Акция "жълти стотинки" пред НДК

Със събраните пари ще ремонтират специализираната детска болница в София

В неделя пред НДК се организира акция "Жълти стотинки". Всеки софиянец, който иска да се отърве от дребните монети, събирани в някоя кутийка, могат да ги пуснат в касите, които ще бъда открити през целия ден. Иницативата на сдружение "Клуб МСН" (Милосърдие, Съпричастност и Напредък). Акцията започва в 11 часа.


Стотинките ще бъдат предадени в клоновете на Банка ДСК. Парите ще се използват за ремонт на болничните стаи, за играчки и медицинско оборудване за специализираната столична болница за лечение по детски болести.


Акцията ще целогодишна, но два пъти - на 1 юни и на 6 декември, стотинките ще се събират на публични места. Идеята е тези две дати да се превърнат в празник-традиция на съпричастност на столичани.
В неделя инициативата ще продължи до 16 часа, съпроводена от детски състезания и програми. Идеята е заимствана от едноименната акция във Франция под патронажа на Бернадет Ширак, където от жълти стотинки са изградили за 18 години нова детска болница, каза пред "За града" Жана Иванова, управител на издателска къща"Жануа 98", организатор на начинанието. За фондацията, реализирала проекта, й разказва съученичка, която живее във Франция и Иванова решава да опита това и в София. Началото е обявено на 1 март. Оттогава са се отзовали десетина деца, които са донесли стотинките от касичките си, и вече са събрани 2 хил. лева. Децата ще получат грамоти за дарители.


От клуба са убедени, че много софиянци ще се отзоват. Всяко дете събира дребни монети, а сега има шанса да се включи в благородна мисия. Мотото на инициативата е "Деца помагат на деца".


Тези, които искат да продължат да предават стотинки и през останалите дни, могат да го направят по сметка: Банка ДСК, разплащателна сметка №146 525 92,
BIC STSABGSF, IBAN BG50STSA93000014652592Безплатни прегледи на 1 юни


Консултации на деца до 18 години ще пранят на 1 юни от 8,30 до 14 часа лекарите в медицинския център към Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София. Ще преглеждат безплатно специалисти по детска пневмология, кардиология, ревматология, неврология, ендокринология, гастроентерология, уши-нос-гърло, неонатология, генетика и обменни заболявания, хранене на децата. Ще работят и електроенцефалографският (ЕЕГ) кабинет и кабинетът по трансфонтанелна ехография. За прегледите и консултациите не се изисква направление от личния лекар.


Медицинският център се намира на ул. "Найден Геров" 2.


Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK