Изхвърлянето на стари елуреди - мисията невъзможна

Магазините не се занимават с изкупуване на стари елуреди

© Цветелина Николаева

Магазините не се занимават с изкупуване на стари елуредиИван Григоров прави ремонт на таван, където смята да се нанесе в близките седмици. Предишните собственици са му завещали телевизор "Електрон" и акумулираща печка ЕПА 3. Телевизорът тежи 62 килограма. Печката дори не може да бъде помръдната. Иван има намерение да ги изхвърли, но няма представа къде. "Ако не намеря, ще ги оставя до контейнера. Вероятно събирачите на старо желязо ще ги разфасоват", надява се той.


Понеже България вече е в Европейския съюз, би трябвало да действат нови правила за безопасното и природосъобразно оползотворяване и рециклиране на излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване. Според нормативната уредба, ако Иван изхвърли телевизора и печката в контейнера, или ги остави някъде извън града, може да бъде глобен. Глобите са от 150 до 500 лева и се налагат от Столичния инспекторат. Засега обаче, по информация на общината, тези глоби не са били налагани - следенето за изхвърлена техника е много трудно и съответните служби нямат необходимия капацитет.


"Не само че е незаконно да се изхвърлят старите уреди с останалия боклук, но и е опасно", коментира ситуацията Гален Ганчев, директор на Столичния Инспекторат. Той обяснява, че много уреди съдържат вредни вещества, като живак например, които замърсяват околната среда и са опасни за хората. Затова електроуредите трябва да се събират и преработват от лицензирани фирми, които разполагат със съответната апаратура. Междувременно съхраняването им трябва да става на специално подготвени площадки. Ганчев твърди, че по време на пролетното почистване между 10 и 22 април общината трябва да постави и специални контейнери, предназначени само за изхвърляне на елуреди.
Засега само една фирма - "Екобултех", е получила лиценз от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за събиране, съхраняване и преработване на стари електроуреди. Според изпълнителния й директор Галя Чернаева, фирмата работи с няколко подизпълнители, които поддържат площадките за съхраняване на електроуредите. Ако хората искат да се отърват от старите си печки и хладилници, трябва да ги закарат на някоя от площадките (къде се намират те - четете долу). Според Чернаева, собствениците сами трябва да доставят излезлите от употреба телевизор или печка, защото фирмата няма да ги вземе от дома им безплатно. Тя обяснява, че клиентите могат да ангажират някоя от фирмите-подизпълнители да извози уредите, но това ще стане само срещу заплащане. Цената обикновено е по договаряне и зависи от обема, тежестта и от това колко далеч живеете от площадката.


Ако проявите съзнателност и занесете елуредите на отреденото за това място, ще получите пари срещу тях само ако материалите в уреда са пластмаса, желязо или стъкло и са повече от 70% от общото му съдържание. "Плащаме около 40-50 лв. за изкупуване на бойлери и печки. Ако предадете телевизор например, няма да получите нищо", обяснява Чернаева. По думите й, причината е в това, че само за тези материали има изградени инсталации и "Екобултех" печели от преработването им.


Въпреки лансираната от Министерство на околната среда и водите и Камарата на електротехниците идея магазините за техника да правят отстъпка, ако при закупуването на нов уред клиентът върнете стария, проверка на "За града" показа, че тази практика е непозната за повечето големи специализирани магазини. Веригите като "Зора", "Технолукс", "Денси център" нямат дори площадка, на която хората да могат да изхвърлят непотребна техника. В магазините на "Техномаркет Европа" и "Технополис" има контейнери, предназначени за това, но клиентите не получават никакви пари срещу старите уреди. Веригите не предлагат извозване до площадките си. Единствено в "Техномаркет Европа" при купуване на нов елуред от фирмата могат да дойдат и да откарат безплатно стария.Къде се намират лицензираните от МОСВ площадки, на които може да предадете старите електроуреди:

Площадка "Славовци" - район Нови Искър, кв. "Слaвовци", ул. "Победа" N35


Площадка "ДК 1-Земляне" - район "Красно село", ул. "Костенец" N12


Площадка "Софстрой"- район Слатина, кв. "Христо Ботев", ул. "Иван Шаблин" N7


Площадка "Захарна фабрика" - кв. "Захарна фабрика", ул. "Кукуш" N2


Площадка в местност ОСЗ "Сгуроотвала" - район "Подуяне"

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kiselo_mliako
  kiselo_mliako
  Рейтинг: 675 Гневно

  Да, само където искат да им ги закараш на място.
  Ако имах с какво да ги закарам нямаше да търся фирма и да се чудя какво да ги правя старите ел. уреди...
  И така фирма за прибиране или изкупуване на подобни уреди просто няма!!!!

  Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK