Кметът вече строи снегорините

Гражданска защита сваля опасни билбордове заради вятъра

Пожарникари се бориха близо час с повалено от вятъра дърво на ул. "Шести септември".

Пожарникари се бориха близо час с повалено от вятъра дърво на ул. "Шести септември".След днешния дъжд над София ще завали и сняг, но чак в края на седмицата. Според синоптичната прогноза първият за тази година сняг ще падне в нощта срещу събота. По нареждане на Бойко Борисов обаче в очакване на снега вече стоят 549 машини – 379 снегорина, 150 камиони за пясък и луга и 20 специализирани машини. Според директора на Столичния инспекторат Гален Ганчев тази година снегът няма да причини неприятни изненади.


Заради бурния вятър, който предшестваше дъжда, спасителни екипи на Гражданска защита и Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (МДПБА) започнаха да разглобяват опасни билбордове. Досега са свалени метални конструкции, висящи ламарини и строителни материали на повече от двадесет места в столицата, отчетоха от Гражданска защита пред "Метрополис". Освен рекламни пана и строежи, екипите обезопасяват и жилищни сгради в кварталите "Лагера", "Овча купел" и "Красна поляна". Свалени са облицовъчни плочи от сградите и напукана фасадна мазилка, които могат да паднат и да наранят минувачите, казаха от министерството. Дадени са предписания за укрепване на нестабилни покривни конструкции.


Вятърът събори дървета и изпочупи клони във всички квартали на София. Повече от час пожарникари отстраняваха повалено дърво пред 6-то училище. Дървото смаза автомобил и блокира движението по ул. "Шести септември" за час и половина. Заради силния вятър са се скъсали кабели на "Електроснабдяване" пред сградата на Министерството на вътрешните работи. До обяд пожарникарите са реагирали на повече от двадесет сигнала за щети от бурята. Сигналите са за паднали на уличното платно дървета, за надвиснали от покривите ламарини, за откъртени големи парчета мазилка и откачени водосточни тръби.
Според експертите от Гражданска защита най-опасни са старите дървета в центъра, които лесно се чупят. Опасни са и всякакви неустойчиви конструкции за реклама. Засега няма прекъснати големи електропроводи в столицата, както се случи в Монтана и Шумен.
Кметът на София Бойко Борисов нареди на районните кметове да проверят билбордовете и старите сгради в кварталите, за които отговарят. Кметовете трябва да организират преместването на всички подвижни съоръжения и леки конструкции, които могат да нанесат щети или да наранят граждани. Общината прикани софиянци да съобщават за опасни сгради, рекламни пана, паднали дървета или опасни конструкции на телефон 987 55 55, както и горещите линии на Гражданска защита - 862 60 75, 088 199 и 0898 199 199


Паралелно с това Борисов е наредил на районните кметове да създадат организация за постоянно наблюдение и контрол на пътната мрежа в очакване на снега в края на седмицата. Те са задължени да поставят маркировка и пътни знаци при участъците, чието заледяване би било опасно за гражданите, както и да отстраняват незабавно всички нередности и да уведомяват за това Столичния инспекторат и ресорния заместник-кмет Мария Бояджийска.


Три фирми ще чистят снега в София - "Чистота - София" поддържа 14 района, Волф - 5 и ДИЦ- 6. Всеки столичанин може да се обади в Столичния инспекторат, ако види непочистен участък. Има и денонощен телефон - 987 55 55, на който гражданите могат да съобщават за неопесъчени улици. При нарушения фирмите концесионери няма да бъдат глобявани, но няма и да получават договорените за чистенето пари.


Районните кметове могат да глобяват домоуправителите, ако площадките пред жилищните блокове са заледени. Размерът на санкцията е до 500 лева и се определя по преценка на районните кметове, уточни главният юрист-консулт на Столичния инспекторат Валерия Герова.


Заради липсата на сняг общината е спестила пари, които сега ще даде за извозването на софийския боклук до сметището в Карлово, казват оттам. Над 80 хил. тона балирана смет ще тръгнат към регионалното депо на община Карлово. Това ще струва 3 млн. лв. Столичната община трябва да преведе авансово 25 % от сумата за депониране на балите на сметището в Карлово. Според Борисов така разходите за съхранение на балите ще намалеят с един милион лева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK