Сдружение протестира срещу събарянето на дома на Стефан Стамболов

Някой първо отписал, а после забравил да впише сградата сред паметниците на културата. От Националния институт за паметниците на културата са сезирали дирекцията" Архитектура и градоустройство" за нарушения на новите собственициЗавоят на ул. "Раковски" и ул."Рачо Димчев", в близост до площад Славейков" е опасан от три месеца с метална ограда, зад която зее изкоп. Тук на ул."Раковски" 124, където е бил домът на Стефан Стамболов, новият собственик на терена, върху който се намираше доскоро триетажна кооперация, строена през 30-те години на миналия век и постройка във вътрешния двор, има намерение да издигне супермодерен търговско-административен комплекс. На 12 нива – три подземни и 9 надземни, похвали се той сам пред пресата. Вероятно всичко би било чудесно и съвсем нормално за един европейски град, ако отново не се натъкваме на познатата вече "нормална" практика, обезличаваща автентичната градска среда в центъра на стараСофия.


Съборената сграда е част от групов паметник на културата


Въпреки това проектът за бъдещия бизнес-център не е съгласуван с Националния институт за паметниците на културата. Има обаче виза за строеж от дирекция "Архитектура и градоустройство". Инвеститор е инвестиционният фонд "БенчМарк Фонд Имоти" АДСИЦ, който е закупил парцела с площ от 450 кв м. Проектът е внесен за съгласуване едва миналата седмица постфактум, след като от гражданска инициатива "София-исторически град" започват да сигнализират различни институции, че има нарушения. От сдружението са депозирали възражение срещу разрешителното за строеж, тъй като смятат, че има три нарушения на Закона за паметниците на културата. Според Тодора Янева от сдружението нарушенията са: издадено е разрешение за строеж, което не е съгласувано с института за паметниците; одобрен е проект, който не пасва на околната архитектура; издадена е виза за проектиране, която предшества разрешението за строеж и не е изпратена за обявяване в район "Средец", което е процедурно нарушение.
От сдружението са изпратили писма до район "Средец", столична дирекция по надзор и строителен контрол, до комисията по жалбите към Столичния общински съвет, до дирекция "Архитектура и градоустройство" и до главния архитект на София, уточни Янева. До този момент обаче единствено са им отговорили от район "Средец" и от Националния институт за паметниците на културата. Институтът от своя страна също е сезирал дирекция "Архитектура и градоустройство" и главния архитект на район "Средец". С писмо №91 от 11 януари, експертите от НИПК уведомяват, че съборената сграда "попада в обхвата на групов паметник на културата, деклариран с №4469/22.08.1986 г.".


Междувременно обаче сграда е напълно съборена, а сдружението получава писмо N69 от 14.01. 2008 НИПК, което


потвърждава статута й, както и факта, че проектът не е съгласуван


Разрешителното за строеж е издадено от дирекция "Архитектура и градоустройство" на 27 декември 2007 г., без съгласуване с Националния институт за паметниците, което е в нарушение на чл.148, ал.4 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) и чл.21 на Закона за паметниците на културата, уточнява Янева.
Статутът на къщата обаче се оказва неясен. Тя е била в списъците на паметниците от местно значение до 80-те години, след това е била отписана от Националния институт за паметниците на културата, защото се е предвиждало разширение на улицата. По-късно са забравили да я впишат отново и в случая няма процедурно нарушение де факто с премахването й, заяви главният експерт от общинското предприятие "Стара София" Валентина Върбанова, която е запозната от близо със случая. Тези аргументи използват и инвеститорите в новата сграда. Според гражданска инициатива "София - исторически град" е парадоксално как един паметник на културата престава да е такъв и се изважда от списъка, както се е случило с въпросната сграда навремето.


Законът за паметниците на културата изисква обаче изрично всеки строеж в тази зона на града, където има множество групови ансамбли, да се съгласува с института, дори и той самият да не е защитен обект, каза пред "За града директорът на Националния институт за паметниците на културата Георги Угринов.


839 са паметниците на културата на територията на район "Средец"


В София има общо 1615 единични паметника на културата, повече от половината са на терторията на "Средец". 85 са груповите паметници на културата, според архива на НИПК. 148 са от национално значение, има два обявени резервата- исторически, обхващащ територията на древна Сердика и градинско-парков - дендрариумът в Борисовата градина.145 са археологическите паметници, 1224 архитектурно- строителните,229 художествените,един е включен в световна листа.


От гражданска инициатива "София- исторически град" подготвят предложение до дирекция "Архитектура и градоустройство" в обозначената в новия общ устройствен план зона на културно-историческо наследство да се разрешава ново строителство само кота корниз 10-12 метра височина, плътност до 50% и КИНТ 1-2 - коефициент на интензивност на застрояването, който означава, че разгърната площ на застрояване не трябва да превишава 1000 кв. м, ако теренът е 100 кв. м. От сдружението смятат, че при тези ограничения инвеститорите ще загубят интерес към парцелите в центъра и това ще доведе до неизбежното реставриране и запазване на старите сгради, а оттам и до запазването на автентичната градска среда


Сдружението си е поставило за цел да лобира и за обявяването на широка част от историческия център на София за


зона с ограничен режим на застрояване


Активистите му настояват в тази зона да се строи само при абсолютна необходимост, а в останалите случаи да се разрешава само надстрояване, реконструкции и реставрации, които да са в синхрон с околната архитектура и да не нарушават традиционното градоустройство на София, характерно с по-ниски кооперации, къщи и големи дворове. Така щели да се избегнат проекти като този на "Раковски"124, който е в пълен дисонанс с околната среда. Предстои експертен съвет от НИПК да направи предписание проектът да бъде коригиран, каза арх. Георги Угринов. Според него обаче трябва да се завишат санкците в закона при подобни случаи, тъй като в момента липсват механизми за прилагането им в необходимата драстичност. Ние правим предписания, след това те се изменят, не зная някой да е санкциониран за съборена сграда-паметник, коментира арх. Угринов. Той смята, че в готвения сега проектозакон трябва да се предвидят по-големи правомощия за контрол от института и от общините. Засега са вързани ръцете и на районната администрация, казват от управата на "Средец".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK