Цигарените фабрики на "Булгартабак" свиват печалбата си

Двете основни производствени фабрики на "Булгартабак холдинг" - "София БТ" и "Благоевград БТ", свиват печалбата си за деветмесечието на 2011 г. Компаниите са увеличили разходите си и са свили ефективността си непосредствено преди сделката за приватизация на мажоритарния пакет акции от държавния цигарен холдинг.


Продажби


"София БТ" АД е увеличило приходите си от продажби с близо 20% до 119 млн. лв., но в същото време печалбата на компанията за периода януари - септември 2011 г. спада до 3.6 млн. лв. спрямо отчетените 9.7 млн. лв. година по-рано. Основната причина за понижението на печалбата е големият скок на разходите за материали.Още по-фрапиращо е понижението при "Благоевград БТ". Положителният финансов резултат на цигарената фабрика в Благоевград пада близо 5 пъти до малко над 2 млн. лв. в края на септември 2011 г. Понижението идва на фона на увеличени с близо 20% продажби до 145 млн. лв. Подобно на цигареното дружество в София и при "Благоевград БТ" се отчита голям скок на разходите за материали.
Разходи за заплати


Софийската компания обаче е увеличила с близо 10% средствата, разходвани за заплати. Според междинния доклад за дейността на дружеството през третото тримесечие, непосредствено преди приватизцията на мажоритарния собственик "Булгартабак холдинг", фабриката в София е увеличила значително работниците си - с близо 10%. В същото време силно е намаляла натовареността на служителите - с почти 25%. Според данните от междинния доклад за дейността бандеролният пазар на тютюневи изделия се е свил през първите осем месеца на годината с 12% спрямо същия период на 2010 г. "Продажбата на цигари с чужд бандерол или без бандерол е повсеместна и обхваща и най-малките населени места", твърдят за пореден път от мениджмънта на дружеството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK