Собственикът на къщата на Яблански не я реконструира, общината се готви да я ипотекира

Собственикът на къщата на Яблански не я реконструира, общината се готви да я ипотекира

© "За града"Два месеца собственикът на къщата на Яблански - бившето китайско посолство, срещу парламента, не са изпълнили кметската заповед да обезопасят и възстановят рушащата се сграда. Общината се кани да глоби 100 000 лева регистрираната в Кипър фирма "Болса консултантс лимитид", която е последният известен притежател на сградата на бул. "Цар Освободител" 18, която е паметник на културата.


Заповедта на столичния кмет Бойко Борисов незабавно да започне обезопасяване и възстановяване е издадена на 24 април и е връчена на 10 май. До този момент нищо не е предприето по изпълнение на направените предписания, съобщи кметът на район "Средец" инж. Маргарита Гутева.


Според заповедта собственикът е бил длъжен незабавно да се обезопаси северната фасада откъм улицата. В едномесечен срок е трябвало да осигури експертиза - подробно заснемане на състоянието на екстериора и интериора на цялата сграда, както и на вътрешната постройка в двора. Такава експертиза не е постъпила нито при нас, нито в дирекция "Архитектура и градоустройство", каза Гутева.
В двумесечен срок, който изтече в петък, е трябвало да бъде готова укрепително-конструктивната експертиза. И от нея няма помен.


Крайният срок за представянето на проект за цялостна реконструкция и ремонтно-укрепителни дейности е 30 ноември. Ще изчакаме тази дата, ако и дотогава не е направено нищо, ще наложим на собственика парична санкция от 100 000 лв., закани се кметът. Глоба ще наложи и Националният институт за паметниците на културата.


Като краен срок за реставриране на къщата е дадена една година, т.е. до 10 май 2009 г. трябва да има проект за пълнато възстановяване на автеничния облик. Ако не се спази този срок, общината ще заведе административно наказателно производство по чл. 232 от Закона за устройство на територията, ще ипотекира имота и ще направи ремонт.


Няма да оставим тази изключителна сграда да се разруши, макар че пораженията вече са сериозни - стената на едното крило е сцепена, коментира инж. Гутева. Според нея няма да има пречки общината да наложи запор върху имота и той да бъде ипотекиран. Подготвената наредба за процедурите при неспазване на направени предписания за реконструкции на сгради в София предписва как да действаме, допълни кметът на "Средец".


"За града" се занимава със скандалния случай повече от година и половина, като непрекъснато следи дали общинските власти изпълняват задълженията си - да принудят собствениците да започнат ремонт или да използват законното си право да ипотекират къщата и да започнат реконструкция.История


Къщата на финансиста Димитър Яблански на бул. "Цар Освободител" №18 е построена през 1906-1907 г. по проект на австрийския арх. Фридрих Грюнангер. Бароковата украса е дело на дворцовия декоратор Андреас Грайс. В цялата архитектура на сградата прозират стилови заемки от Княжеския дворец.


След 9 септември 1944 г. къщата е национализирана. До началото на 90-те години там е посолството на Китай.


От 1991 г. къщата е реституирана на наследниците на Яблански, сред които са Димитър и Васил Паница. Понеже не могат да реставрират къщата и да я поддържат, те я продават на Първа частна банка. Шефовете на банката смятат да върнат блясъка от началото на века и да настанят там централата си. ПЧБ обаче фалира. Какво точно се случва с прехвърлянията на собствеността не е много ясно, но в началото на 21-и век сградата се води на "Драфт" ЕООД. Тази фирма е еднолична, но има общи дружества и участие в предприятия заедно с банки и именити бизнесмени.


За собственика "Драфт" през 2003 г. арх. Драгомиров прави проект за сграда, висока 46 м. Той е отхвърлен и подозренията са, че непрекъснатата смяна на притежателите цели къщата да бъде доведена до самосрутване, без никой да носи отговорност, и след това властите да бъдат принудени да разрешат строежа на високо здание.


В началото на март 2007-а собствеността отново е сменена - поне по документи - и сградата се води на регистрираната в Кипър "Болса консултантс лимитид". Точно на българския представител на тази фирма сега са връчени предписанията за ремонт и възстановяване.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK