"Алфа финанс" и австрийската HYPO Investmentbank създават банка

Питър Харолд, главен изпълнителен директор на <span>HYPO</span> <span>Investmentbank</span>, Иво Прокопиев, Иван Ненков от "Алфа финанс" и консултантът по сделката Питър Хофман (отляво надясно)<br/><br/></meta></meta></meta></meta>

Питър Харолд, главен изпълнителен директор на HYPO Investmentbank, Иво Прокопиев, Иван Ненков от "Алфа финанс" и консултантът по сделката Питър Хофман (отляво надясно)Алфа финанс холдинг" и HYPO Investmentbank (Австрия) подписаха споразумение за дългосрочно сътрудничество в областта на финансовите услуги. Стратегическите цели на партньорството са двете финансови групи да предоставят съвместно висококачествени услуги в България, Македония и други страни от Югоизточна Европа.


Партньорите предвиждат създаване и бързо развитие на банка от нов тип в България, фокусирана само в няколко бизнес направления. Бъдещата банка ще се занимава с финансиране в публичния сектор, инфраструктурни проекти и недвижими имоти, сливания и придобивания, корпоративно банкиране.


"Сътрудничеството ни с реномирана и солидна банка като HYPO Investmentbank ще добави стойност към дейността ни в услуга на клиенти, партньори и общество, - коментира Иван Ненков, главен изпълнителен директор на "Финансиа груп", финансовото подразделение на "Алфа финанс". "Много добър знак за България е, че обявяваме подобна сделка в разгара на световната финансова криза. С това партньорство ще увеличим мащаба и обхвата на дейност и ще обединим ресурси за реализиране на приоритетни проекти в региона", допълни той.
"В лицето на "Алфа финанс" намерихме надежден и стратегически позициониран партньор, с когото да реализираме заедно стратегията си за експанзия в България и Югоизточна Европа. Вярваме, че отличните бизнес контакти на "Алфа финанс" и фактът, че добре познават местния пазар, ще допринесе значително за нашия успех", каза Питър Харолд, главен изпълнителен директор на HYPO Investmentbank. "Решихме да инвестираме в България, понеже силно вярваме в бъдещото позитивно развитие на страната. Убедени сме, че нашият многогодишен опит във финансирането на публичния сектор и инфраструктурни проекти, може да бъде успешно приложен в България".


Сделката е комплексна и предвижда HYPO Investmentbank да придобие чрез увеличение на капитала миноритарен пакет от акциите на "Финансиа груп". Следващата стъпка ще бъде съвместно кандидатстване за банков лиценз, като австрийската институция ще бъде с мажоритарно участие в бъдещата банка в България. Същото процентно участие на австрийската група се предвижда в македонската "Капитал банк", Скопие, чийто капитал също ще бъде увеличен. Сделките ще приключат след получаване на всички регулаторни одобрения.


"Финансиа груп" осигурява комплексни услуги в областта на инвестиционно посредничество, корпоративните финанси, управление на активи, търговия с акции и дългови инструменти, секюритизация на вземания и застрахователно посредничество. "Финансиа груп" включва инвестиционния посредник "Булброкърс", дружеството за консултации "Булброкърс консултинг", управляващото дружество "Алфа асет мениджмънт", дружеството за секюритизация на вземания "Алфа кредит" АДСИЦ, застрахователния брокер "Брокер инс" и македонската "Капитал банк" Скопие. Един от акционерите в групата е Иво Прокопиев, който е съсобственик на "Икономедиа" - издател на "За града", "Капитал", "Дневник" и още над 20 бизнес медии.


HYPO Investmentbank е експерт в областта на публичните финанси, корпоративното банкиране и капиталови пазари в Австрия, Западна Европа, Централна и Източна Европа. Има представителства в Чешката република, Унгария и Словакия. HYPO Investmentbank е изцяло собственост на провинция Долна Австрия и има присъден рейтинг от Standard & Poor’s A+/Stable/A-1. Общата сума на активите в края на 2007 г. възлиза на 8,7 милиарда евро. През първото шестмесечие на 2008 г. активите се увеличават с още 7,2 % и достигат 9,3 милиарда евро. HYPO Investmentbank AG се състои от търговска банка HYPO Landesbank, лизинговата група HYPO-Leasing, компанията за консултации в строителството HYPO-Bauplan и компанията за управление на активи HYPO Capital Management.

Още по темата

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK