12 опасни язовира в София

"Гражданска защита" глобява столичната община за небрежността й и я задължава до края на юни да изготви аварийни планове

12 опасни язовира в София

© "За града"12 язовира на територията на столичната община са рискови за населението - при голям дъжд могат да прелеят, а няма аварийни планове за действие в такъв случай.


За опасността предупреди началникът на "Гражданска защита" Валери Младенов. Той говори пред комисията по обществен ред и сигурност към Столичния общински съвет.


Специално сформирана комисия от над 10 представители на различни институции е направила проверка на 8 язовира край столицата - 6 общински, един частен, един с неизяснена собственост. Язовирите са в Бистрица, Суходол, Мрамор, Иваняне, Марчаево, Кремиковци и Сеславци. Комисията е установила спешна нужда от ремонти на язовирните стени и на съоръженията за изпускане.
Няма аварийни планове на нито един от проверените 8 язовира, каза пред "За града" Пламен Тодоров от Столичната гражданска защита, който е председател на комисията за обследване на язовирите около София. Само язовирът в Иваняне, който вече е частен, е имал, но давността на този план е изтекла. Язовирите нямат и складове с материали от първа необходимост при евентуално наводнение. До язовир "Суходол 2" пък няма достъп - прекъснат е със строителството на магистрала "Люлин".


Комисията е съставила акт и го връчила на зам.-кмета Мария Бояджийска. До края на юни трябва да бъдат изготвени аварийните планове на язовирите, да се назначат длъжностни лица, които да отговарят за тяхното стопанисване, и да се създадат аварийни складове.


От 2002 г. постоянно правим едни и същи констатации, до този момент нищо не е изпълнено, но сега имаме известна надежда - от 1 април има отдел в общината, който отговаря за тези язовири, каза Тодоров.


В момента се съгласуват аварийните планове, съобщи пред "За града" Величка Пъшева, началник на новия отдел "Управление на общинските водни обекти". До дни кметовете на петте столични района, на чиято територия се намират общинските язовири, ще посочат длъжностни лица, които ще ги стопанисват. Пред приключване е и процедурата за почистването и поддържането на всички речни корита в София, добави Пъшева.


Комисията тези дни е обследвала и други 4 язовира около София, които са държавни - в Панчарево, Кокаляне, Искър и Филиповци. И там също са се натъкнали на фрапиращи случаи. Например в Суходол се изхвърлят земни маси без разрешение и запушват достъпа до изпусквателите на язовир "Филиповци", каза Тодоров. Според него "Напоителни системи" били сигнализирали до кого ли не, но до този момент нямало резултат - изхвърлянето продължавало.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK