Общинар си поиска 18 декара парк в "Хиподрума"

Градският съвет ще даде безплатно и безсрочно право на строеж на съветника Стефан Ботев

Столичният общински съветник и шампион по щанги Стефан Ботев поиска безсрочно и безвъзмездно право на строеж върху парк от 18 декара в жк "Хиподрума", научи "Експрес". В градския парламент вече е внесена докладна за учредяване на правото на строеж на спортния клуб на Ботев -"Мусаши -България", който иска да изгради в парка модерен спортен комплекс. Предложението е подписано от съветника Атанас Медникаров. Той заедно с Ботев и с още четирима съветници се отцепиха от Стефан Софиянски и си направиха своя група в общинския съвет - "Демократи за София". Лично Стефан Ботев, в качеството си на шеф на постоянната комисия за децата, младежта, спорта и туризма към градския парламент, обаче е поискал информация за имота от кмета на район "Красно село".
Паркът, който започва от бул. "България" и продължава в посока към ритуалната зала в "Хиподрума", е публична общинска собственост. В него има футболно игрище, катерушки и пейки. В актът за собственост на имота пише, че е отреден за озеленяване и спортна площадка, което означава, че там не може да се построят например жилищни блокове. След няколко години обаче предназначението може да се смени, нищо не се знае, коментираха възмутени общински съветници от различни партии и определиха искането на Ботев като позор за общинския съвет. По-разумно било да се обяви търг, на който да се явят и други спортни клубове. Недоволните съветници се усъмниха, че сделката ще мине, тъй като за безвъзмездно право на строеж се иска одобрението на 2/3 от общинските съветници.
Ботев предвижда да изгради огромен спортен комплекс, каквито бил виждал в Австралия. Ще има тенис кортове и маси за тенис, минифутболно игрище, зали за фитнес и за аеробика, възстановителен център за масажи със сауна и солариуми, като се обмисля и даже басейн. Инвестицията ще е за около 1,5 млн. лв., обясни пред "Експрес" съветникът. От цялата площ на имота спортните съоръжения щели да заемат 7-8 декара, а останалата част щяла да се запази зелена и всеки софиянец да има достъп до нея.
Аз се занимавам със спорт от години и отдавна имам идея за такъв комплекс. Моментът съвпада, че съм общински съветник, в което няма нищо лошо, защото законът не ми забранява такова нещо, защити се бронзовият медалист по щанги от олимпиадата в Барселона през 1992 г. Щях да правя нещо нередно или неморално, ако взимах имота чрез някой друг спортен клуб, зад който да застана, а аз излизам с името си, добави Ботев. Той разясни и че Законът за общинската собственост позволява на спортните клубове за обществени нужди да взимат имоти преференциално без търг или конкурс.
Няма нищо нередно, категоричен е и вносителят на докладната Атанас Медникаров. Като доказателство на думите си той също посочи, че Ботев застава зад искането с името си. Ние сме последните хора, които ще тръгнем да нарушаваме закони, добави Медникаров пред "Експрес". Съветникът предложил правото да е безсрочно, защото инвестицията е много голяма, а безвъзмездно -защото ще има социална цел. Идеята била в един ден от седмицата всички ученици да могат да тренират в спортния комплекс безплатно.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK