Делото "Софийски имоти" се спъна още на старта

Двама от подсъдимите нямали време да се запознаят с обвиненията - дадоха им още два месеца да четат

Делото "Софийски имоти" се спъна още на старта

© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ, Градски вестникПървото от чаканите поне десет дела за престъпления в общинското дружество "Софийски имоти" се препъна преди да е тръгнало. Софийският градски съд не можа да даде ход на делото на първото заседание, тъй като двама от подсъдимите не получили препис от обвинителния акт навреме.
По закон всеки подсъдим трябва да се запознае с обвинението най-малко 7 дни преди заседанието, а оценителите Николай Даулов и Детелина Мильова получили преписите на адресите си едва миналата сряда.
Обвинението, по което пред съда се явиха 14 подсъдими, между които бившият шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев, е за нанесени щети на общината за над 2 млн. лева от продажби на 15 имота на занижени цени. Подсъдими са и друг бивш изпълнителен директор на дружеството - Петър Савов, бившият председател на временната комисия за анализ на дружества с общинско участие Станимир Зашев, шестима членове на Съвета на директорите и петима оценители. Според прокуратурата всички описани в обвинението сделки са извършени през 2003-2004 г. и са сключени по време на наложен от Столичния общински съвет мораториум върху продажбите.
На заседанието вчера адвокатите отказаха и съкратен процес без разпит на свидетели, защото според тях тези показания били особено важни. Заради огромния брой адвокати пък съдът не успя да насрочи следващото заседание за друга дата в идните 2 месеца и делото може да тръгне евентуално чак на 24 март. Тогава трябва да бъдат разпитани 10 свидетели.
Тошко Добрев нарече "голямо недоразумение" обвинението срещу него и даде за пример сделка, по която бил обвинен заради 2 лв. Според него в сделките няма нередности, спазени били всички процедури и общината не била ощетена. Един от прокурорите по делото - Пламен Панайотов, отрече да има обвинение за 2 лв. и добави, че според него срещу подсъдимите има достатъчно доказателства.
"По това дело става въпрос за лична отговорност при взимане на решения от колективен орган", обясни Панайотов и допълни, че за пръв път дело с такова обвинение влиза в съда. Следващият обвинителен акт за далаверите в "Софийски имоти" ще е за сключени договори за наеми, където според прокуратурата щетите за общината са също около 2 млн. лева. Продължават разследванията за други групирани в отделни дела продажби на имоти, на които общият брой е 1000, както и на сделките със съвместни дружества.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK