БАН вече разполага със суперкомпютър без аналог на Балканите

Той има 8000 процесора и на на 75-о място в топ 100 на суперкомпютрите в света

Супер компютър у нас ще решава сложни задачи от различни научни области, които ще имат практическо приложение. Това е първият подобен мощен компютър на Балканите, каза акад. Кирил Боянов, директор на Института по паралелна обработка на информацията при БАН, цитиран от БТА. Акад. Боянов съобщи, че компютърът се намира вече в Държавната агенция за информационни технологии и съобщения /ДАИТС/, купен е с държавни средства на преференциални цени, защото е за изследователски цели. За работата на компютъра е създаден консорциум, в който влизат БАН, ДАИТС, Софийският университет, Техническият университет в София и Медицинският университет в София, както и IBM.


Супер компютърът ще бъде към Националния Грид и комуникационен център, открит през миналата година към ИПОИ-БАН. Новият мощен компютър ще обслужва изследователските институти, но ще има възможност и за работа на частни организации и фирми. На него ще има и курсове за обучение на студенти. Любен Боянов, ст.н.с. в ИПОИ-БАН и ръководител на екипа, който отговаря за супер компютъра каза, че той ще се управлява основно от 6-7 души. Той обясни, че компютърът разполага с осем хиляди процесора и това означава, че едновременно може да се решават много задачи при висока скорост. При супер компютрите процесорите, изпълняващи отделни задачи, са свързани с високоскоростни мрежи, които обменят данни помежду си, допълни той.


Суперкомпютърът може да се използва за решаване на задачи от т.нар. клас "голямото предизвикателство", посочи Любен Боянов. По думите му на българския компютър ще бъдат поставяни задачи в областта на ядрената енергетика - задачи, свързани с плазмата, с изследване на ядрата; задачи в областта на метеорологията; в космическите изследвания. Напоследък много модерни области са биоинформатиката и химиоинформатиката - за изследването на гени и канцерогенни съединения, на полезни съединения - това са безкрайни масиви от данни, изискващи големи изчисления, посочи той.
По думите на Любен Боянов компютърът може също да се използва и за задачи, свързани със сеизмични трусове и проучвания - да се анализират данните от вече станали трусове, за да се прогнозират занапред. Според Любен Боянов супер компютърът ще може да решава и финансови задачи от голяма сложност - за пазари и акции, които да са в помощ на финансистите. Данните от компютъра ще се използват и публикуват от научните среди, каза Любен Боянов. Той подчерта, че приложението на резултатите от различните задачи ще е голямо - например може да се създадат нови лекарства на базата на безопасни съединения, ще има по-точни прогнози на времето, а след години ще има и сеизмични прогнози, но това е дълъг процес, в който всички учени ще трябва да се научат да работят съвместно. В бъдеще приложенията на компютъра ще се разширяват, защото научните изследвания занапред ще стават все повече интердисциплинарни, отбеляза ръководителят на екипа.


Супер компютри има в цял свят, а нашият компютър е на 75-то място в момента, според класацията на стоте най-мощни компютри в света, каза Любен Боянов. Акад. Кирил Боянов отбеляза, че желанието на екипа е нашият компютър да се свърже с европейската изследователска мрежа GEANT, също и с европейската мрежа на супер компютрите DEISA. Супер компютри има във Великобритания, Франция, Германия, Испания. Тези страни са свързали помежду си супер компютрите и могат да работят синхронизирано по редица задачи.


За първи път терминът "супер компютър" се въвежда през 50-те години, припомни Любен Боянов. През 1993 г. един от най-мощните супер компютри в света победи Гари Каспаров на шах, а в момента този компютър е 1000 пъти по-слаб от българския супер компютър.


Очаква се официалното откриване на компютъра да бъде в началото на септември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK