Общината иска поне 108 000 лв. за тоалетна

След като даде маса имоти за без пари, властта в София опитва да печели от приватизация на нужниците. 38 WC-та в столицата са общински, повечето не работят. За 6 години са купени едва 16

Общината иска поне 108 000 лв. за тоалетна

© Георги КожухаровОбщинската тоалетна в Докторската градина си търси собственик. Както повечето обществени тоалетни в София, и тя не работи от години. Столичната общинска агенция за приватизация я продава на конкурс и иска минимална цена 108 000 лeва. Задължително условие е WC-то да запази предназначението си за 10 години.
Това е пореден опит да се намери купувач за тоалетната в идеалния център. "От лятото се опитваме да я продадем, но досега не е проявен интерес", признава председателят на надзорния съвет на агенцията и шеф на стопанската комисия в СОС Данаил Кирилов. Според него проблемът е в условието да се запази предназначението за две петилетки - то връзва ръцете на частника да използва мястото за друг обект, от който да печели.
Както знаят софиянци и гости на столицата, тоалетните в града са дефицитни. Сега в столицата има 38 общински тоалетни. Повечето от тях не работят и са в окаяно състояние.
Тоалетните в София са сред малкото общински имоти, които се продават прозрачно. Повечето друга собственост замина през сделки под масата на смешни цени и през заменки.
От 2002-а до края на 2008-а СОАП е продала 16 тоалетни за 662 000 лева. Най-скъпо е платено за WC-то в градинката пред Централната баня, където всеки ден преминават хиляди хора. През декември 2006 г. нужникът е продаден за 121 000 лева на Йордан Диклиев срещу д оговорени 50 293 лева инвестиции.
Сред купувачите на градски WC-та се откроява името на младежка кооперация "Ялта", която е броила 85 000 лева за тоалетната на бул. "Фритьоф Нансен" до НДК с договорени 45 000 лева инвестиции. Фирмата на състезателя по автомобилизъм Бончо Дунев - "Дунев мотор спорт", държи тоалетната при Семинарията, приватизирана за 55 325 лева.
Тоалетната на пл. "Възраждане" е взета преди шест години от "Глория-ВХБ" срещу 66 666 лева и обещани да се вложат 99 000 лева. Същата фирма е собственик и на тоалетните на бул. "Евлоги Георгиев" и "Черни връх", купена за 39 050 лева, и в Мадарската градинка - за 39 010 лева.
Най-евтино - за 4200 лева, е приватизирано през юни 2004 г. WC-то в градинката "Св. Никола". Купувачът Димитър Иванов е обещал да инвестира 25 000 лева в обновяването й. Година по-рано за 6250 лева е продадена тоалетната на ул. "Любородие" в жк "Надежда". 13 000 лева инвестиции са договорени с Огнян Тихов. За 6100 лева и 13 000 лева инвестиции е продадена на Христо Христов тоалетната в парк "Овча купел" на бул. "Цар Борис III".
Срок-----
В понеделник, 19 януари, е крайният срок за купуване на конкурсната документация за тоалетната в Докторската градина. Цената й е 600 лева с ДДС. Офертите ще се приемат до 16 ч. на 26 януари.


Трябва ли тоалетните да се продават на високи цени или е важно да им се намерят купувачи, за да работят? Вашите мнения на www.gradski.bg

/ Резултати

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK