Съдебен експерт по делата "Белнейски" и "Чората" е намерен мъртъв

Проф. Стойчо Раданов е открит обесен на детска катерушка в кв. "Иван Вазов"

Съдебният експерт професор Стойчо Раданов е бил открит мъртъв тази сутрин. Раданов е бил намерен обесен на катерушка в столичния квартал "Иван Вазов". Според първоначалните заключения на полицията става дума за самоубийство. Евентуалните причини за това още не са известни, предстои разследващите да разпитат близките на професора. За момента няма информация експертът да се е оплаквал от проблеми или да е споделял за заплахи, свързани с работата му.


76-годишният Стойчо Раданов беше съдебен експерт по много ключови дела. Последните най-значими случаи, по които работи бяха разследванията на убийството на сестрите Белнейски и смъртта на Ангел Димитров-Чората. Съвсем наскоро Софийският апелативен съд осъди на общо 82 години затвор - един на 18 и четирима на по 16 години, бившите вече полицаи Борислав Механджийски, Янко Граховски, Георги Калинков, Иво Иванов и Мирослав Писов. Те са осъдени именно за убийството на Чората. Ангел Димитров загина на 10 ноември 2005 г. при опит да бъде задържан от полицията в Благоевград, в рамките на провежданата тогава операция "Респект". Първоначалните твърдения бяха, че Чората е починал вследствие на инфаркт. Стойчо Раданов пък ръководеше екипа, който направи петорната съдебно-медицинска експертиза. Тя показа, че смъртта на Чората е настъпила след тежки удари по тила и главата. На едно от заседанията в съда по случая Раданов си позволи да говори за "убийството на Ангел Димитров", което накара защитата на подсъдимите полицаи да поиска отвод на професора като вещо лице. Съдът тогава отхвърли искането. В крайна сметка петимата бивши полицаи получиха тежки присъди, които вероятно предстои да обжалват пред Върховния касационен съд.


Другият скандален случай, в който бе замесено името на Стойчо Раданов, е свързан с експертизите по делото "Белнейски". В началото на лятото Раданов изкара нова версия за смъртта на Росица и Христина, която бе оспорена бурно от негови колеги, а разследващите също са скептични към изводите на професора. Раданов заяви, че според него момичетата са загинали след удар с кола и не са били изнасилени.
Основната теза за смъртта на Белнейски от края на януари 2006 доскоро гласеше, че момичетата са били зверски изнасилени и пребити с камъни. Това беше заключението на доц. Мария Грозева, която е правила първата експертиза. След новите твърдения на Раданов последва шумен медиен скандал между него и Грозева. Беше направена нова петорна експертиза, която с 3:2 гласа подкрепи първоначалните изводи на Раданов. Резултати от разследването обаче няма. Oкръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов заяви, че ще бъде поискано ново удължаване на срока на разследване. Причината е в нови процесуално-следствени действия, които трябвало да се извършат заради различните заключения в експертизите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK