Данъчните спряха младоженец от сватбен воайяж заради дългове

Главата на семейството - пресен собственик на фирма със задължения

Младоженец не успя да отпътува за сватбеното си пътешествие. На граничния пункт се разбрало, че главата на новото семейство е собственик на фирма с дългове към бюджета и задграничното пътуване е било спряно, съобщиха от пресцентъра на НАП. Само през последните две седмици 10 човека с отнети паспорти са се оплакали в Териториална дирекция на Националната агенция за приходите (ТД на НАП) София град. Те се оказали собственици на задлъжнели фирми, поради което им е било отнето правото да напускат страната.


Данъчните предупреждават, че съществува практика да се прехвърлят фирми, натрупали публични задължения, на хора от малцинствата или на такива, които най-често не осъзнават какво точно придобиват. Притиснати от належаща нужда или поради незнание и неразбиране на законите те приемат да изкупят задлъжнели фирми срещу минимално възнаграждение. Купувачите в такива сделки се оказват отговорни за задължения, които не са натрупани от тях, и за които най-често не са били уведомени при прехвърляне на фирмата. Налице са и случаи, когато - купувайки фирмата, новият собственик подписва пълномощно на предишния управител. Така на практика бившият шеф продължава да ръководи фирмените дела, може да сключва сделки от името на дружеството и да подава декларации. Същевременно рискът от възникване на задължения и негативните последици от тях се носят от новия управител. Често новият собственик разбира какво точно е придобил, когато при служебно или лично пътуване извън граница бъде спрян на паспортния контрол и върнат обратно в България. Веднъж наложена, забраната за напускане на страната може да се отмени само при погасяване или обезпечаване на задължението с движими или недвижими вещи, собственост на дружеството. В крайна сметка се оказва, че срещу платеното му новият "собственик" е получил дългове, за които трябва да плаща.


Ограничаване правото на управителите на фирмите и/или на лицата, които ги представляват да пътуват извън границите на ЕС е една от крайните мерки, прилагана спрямо некоректните към бюджета длъжници. До нея се прибягва само в случаите, когато са изчерпани всички останали способи за събиране на вземането и обикновено липсва диалог с длъжника. От началото на годината досега по искане на публичните изпълнители от столичната дирекция на НАП, на 107 лица с непогасени и необезпечени задължения над 5000 лева е наложена принудителната административна мярка "забрана за излизане от страната". Общият брой на лицата с действаща забрана към момента е 663.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK