Пешеходна обсада на Руски паметник за Странджа

Имаше и протестиращи с автомобили, обикалящи и снимащи около паметника

© Веселин Стойнев

Имаше и протестиращи с автомобили, обикалящи и снимащи около паметникаОще вчера започнаха мейлите и ай си кю съобщенията за днешната проява. За флаш моб (flash mob) протест - когато група познати и съмишленици, уговорили се по нета и мобилните телефони, се събират изневиделица някъде да заявят нещо и после пак така изневиделица изчезват. По света го правят по различни поводи от 4 г., от съвсем скоро вече и у нас. Каузите стават все по-сериозни и политически - така и у нас, каузата за спасяването на Странджа намира все по-отчетливо ехо сред обществото и сред управляващите, независимо от броя на протестиращите.


Още в ранния вторнишки следобед ай сй кю-ата, мейлите и ес ем ес-ите окончателно уточниха времето и мястото на "занятието" - 19 ч. на Руски паметник. "Методът" - постоянно пресичане на пешеходните пътеки, което си е съвсем законно. И, още нещо "по закон" за иначе неразрешената проява (а флаш мобовете не търсят нито мейдина известност, нито формални разрешения за митинги) - да няма предварително готови транспаранти и прочие неразрешена агитация, а всеки да носи по буквичка за Странджа или да си приготви някaкво послание на лист А4.


Медиите, разбира се, знаеха за събитието, полицията също. Нищо че в съобщенията по ай си кю, и-мейл и ес ем ес изрично се казваше това да не се публикува по форумите и в медиите, за да не може полицията да се подготви и да попречи. Затова и протестът с пресичането на "зебрите" трябваше да трае 15 мин. - време, в което полицията може да се организира, според флаш мобовете.
Вече известени, медиите и полицията доста преди уречения час чакаха "на пусия". Патрулки имаше още откъм Петте кьошета, а Би Ти Ви си бе разпънала "чиния" за директно влкючване от Руски паметник - за новините в 19 ч. "За града" също отразяваше събитието он лайн.


Около 19 ч. откъм западната страна на Руски паметник, близо до сградата на БТК, се събра първата групичка протестиращи, журналисти и полицаи. До края на протеста съотношението между протестиращи и журналисти и полицаи бе 1:1.


В 19,04 ч. започна пресичането на пешеходните пътеки към паметника. Полицаите мигом се прегрупираха, но не попречиха на пресичането. На втората минута стана задръстване, пропищяха и първите клаксони. Някои от колите на кръстовището обаче също бяха протестиращи, дошли според призива по нета да правят "кръгчета". И въоръжени с дежурно извинение за пред полицаите, което не се наложи да използват – попаднахме в задръстване заради пресичащите.

След няколко минути полицаите промениха тактиката – спряха за -2-3 минути преминаващите, въпреки кроткото им негодувание – "защо, нали е пешехона пътека?".


Протестиращите бяха максимум 100 човека, главно младежи между 20 и 30 г., някои бутаха велосипедите си, тук-там имаше майки с малки деца в колички и младежи с домашни любимци. В дълга върволица те пресичаха всички възможни пешеходни пътеки около Руски паметник. С тях и покрай тях подтичваха и десетки репортери с микрофони и фотоапарати. Гражданството – от колите и пеш, наблюдаваше кротко, без нерви – къде с безразличие, къде със симпатия.


Някъде на 10-ата минута полицията пак смени тактиката – взе да разкъсва колоната пресичащи, спирайки я за кратко на място и пропускайки в това време колите. Така се образуваха 3-4 отделни групи пресичащи различни пътеки. Нямаше обаче нито един полицай от поне 50-ината, с палка на регулировчик или друг атрибут на КАТ. На места се даваха различни указания – един полицай маха на кола да мине, друг дава други знаци с ръце.


Третата стъпка в тактиката на полицията - някъде по средата на протеста, бе да спре движението откъм Петте кьошета и откъм "Пирогов" в посока Руски паметник. За целта патрулки още преди протеста бяха заели позиция и чакаха нареждане кога да отцепят движението, за да не се появи задръстване и конфликт с шофьорите. Въпреки отцеплението градският транспорт и някои коли, по устна договорка, бяха пропускани. Локалните платна на бул. "Македония" и по "Скобелев" в посока "Стамболийски" не бяха затваряни.


Малко след 19,20 ч. момиче призова групичката, намираща се от източната страна на Руски паметник, на "Скобелев" в посока Петте кьошета, да се разотидат - така изведнъж, както са и дошли. Почти по същото време обаче откъм западната страна на паметника, на "Скобелев" в посока "Стамболийски", друга група се хвана за ръце на пътеката насред булеварда, като няколко човека се бяха окичили с буква върху бял лист, така че да се изпише СТРАНДЖА. Пет минути по-късно и тази група се разпусна.


Протестът приключи напълно към 19,30. Движението по затворените временно платна бе пуснато. Не се стигна до никакви инциденти и пререкания с полицията или с други граждани.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK