Собствениците на хотел "Рила" отричат за 22-етажната сграда, кметицата на "Средец" ги опровергава

Проектът за нова сграда на мястото на хотел "Рила" няма да има негативни последици за архитектурата на София, заявяват от фирмата "Риел 99" - собственик на хотела в съобщение до медиите. Според съобщението твърденията, че на мястото на хотел "Рила" ще се строи небостъргач на 22 етажа и 8-етажен подземен паркинг не отговарят на истината. Уточнението е във връзка с разпространени твърдения, насочени срещу инвестиционните намерения на фирмата и целят да блокират проекта за изграждане на нова сграда на мястото на хотела, посочват от фирмата. Проектът предвижда запазване на настоящата височина на сградата, а подземните гаражи ще бъдат само на един етаж, заявяват от "Риел 99". И обещават, че построяването на сградата няма да има негативни последици за архитектурата на София. Компанията се обръща и към Софийската митрополия, като заявява, че няма да допусне инвестиционният проект да й навреди.


"Подобни твърдения за мен са нагли и не отговарят на истината, аз не вярвам на думи, а на документи", заяви пред "За града" инж. Маргарита Гутева, кмет на район "Средец" по повод "опровержението" на "Риел 99". По думите й, представения проект предвижда изграждане на сграда, висока 80 м, което в никакъв случай не е запазване на сегашната височина на хотел "Рила".


"Документите, които са внесени от "Бългеририън хотелс сървизис" за измение на плана за регулация и за отсторяние сочат недвусмислено, че намеренията съвсем не са такива, а да се изгради 22-етажна сграда с височина 80 м над земята и 8 подземни нива. В предсатвения в район "Средец" проект е записано, че кота терен е на 550 м надморско равнище, а кота корниз е 630 м. Всеки може да сметне без дори да е специалист колко прави 630 м минус 550 м - точно 80 м височина на сградата", коментира гневно Гутева. И добави за сравнение, че сегашният хотел "Рила" е 8-етажен, а храмът "Ал. Невски" е 56 м.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK