"РискМонитор": Узаконяването на проституцията в момента не е добър сценарий за България

Проституцията в България не е криминализирана. Не е и легализирана. Тук властва ситуацията на мълчаливо разрешение. До такива изводи стига докладът "За" или "против" легализацията на проституцията", изготвен от фондация "РискМонитор". "В България проституцията е в полуопределено положение, в което нито се обсъжда, нито се говори много. Тя е в правен полувакуум", заяви Стефан Попов, изпълнителен директор на неправителствения институт за публични политики "РискМонитор". Организацията представи свой доклад по темата, като е изследвала и решението на проблема в други страни. Попов посочи, че локалният проблем на България е фактът, че проституцията в страната е във владение на криминални мрежи и това пречи за въвеждането на иначе по-ефективната практика на легализирането на тази дейност, тъй като не е ясно кои престъпни структури ще имат възможност да се облагодетелстват от регламентирането. В момента над 90% от проституцията в страната е обвързана с организираната престъпност, сочат данните от доклада.


Ситуация на мълчаливо разрешение
"Проституиращите лица попадат в архаичния закон за безделничеството, по който член те често биват арестувани и след това пускани. В България липсва и правна забрана на ползване на сексуални услуги срещу заплащане освен в случаите на привличане към проституция на непълнолетни лица", обясни Ралица Илкова от катедра "Наказателноправни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Именно премахването на този текст от Наказателния кодекс е една от препоръките на организацията. Илкова посочи, че в момента правната рамка в България по темата не е особено адекватна. "Отношението на законодателя по темата сега е  единствено и само чрез наказателното право - санкции и административни мерки срещу проституиращите лица и ползващите този тип услуга", каза Илкова.


Световните модели
В световен мащаб има три модела на отношение към доброволната проституция на пълнолетни лица - криминализиране, легализиране или "мълчаливо разрешение". "Сводниците навсякъде са наказателно преследвани, уличната проституция е забранена на много места, а наказателната отговорност за проституиращи лица е почти изчезнала", обобщи резултатите от изследването адвокат Наташа Добрева. Криминализиращите режими целят да премахнат явлението. Такъв тип отношение има например в скандинавските страни. Страните, в които проституцията е легализирана, виждат узаконяването на проституцията като средство за преодоляване на нейните незаконни експлоатационни аспекти. Такъв пример е Нова Зеландия, където сексуалните услуги са легален бизнес.При липсата на позиция за значението на явлението се стига до мълчаливо разрешение, каквато е ситуацията в България.
Препоръките
От "РискМонитор" смятат, че за момента адекватната мярка, която може да се вземе в България, е да се премахне архаичният член за "безделничеството", както и да бъдат криминализирани платените сексуални услуги, свързани с малолетни и непълнолетни лица и с такива лица, които не могат да отговарят за постъпките си. Криминализирано трябва да остане и склоняването към проституция. Трябва да се предвиди изрично и че не се наказва доброволното предлагане на сексуални услуги от пълнолетни лица срещу заплащане, смятат от организацията.В по-дългосрочен план, когато евентуално бъдат прекъснати връзките между проституцията и криминалните мрежи, може да се помисли за създаването на регистрационен режим - лицензиране на публичните домове и заведения за сексуално развлечение, обучение на полицейските служители, информационни кампании и създаване на организации за защита на правата на проституиращите, както и осигуряване на мерки за насърчаване на излизането от тази практика.


--------------


Изводи


Към настоящия момент не е възможно да се развива публична политика по отношение на проституцията, без да се има предвид криминалният контекст на страната. За да се постави въпросът с проституцията, трябва първо да се противодейства на организираната престъпност и криминалните мрежи да се ограничат.


Предлагането на сексуални услуги е високорискова практика и води до маргинализация на проституиращите. Те се самоизолират от демократичното общество и живеят с идеята, че нямат достъп до образование, институции и работа.


Около 90% от проституцията в България е организирана в криминални мрежи, а свободното предлагане на сексуални услуги е по-скоро изключение.


В дългосрочен план хората, които предлагат сексуални услуги, нямат опция за излизане от тази практика. При легализиране на сексуалните услуги рисковете за проституиращите намаляват.


---------


Препоръки


Краткосрочни


Криминализирани трябва да бъдат платените сексуални услуги, свързани с малолетни и непълнолетни лица. На наказание трябва да подлежат и платените сексуални услуги с участието на лица, които не могат да разберат значението на извършеното или не могат да ръководят постъпките си. Криминализирано трябва да остане и склоняването към проституция.


Когато тези действия се извършват с користна цел, те трябва да подлежат на по-тежки наказания. Да се предвиди изрично, че не се наказва доброволното предлагане и ползване на сексуални услуги от пълнолетни лица срещу заплащане.


Отпадане на нормата за безделничество в Наказателния кодекс, заради която често се санкционират проституиращите, защото е остаряла и няма място в съвременното законодателство.


Дългосрочни*


Въвеждане на регистрационен режим - например лицензиране на публичните домове и заведения за сексуално развлечение. Дейностите, които не са включени в установения регистрационен режим, да бъдат подложени на криминализация или санкциониране.


Към изпълнителната власт са насочени препоръки за спиране на преследването за безделничество на проституиращите. Основен приоритет трябва да бъде противодействието на сводничеството и експлоатацията.


Предлага се обучение на полицейските служители, за да спрат да се отнасят към проституиращите като към престъпници. Препоръка е и защитата на самостоятелно заетите в сексуалната индустрия от рекет.


Роля за промяна на отношението към проституцията трябва да имат също медиите и неправителствените организации, които да информират обществото за разликата между сексуалната експлоатация и свободното практикуване на проституция.


Създаване на организации за защита на правата на проституиращите и осигуряване на мерки за насърчаване на излизането от тази практика.


*В случай че бъде разрушена връзката между проституцията и криминалните мрежи

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK