Бойко Борисов нареди да свалят хомосексуалните билбордове с Азис и Китаеца

Двойката Азис и Китаеца до обед.Столичния инспекторат започва да маха всички билордове с Азис и Китаеца, независимо къде се намират - пред Ректората или на по-закътана улица, каза пред "За града" зам.-кметът Минко Герджиков. Столичният кмет Бойко Борисов вече е издал заповед да бъдат свалени паната, на които поп фолк звездата се целува със съпруга си Николай, по-известен като Китаеца.


Очаква се всеки момент работниците да махнат билборда пред Софийския уневерситет и там се трупат фоторепортери и зяпачи.


Малко след 14.30 ч. плакатът беше демонтиран.
Скандалните фотографии са реклама на новата телевизия TV2, която трябва да тръгне тази неделя.


Преди старта на четвъртата национална телевизия TV2 едно от предаванията й - "Вечерното шоу на Азис", скандализира обществеността, съобщиха от новата медия. Билбордове, изобразяващи прегръдка между Китеаца и Азис, предизвикаха гнева на общинските власти в София, Пловдив, Кюстендил и Перник. В Пловдив забраниха окачването на рекламните пана, а в Кюстендил и София направо бяха свалени. В софийската община оплаквания са постъпили от Лили Петрова от дирекция "Контрол по строителството". Искания за демонтаж на скандалните визии са получени и от екипа на Йорданка Фандъкова – заместник-кмет по културата. Оплаквания са подали възмутени граждани, които са против присъствието на Азис по софийските улици. От медията са възмутени и сигурни, че ако снимката беше на хетеросексуална двойка, повечето хора щяха да оценят единствено високото качество на фотографията и графичния й дизайн.


Зам.-кметът по образованието и културата Йорданка Фандъкова съобщи, че е получила много сигнали от граждани за билборда на Азис и Китаеца. Обадиха ми се и колеги и ме питаха


какви послания отправя този билборд


и не са ли те в разрез с разбиранията ни за възпитанията и пример за подрастващите. Като родител смятам, че това не е подходящо за децата. Визията на този билборд е малко неприлична. Все пак това е почти интимна сцена и смятам, че тези неща имат своето място и време, разясни зам.-кметът, която преди беше директор на немската гимназия в София.


Свалянето на билборда не е дискриминация към хомосексуалистите. Искам специално да го подчертая това, защото проектите, които реализира столичната община в сферата на образованието, са насочени изцяло към равнопоставеност и нашият поглед е изключително демократичен. Аз бих имала същото мнение, ако там беше хетеросексуална двойка в същата поза. Вчера получих сигнал за билборд, който рекламира секс шоп, и реагирахме по същия начин. Смятам, че цялата общественост ще се съгласи, че не може да се излага всичко, което организациите и фирмите си представят, каза Фандъкова.


Тя обясни, че е станало възможно билбордът да бъде качен, защото предишният СОС не прие наредбата за рекламата и това затруднява донякъде контрола. Реклама не е предлагана за одобрение в никоя дирекция на общината.


От пресцентъра на общината също се оплакаха, че софиянци им потрошили да се оплакват от рекламата и да настояват кметът да вземе мерки.


Общо 14 плаката с целувката на Азис и Китаеца има в София, каза Евгени Радев от отдел "Реклама" на столичната община. Преговаряно е с рекламната агенция, която е създала визията, и тя е съгласна


да я замени с друга, не така скандална,


каза той. Няма обаче как да се предотврати поставянето на разголени или откровено скандални плакати и в бъдеще. В общината няма звено, което да се занимава с преглед на проектите за билбордове. Не съществува и нормативна база, която да бъде основа за подобни мерки. Няма как да се каже: това изглежда морално, това - не. Рекламните съоръжения, на които се поставят плакатите, се отдават на рекламни агенции, а те сключват договор с различни компании, които искат да рекламират. Общината има правомощия само да одобри схемата на билбордовете и таксите за ползване от агенциите.


По моя информация не е имало заповед на кмета за сваляне на плаката, каза още Радев. Иначе той беше на мнение, че трябва да се защити интереса на гражданите. Няма текст, който да предпазва градската среда от появата на нови такива реклами, защото общината не вижда проектите, преди те да се качат, потвърди шефа на дирекция "Реклама". "Ако е нещо фрапантно обаче, дори да не е дефинирано в законов текст, общината може да се намеси – това е мое виждане, разбира се, не съм юрист". Той не може да каже дали Наредбата за рекламната дейност, която в момента се подготвя, ще третира и проблема за вида на рекламата, не съм я виждал. Общината обаче има правото да изготвя подзаконови нормативни актове, а за визия на рекламата няма закон. "Имаше идея да се създаде една рамка със закона за рекламата, но изглежда някакви лобита се намесиха и той не беше разработен и приет. Иначе общината одобрява схемите за поставяне на рекламни съоръжения, съгласно Закона за устройство на територията", заключва Радев.
Не можем да направим друго, освен да махнем плакатите на Азис и Китаеца, няма да предприемаме никакви мерки за защита, защото нищо няма да постигнем. Това каза Теодора Ъндъруд, която управител на "Болкан нюз аутдор" - дружеството, което държи билбордовете. Иначе може да се спори дали това е порнография или еротика, добави тя. Медиашопът "Пиеро" ще осигури нова визия за Тв 2, която скоро ще бъде сложена на билбордовете. От "Пиеро" отказаха да коментират казуса.


Не за пръв път, откакто е кмет, Бойко Борисов издава заповед да се махне рекламно пано с лика на Азис. През 2004 г. той нареди да бъде свален разголена снимка фолк изпълнителя от билборд близо до паметника на Васил Левски. Бяха необходими два екипа на пожарната и два на полицията, за да бъде откачен от фасадата на кино "Сердика".


На Тв 2 днес не й върви


Съветът за електронни медии възприема като прибързан обявения старт на ефирното разпространение на телевизионната програма Тв 2, съобщи пресслужбата на съвета. Медийните надзорници ще поканят Комисията за регулиране на съобщенията и Тв 2 "за изясняване на възможностите за излъчване на програмата в съответствие с действащото законодателство в областта на създаването на телевизионни програми и тяхното разпространение по наземен път".


Тв 2 се рекламира като четвъртата национална телевизия, защото има отделни лицензи за София и още 27 областни града, добити по ръба на медийното законодателство. В София тя ще излъчва ефирно на честотите на Ти Си Ен, а за другите градове ефирните лицензи са купени от закритата "Топ тв". Програмният лиценз пък е даден от Бившия съвет за електронни медии в онзи далечен конкурс, когато лиценз взе Би Ти Ви. Според обясненията на СЕМ има проблем с това, че далекосъобщителните и програмния лиценз са дадени по различно време и на различни дружества.


Сега собствеността в Тв 2 е свързана с Красимир Гергов. Той е собственик на рекламни агенции. Има участие и в "Пиеро" и "Болкан нюз аутдор".


Общината участвала в рекламната стратегия на Тв 2


Скандалът е част от замисъла на билборда с Азис и Китаеца; той търси скандала, така че всички реакции след това се включват в самия билборд, коментира доц. Георги Лозанов, председател на Българска медийна коалиция (БМК), цитиран от "Фокус". Това е начин, по който съвременната култура, и то ъндърграунд култура, а в някакъв смисъл Азис е представител на тази култура, се реализира в публичния свят - чрез скандалност, чрез прекрачване на табута, чрез реакция на по-консервативната част от обществото.


Общините несъмнено участват в рекламната стратегия. Мисля, че е излишен консерватизъм и е прекалено драстична реакцията само по отношение на една видимост, една цяла култура, която е свързана с чалгата, с лайфстайла на чалгата. По същия начин би трябвало да затворим и "Sin City", да кажем. Този плакат се различава от местата и от образите на тази култура и нейната естетика, тя е влязла в съвременния свят и заради това за мен тази реакция по-скоро измива институционална съвест, отколкото всъщност дава някакъв ефект върху публичността, казва Лозанов. Не съм сигурен, че общината в момента може да защити своята позиция. Може би по-скоро трябва да се създаде някаква етична комисия и норма, ако не законова, поне етична, да има някакви правила и някакъв механизъм на регулация. След първия билборд на Азис, който беше свален, това е вторият негов билборд, и някак си това се превръща в негов коронен номер, който ангажира общините с неговия PR, допълва той.
Кюстендил бе първи


Още вчера към 17,30 ч. по нареждане на община Кюстендил бе свален билборда с Азис и Китаеца, поставен на кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Гороцветна" в града. Общината бе наредила на фирмата, осигурила външната реклама да извърши това до 17 ч и след като това не стана, половин час по-късно билбордът бе демонтиран с персонал на общината.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK