Споразумението на Борисов със строителите: R.I.P.*

След като забърка пълна каша с местните данъци за тази година, Столичният общински съвет се оказа във взривоопасна ситуация заради предпоследното увеличение на таксите за разрешителни за строеж.


Софийският градски съд обяви за нищожно увеличението на строителните такси в София, гласувано в края на 2006 г. Според магистратите решението на Столичния общински съвет от 18 декември 2006 г., с което са определени нови цени за някои от т.нар. технически услуги, не е прието с достатъчно гласове. "За" новата тарифа са гласували 31 съветници, а според съда са били нужни поне 32-ма. Решението на съда е от 28 февруари 2008 г. и досега не е постъпила жалба срещу него. Данните от съда показват, че общината е била уведомена за това решение на 17 март и има право да обжалва до 1 април.


По-високите такси - нищожни
Нищожността означава, че промяната никога не е съществувала в правния мир, обясни професорът по административно право и процес Дончо Хрусанов. Според него, ако решението на градския съд се потвърди и от Върховния, при положение че някой го обжалва, гражданите ще могат да претендират за обезщетения. Новият Административнопроцесуален кодекс регламентира възможността да се търси обезщетение за вреди от нищожен акт и това всъщност ще е разликата между старите и новите такси, обясни проф. Хрусанов.


С решението на съда на практика всички такси за разрешителни за строеж в София, платени през 2007 г., стават незаконно платени и разликата до старите им равнища трябва да бъде върната. В момента действат още по-нови и с 50% по-високи цени за тази услуга, които бяха гласувани от общинския съвет на 5 февруари.


Таксите за строителство са регламентирани в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столичната община. Тя беше приета през ноември 2006 г., но по-малко от месец след това общинарите с решение гласуваха поправки, с което завишиха близо 20 пъти цената на разрешителните за строеж. Заради драстичното увеличение промените бяха оспорени в съда от Националната асоциация на строителите на жилища и Българската предприемаческа камара. Отделно жалби подадоха и гражданите Любомир Димитров и Евтим Георгиев. Двете организации поискаха от съда да обяви решението на общинския съвет за нищожно, тъй като е прието без кворум и без задължителния брой гласове, а гласуването не е било поименно. Освен това жалбоподателите подчертават, че всяка такса се определя според разходите за услугата, а с това завишаване тарифата за строителните разрешителни значително надхвърля разходите на администрацията. По делото е изслушана и съдебно-икономическа експертиза, която констатира доста нередности при определянето на новите такси. Според вещото лице за повишението няма мотивирана финансова обосновка, липсват методология за начина на изчисляване на таксите и подробни данни за разходите по извършване на услугата.


Процесуалното нарушение


Съдът не се произнася по съществото на проблема, тъй като открива драстично процесуално нарушение. От общо 61 съветници "за" новите такси са гласували 31 души, четирима са били против, а 21 са се въздържали. В решението си магистратите обаче цитират два текста от Закона за местното самоуправление и местната администрация, според които винаги когато се приемат такси или решение, върнато за ново разглеждане, това става с "мнозинството с не по-малко от повече от половината от общия брой на общинските съветници". Според съда това е мнозинство, което трябва да надхвърли половината от гласовете, или да е от поне 32-ма души.


Търсенето на изход


Хронологията на съдебното дело разкрива и странния отказ на софийското кметство поне да се опита да се пребори докрай в съда, преди да тръгне на споразумение със строителните предприемачи. На 18 март - на следващия ден, след като на "Московска" 33 са получили решението на съда - Бойко Борисов подписа споразумение с двете строителни организации. В него срещу ангажимента да изтеглят жалбата си те получават правото да участват в най-важните за столицата въпроси - къде и в какво да се инвестира, почистването и дори общинския бюджет. Това ще стане чрез общия комитет между общината и двете строителни организации, начело на който ще е главният архитект на София Петър Диков.


Странни бяха и обясненията на кметството дали вече е обжалвано решението на съда.


Зам.-кметът по финансите Минко Герджиков каза, че общината вече е обжалвала, но не можа да уточни кога е станало това и препрати към колегата му Юлия Ненкова, зам.-кмет по сигурността. Тя обаче имала ангажимент и вчера не можа да даде разяснения. В същото време Герджиков коментира, че делото нямало да стигне до следващата инстанция, защото общината се е разбрала със строителните предприемачи да оттеглят жалбата си. Дори и да има още едно дело, ще го спечелим, защото не е вярно, че решението е прието с 31 гласа, каза още зам.-кметът. Той твърди, че няма да се стигне до връщане на пари на хората и организациите, които вече са плати за скъпите разрешителни за строеж.


Идеята е общината да обжалва решението на съда, а предприемачите да оттеглят жалбата си и така делото приключва, обясни схемата зам.-председателят на общинския съвет Орлин Иванов от ГЕРБ. Според юристи обаче вече е твърде късно предприемачите да оттеглят жалбата си. Те са можели да го направят, преди да излезе решението на съда. Освен това няма и основание за сключване на извънсъдебно споразумение при наличието на съдебно решение. Няма и гаранция, че двамата граждани, които също са страни в процеса, ще се съгласят на сделка.


*R.I.P. (Rest In Peace) - Почивай в мир


Коментар на "Дневник"

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK