Поляци ще съдят Русия за ГУЛАГ

Полският съюз на репресираните подготвя иск срещу Русия до съда по правата на човека в Страсбург за обезщетяване на поляците, жертви на ГУЛАГ. Според съюза повече от един милион поляци са били насилствено отведени в Сибир след началото на Втората световна. По-малко от 60 000 са живите днес. Повечето са самотни и болни хора, които живеят с пенсии около 100 долара на месец.


Полското правителство е повдигало този въпрос не веднъж пред Русия, но до този момент въпросът остава висящ. Първият руски президент Борис Елцин е подписал декрет за обезщетяване на репресирани поляци с по 100 долара, но според жертвите на ГУЛАГ тази сума и "неприкрито издевателство и подигравка" с тях.


Според представители на полското външно министерство въпросът е дискутиран много пъти, с проблема са запознати и Евросъюзът, и различни международни организации. Досега обаче всички опити за решаването му са останали безплодни, тъй като сътрудничеството на ЕС и Русия не включва разглеждането на претенции на частни лица към една от страните. Юридически проблем се оказва и фактът, че повечето поляци са били репресирани без присъди и следователно не могат да бъдат реабилитирани. Затова дипломатите са скептични и за изхода от делото в Страсбург.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK