Общината няма да пусне каруците в София

Каква ти тук дискриминация на ромите, чудят се в общината и в КАТ. На българите, турците, евреите и арменците също е забрането да влизат в града с коне, волове, камили и слонове, защото създават опасност от катастрофи и цапат.Член на Комисията за защита от дискриминация обаче опонира: Пътните превозни средства с животинска тяга са равностойни участници в движението, а понеже те се управляват главно от роми, това ги разделя от останалите.

Общината няма да пусне каруците в София


Столичната община няма да изпълни препоръката на Комисията за защита на дискрминацията и няма да пусне каруци нито в София, нито по основните шосета около града. Твърденията, че така се дискриминират ромите, са пълни глупости, заявиха високопоставени източници от кметството.


Както "За града" съобщи, комисията реши, че Столичният общински съвет е дискриминирал роми с наредба, която забранява по улиците да се движат превозни средства с животинска тяга. Сигнал за нарушените права е подала фондация "Романи Бах".


Комисията препоръча наредбата да бъде отменена за "Ботевградско шосе", "Ломско шосе" и Околовръстния път, защото само за тях настоява фондацията. Аргументът е, че по тези шосета хората от три квартала с преобладаващо ромско население – "Христо Ботев", "Факултета" и "Филиповци", се придвижват до други райони в града. От комисията приемат, че забраната за придвижване с превозно средство с животинска тяга е забрана за излизане от съответния квартал, което е предпоставка за отделянето на група хора и нарушаване на правата им.
Иначе наредбата, приета през 2005 г., забранява движението на каруци и в центъра, по булевардите "Цар Борис Трети", "Царица Йоана", "Сливница", "Рожен" "Владимир Вазов", "Цариградско шосе", "Самоковско шосе", "Александър Малинов", "Драган Цанков", "Св. Климент Охридски", "Черни връх", "България", "Брюксел", "Симеоновско шосе". За тях препоръката не се отнася.


Препоръката на комисията за отмяна на наредбата просто не подлежи на коментар, заяви заместник-кметът по транспорта в София Велизар Стоилов. "В наредбата ясно е казано, че става въпрос за превозни средства, водени от животинска тяга. Никъде не се посочва, че става въпрос за роми. Не може да се говори за дискриминация", отсече Стоилов. Той изтъкна, че каруците са опасни и създават много проблеми на движението. Законите трябва да се спазват, а не да се създава анархия, изтъкна зам.-кметът.


Каруците създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия и замърсяват околната среда. Поне по десет пъти на седмица глобяваме превозни средства, които нарушават наредбата, заяви говоригелката на столичния КАТ Любка Маринова.


Радослав Тошев, председател на транспортната комисия към СОС, смята, че са нужни по-сериозни мерки за справяне с проблема - например общината да обособи място, където да бъдат прибирани конете и каруците, които се движат по забранените улици.


Новината, че комисията препоръчва на общината да отмени забраната, защото е дискриминационна, предизвика гневни коментари от читателите на "За града". Повечето са на мнение, че дискриминация няма, а каруците не трябва да препускат по улиците.Каруците са равностойни участници в движението


Превозните средства с животинска тяга са признати за равностойни участници в движението и не би трябвало да бъдат ограничавани. Тъй като е ясно, че каруците се управляват в по-голямата си част от роми, забраната ги разделя от останалите участници в движението. Трябва да се премахнат предпоставките за това ограничение, коментира Есен Фикри от Комисията за защита от дискриминация.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK