И ромите с гвардия - ОМОН ще ги пази от насилие

"Евророма" се страхува с това да не се наруши етническото равновесие.Предпочита формированията, които ще се появят в София, Пловдив, Ст. Загора и Пазарджик да противодействат на вътрешноромски проблеми и битови скандали

До дни се очаква да бъде регистрирано гражданско формирование, което да пази ромите от посегателства. То ще се казва Организация на малцинствата за отбрана от насилие (ОМОН) и е създадено в отговор на отрядите на Български национален съюз на Боян Расате, съобщо днес Дарик радио, позовавайки се на областния лидер на "Евророма" за Пазарджик Борислав Даскалов. Съкращението ОМОН е добре познато и в Русия - Отряд милиции особого назначения - полицейски спецчасти за изпълнение на специални задачи.


Пред "За града" обаче Даскалов заяви, че е неправилно разбран и не подкрепя създаването на ОМОН, защото съществува риск за нарушаване на етническото равновесие. "В момента създаването на такава организация ще се изтълкува като отговор на Расате и като провокация. Иначе аз познавам момчетата, инициирали създаването на организацията, много интелигентни момчета, спортисти." Според Даскалов обаче е много малко вероятно създателите на ОМОН да го чуят. "Техният ентусиазъм е много голям", категоричен е той.


Въпреки че в момента като представител на "Евророма" Даскалов не подкрепя формированието, в бъдеще е на мнение, че то може да бъде изключително полезно за разрешаване на проблеми в ромските гета. "Разбирате, че те може да помагат много на полицията при разрешаване на битови скандали и вътрешнообщностни проблеми", казва ромският лидер. Той уточни, че първоначално ОМОН ще се регистрира в София, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. Девизът им ще бъде "Ред, законност, сигурност, справедливост", а униформата ще включва черна кърпа с бели букви ОМОН и ще наподобява тази на американските командоси.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK