Румен Овчаров и Ангел Александров са извършили противозаконни действия срещу правосъдието

Прокуратурата започва да ги разследва, защото са се пазарили заради делото "Топлофикация"

Румен ОвчаровМинистърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и директорът на Националната следствена служба Ангел Александров са извършили противозаконни действия срещу правосъдието, заяви говорителката на Върховната касационна прокуратура Маргарита Попова.


Това стана на пресконференция, на която прокурор Иванка Трифонова оповести данните от проверката по скандала "Овчаров -Александров". Овчаров и Александров ще бъдат разследвани по повод на разговорите си по делото "Топлофикация". Това разследване ще върви заедно с досъдебното производство, образувано срещу бившата зам.-министърка на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова и следователката Татяна Шарланджиева. Ако се съберат достатъчно данни за извършено престъпление, и на четиримата ще бъдат повдигнати обвинения, каза Попова. По отношение на останалите направления от проверката на Софийската градска прокуратура по скандала "Овчаров - Александров" - за това дали Овчаров е заплашвал Александров и дали Александров е използвал служебното си положение, за да осигури противозаконна облага, прокуратурата е преценила, че няма събрани данни за образуване на наказателно производство.


Главният прокурор Борис Велчев заяви, че още преди да избухне скандала, Александров му е казал, че е бил заплашван от Овчаров. Велчев е посъветвал директора на следствието да напише всичко това и да го депозира в прокуратурата, но Александров не го е направил. Според главния прокурор скандалът е отвратителен и омерзителен и е поставил на изпитания съдебната власт.
Какво са си говорили за "Топлофикация"?


Прокуратурата е установила, че Овчаров и Александров няколко пъти са обсъждали факти и данни по делото за източването на столичната "Топлофикация". Ще бъде проверено дали Овчаров е оказвал натиск върху разследването - заради Красимир Георгиев, собственик на фирма "Фронтиер" и негов състудент от Москва. Александров ще бъде проверен дали е разпространявал следствена тайна по делото "Топлофикация".


Точно за тази най-интересна част от проверката, която стои в основата на скандала "Овчаров - Александров" и по която разследването ще продължи, на пресконференцията бяха съобщени малко подробности.


Какво провери прокуратурата


Прокурор Трифонова припомни, че проверката беше образувана на 2 май. Тя е трябвало да установи дали са извършени престъпления в 5 посоки. Едната са тъкмо факти и обстоятелства, свързани с действията на Румен Овчаров и Ангел Александров по разследването на "Топлофикация". Проверено е извършил ли е Овчаров действия срещу личността на Александров и отправял ли е към него закани във връзка с делото "Топлофикация", каза Трифонова.


Другата посока е дали Александров е изпозвал служебното си положение, за да си осигури противозаконни облаги, пред Министерството на икономиката и енергетиката, към което е "Булгартабак", комисията по хазарта и Държавния резерв. Както е известно, шефът на "Булгартабак" Христо Лачев обвини директора на следствието, че му е искал по 150 000 лева месечна "вноска". Пак в тази връзка имаше твърдения и за уволнения зам.-министър на бедствията и аварийте Делян Пеевски.


Няма данни Овчаров да е заплашвал Александров


Прокурорите са установили, че няма достатъчно данни да се образува досъдебно производство за това, че министърът е заплашвал шефа на следствието. Според събраната информация в хода на проверката през април 2007 г. във връзка с делото "Топлофикация" Александров получил информация за индиректни заплахи по негов адрес, отправени от Овчаров, разказа Трифонова. Те се изразяват в това Александров да бъде "обуздан", тъй като Овчаров "разполагал с достатъчен финансов ресурс, за да го смачка и ликвидира". В крайна сметка това не е било подкрепено с факти. Бизнесмените Николай Вълканов и Николай Гигов са разпитани, но и двамата твърдят, че не са чували и не знаят за заплахи срещу Александров. Вълканов обаче е посочил, че в разговор Овчаров изразил недоволство от работата на Александров по делото "Топлофикация". По думите на Вълканов, министърът бил казал, че има за следователя много компроментиращи материали. На разпита Вълканов обаче е заявил: "Конкретни закани за убийство, за унищожаване не съм чул". Самият Александров казал на прокурор Трифонова, че възприел заканите индиректно и "те не са предизвикали у него основателен страх, че ще бъдат осъществени".


Не са събрани данни срещу Овчаров и Александров за злоупотреби със служебно положение по отношение на "Булгартабак", комисията по хазарта и резерва. Пред прокурор Трифонова директорът на следствието не отрекъл да е писал бележка на подчинената си Зоя Иванова да събира информация за шефката на правния отдел на Комисията по хазарта Камелия Стоянова, но не си спомнял причината. Колкото до митичните снимки от Боровец, Александров заявил, че такива няма.


Класика в жанра "корупция"


Макар че тази посока на прокурорската проверка няма да продължи, подробностите от нея са показателни. Обяснения са давали следователките Зоя Иванова и Татяна Шарланджиева, която водеше разследването за източване на столичната "Топлофикация", нейната приятелка и бивша зам.-министърка на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, шефът на "Булгартабак" Христо Лачев, бизнесменът Николай Гигов. Тъкмо той през есента на 2006 г. организирал среща между Овчаров и Александров. На нея министърът питал топ следователя защо твърди, че в "Булгартабак" има злоупотреби и иска Христо Лачев да бъде уволнен. Имало още една среща, на която Александров дал на Овчаров папка с материали за нарушения на шефа на "Булгартабак". Преди това Александров бил наредил на следователките Иванова и Шарланджиева да търсят доказателства срещу Лачев, като вземат информация от зам.-министър Нинова. Нейният отговор бил искане финансовото министерство да направи пълна финансова ревизия на "Булгартабак".


Пак през Нинова минало и настояването на Александров Държавната комисия по хазарта да издаде лиценз на фирма "Дилот". Директорът на следствието написал на бележка името на Камелия Стоянова и я дал на слдователката Иванова, която пък я дала на Нинова. Тъкмо за тази бележка Александров казал на прокуратурата, че не си спомня защо я е писал. За лиценз на същата фирма и Овчаров твърди, че е получил молба от името на Александров - предал му я Николай Гигов. Понеже фирмата не можела да докаже произхода на парите си, не й бил издаден лиценз. Нинова предала това на следователката Иванова, тя пък - на шефа си Александров, който останал много недоволен.


Иванова е разкала още един сюжет с бележка. Александров й я написал, за да я предаде на Нинова, която трябвало до одобри продажба на зърно от Държавния резерв. Нинова обаче гласувала против и се разказала на шефа си Овчаров за бележката от Александров. После следователката Иванова предала на зам.-министърката, че директорът на следствието е много разоачарован от Нинова.


По въпроса за парите, които Александров бил искал от шефа на "Булгартабак" Лачев, не било конкретизирано защо е тази "вноска". Лачев казал, че бил получавал информация, че ще си има проблеми със следствието и той възприел това като изнудване. Пред прокуратурата обаче никой не потвърдил думите на Лачев.


Досъдебно производство срещу Дилян Пеевски


Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу бившия заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски, съобщи Иванка Трифонова. В качеството си на заместник-министър Пеевски е използвал служебното си положение, за да набави за себе си противозаконна облага. Законът предвижда до три години лишаване от свобода за това престъпление, каза прокурорката.


Бившият зам.-министър е оказвал натиск върху изпълнителния директор на "Булгартабак холдинг" Христо Лачев близки до него фирми да спечелят търгове за строителство и реклама. Прокуратурата има свидетел, който потвърждава рекета.Предисторията


Скандалът избухна, след като директорът на Националната следствена служба Ангел Александров поиска Висшият съдебен съвет да уволни следователката по делото за източването на столичната "Топлофикация" Татяна Шарланджиева, защото от нея са изтичали сведения към Красимир Георгиев, собственик на фирма "Фронтиер" и споменаван като близък на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Шарланджиева и шефката на отдела за икономически престъпления Зоя Иванова дадоха пресконференция, в която обвиниха Александров, че ги е натискал да манипулират следствието срещу Георгиев и е използвал приятелството им със зам.-министър Корнелия Нинова, за да си урежда лични интереси. Тогава бяха споменати историите с искане на пари от "Булгартабак", уреждането на сделката със зърното от резерва и хазартния лиценз. Александров тогава пък отговори, че е бил заплашван от министър Овчаров.


След тези взаимни обвинения прокуратурата започна проверка. Още преди тя да свърши, Софийската градска прокуратура образува наказателно производство срещу Шарланджиева и Нинова. Според софийския градски прокурор Николай Кокинов срещу Шарланджиева наказателното производство е заради делото "Топлофикация". Като следовател тя, в съучастие като подбудител с Корнелия Нинова, е пропуснала да изпълни длъжностите, които й налага службата относно наказателното преследване на свидетеля Красимир Георгиев - собственик на фирмата"Фронтиер". Освен това Шарланджиева е осуетила това преследване с цел да избави Георгиев от наказание, като е разгласила информация от досъдебното производство и умишлено е забавила важни обстоятелства по делото.


Няколко дни по-късно Софийската градска прокуратура повдигна задочно обвинение срещу шефа на "Фронтиер" Красимир Георгиев, който е в чужбина. Обвинението е за пране на около 500 000 евро по сделки, свързани с фирмата "Банско пропъртис". Средствата били на "Топлофикация" и били присвоени от нейния бивш шеф Валентин Димитров. Георгиев ще бъде обвинен като съизвършител на престъплението. Както е известно, в "Банско пропъртис" Георгиев е съдружник с 82-годишната майка на арестувания бивш директор на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров. Той е обвинен, че е източвал дружеството и е зад решетките вече от година. Очаква се да бъде пуснат под домашен арест срещу 20 000 лв. гаранция.


Премиерът Сергей Станишев пък уволни зам.-министрите Корнелия Нинова и Дилян Пеевски. Румен Овчаров излезе принудително в отпуска, която свършва в тази събота. Според осведмени той си е подал оставката. Очаква се Станишев да му я приеме и да направи промени в кабинета, след като се договори с лидерите на партиите, с които е в коалиция - Симеон Сакскобургготски (НДСВ) и Ахмед Доган (ДПС).

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK