължават да набират скорост. "Бонус системата вече не е средство за възнаграждаване на таланта, а основната дейност на Уолстрийт", се казва в редакционната статия на ежедневника. Тя продължава, като обяснява, че "Финансовите институции правят рискови инвестиции, за да може мениджърският екип да получи солидни бонуси в краткосрочен план. Но дори когато последствията от рисковото и безразсъдното им поведение ги настигнат, те все още им изплащат огромни бонуси."


Да погледне в собствените си чинии
New York Times обаче е на различно мнение: "Да, това е добре казано заради едно: Ако търсите излишък на бонуси въпреки несполучливите усилия, най-добрият неотдавнашен пример е компанията Gannett, която притежава USA Today", пише изданието.Седмицата преди USA Today да публикува редакционната статия за бонусите, Крейг Дъбоу подаде оставка като изпълнителен директор на Gannett, припомня New York Times. Преобладаващото мнение е, че краткият му шестгодишен мандат е бил бедствие. Акциите на Gannett са паднали от 75 до 10 USD след назначението на Дъбоу, а броят на служителите на Gannett намаля от 52 хил. до 32 хил. Така журналистическите бюра в компанията собственик на 82 вестника значително са намалели.Gannett така или иначе никога не се е откроявала с постижения в журналистиката, коментира New York Times. Така че, когато се оголи умственият потенциал на една медия в търсене на печалба, тя силно ограничава оригиналните си и сериозни репортажи, пише New York Times.


Лошо управление, добър бонус
След "доброто" управление някак логично е, че на господин Дъбоу са му посочили вратата. Не и в света, в който живеем днес, заключава New York Times. Не само че г-н Дъбоу се оттегли по собствено желание (по здравословни причини), но той получи и похвала от Марджъри Мегнър, член на борда на Gannett, който без ирония отбеляза, че "Крейг подкрепяше потребителите ни и техните непрестанно променящи се нужди от новини и информация". И това не е всичко. Освен вербалната похвала, но беше подкрепен солидно и материално.Бордът му даде доста повече от незаслужени аплодисменти, пише още New York Times. Дъбоу се оттегли с малко под 37.1 млн. USD пенсионни и здравни обезщетения. Да не забравяме общо 16-те млн. USD заплата и бонуси през последните две години.Оказва се, че бордът дори не е искал да плати на Дъбоу, за да се отърве от бизнес управлението му, пише New York Times. Той бе заменен от Грейсия Мартор, президент на компанията и главен оперативен директор. Тя беше стабилен съюзник на Дъбоу в управлението на разходите, без да полага особени усилия за търсене на нови приходи. Тя вече е получила милиони в бонуси и сега се реди за още, смята всекидневникът.
Забравете за Уолстрийт, може би е време да окупираме Main Street (от англ. главната улица - бел. ред.), предлага New York Times. Gannett обезкръви Main Street, като предлагаше все по-малко новини поради масови съкращения на журналисти всяко тримесечие. New York Times даже се изкуши да нарече забогатяването на Gannett аномалия насред руините.Но това не е единствената голяма медийна компания, в която лошите решения се отразяват на всички с изключение на онези, които са ги взели, разсъждава нюйоркският всекидневник. Компанията Tribune, която притежава верига от вестници и телевизионни станции, изплаща милиони долари бонуси като част от сделка за излизане от фалит.Над 4 хил. души загубиха работата си и силните журналистически звена на вестниците й, включително Los Angeles Times, The Chicago Tribune и The Baltimore Sun, бяха окастрени. И въпреки че голяма част от отговорните за фалита се оттеглиха, по данни на New York Times над 600 мениджъри, които присъстваха на срива на компанията, все още са по работните си места. Не само че са по местата си, докато много други бяха съкратени, но и ще имат право да си разпределят от 26.4 до 32.4 млн. USD бонуси, твърди New York Times.


Колкото повече, толкова повече
Според The Chicago Tribune бонусите в Tribune за последните три години, включително планираните за 2011 г., може да достигнат 115 млн. USD. Точещият се съдебен процес обаче не спира адвокатите и настоящите мениджъри да кълват трупа на компанията, коментира New York Times. Всекидневникът застава твърдо зад позицията, че хората, които спокойно бутат служителите си "от каросерията на камиона, докато не им свърши газта", не само не заслужават милиони бонуси, но и работни места. И докато вестниците в САЩ се опитват да обхванат окупационните протести, пише New York Times, може би е редно някои от компаниите, които ги притежават, да се вслушат внимателно, за да чуят дали няма и призив към самите тях.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK