100 природозащитници протестират на Руски паметник

Около 50 полицаи ги пазят. Мълчаливото шествие по пешеходните пътеки продължи около 15 минути. Преди да си тръгне, последната група вдигна надпис "Странджа" на отделни листове

100 природозащитници протестират на Руски паметник

© Веселин СтойневПротестът на гражданите в защита на Странджа като природен парк започна 4 минути след 19 ч. на Руски паметник. Около 100 човека са разделени на четири групи и пресичат от четирите страни на кръстовището към паметника. Те не носят никакви плакати и лозунги. Има около 50-ина журналисти. Полицаите, около петдесетина на брой, около 5 минути стояха и само гледаха. Движението на колите, тролеите и трамваите бе блокирано от минаващите.


Малко след началото на протеста полицаите, застанали в началото и в края на всяка пешеходна пътека, започнаха да играят регулировчици. Те спират протестиращите, пускат да минават натрупалите се коли и след това отново пускат протестиращите.


Около десетина минути след началото на протеста кръстовището бе изчистено от коли, а движението откъм Петте кюшета беше затворено. Полицаите вече не спират потестиращите и ги оставят свободно да кръстосват по пешеходните пътеки от всички страни на паметника. След малко бе спряно и движението откъм "Пирогов". Останаха коли, които вървят откъм локалните платна на "Македония" и завиват към "Опълченска".
Полицаите пропускат да минава главно градският транспорт и само тогава спират протестиращите.


Повечето от шофьорите гледат учудено, защото не разбират какво точно става - природозащитниците не скандират и не вадят плакати. Някои от шофьорите надуват клаксони - не е ясно за поздрав или от нетърпение.


Има една жена, която е дошла на протеста със стар джип уазка и също обикаля около Руски паметник.


Около 19.20 ч. първите групи си тръгнаха. Последна остана групата на пешеходната пътека близо до МВР-болницата. Там протестиращите се подредиха, извадиха няколко листа и изписаха думата "Странджа", като всеки държеше по една буква.


Протестът, за които не е уведомена общината, защото да се ходи по пешеходните пътеки в София не е забранено, мина без инциденти. Движението около Руски паметник вече е нормално.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK