Етнограбеж и ред

Етнограбеж и ред

© Анелия НиколоваМартин Карбовски показа филм как цигани-преселници бавно и сигурно превземат недвижимостта на стари селяни. С увереност, че деянията не ще бъдат наказани. Филмът цели да предизвика загриженост.


Но и циганският грабеж е рационално действие. Увереността в успеха му е разковничето на проблема. Ако туй не се схване, загрижеността ще роди поредното безумие на българската провинциалност.


Село Мечка не е прецедент. Никола Похлупков, на 70 години от София, се опитал да защити къщата си в Оряхово с подръчни средства и ранил през 2001 г. 28-годишната циганка Мария Мицова. Осъден е да плати обезщетение, а опитът за кражба е оправдан (къщата не била ограбена). Такава е практиката на съда. Друг типичен случай са доброволните дружини на будни граждани и селяни. Опити за създаването им има навсякъде. В с. Срацимир, край Силистра, селяни под водачеството на кмета организират охрана, сътрудничат си с полицията и дори лобират за законово уреждане на самозащитата. Идеите им не са съвсем правилни, а депутатът им е неспособен. Но и в Срацимир движението на дружинниците започва след грабеж на пенсионер. Публикациите в пресата по такива поводи ще запълнят няколко тома.
Темата е популярна, но в поведението на циганите-грабители няма нищо циганско. Те действат рационално, като всички грабители.


Професията грабител за тях е най-изгодната реализация в сравнение с алтернативите за работа и бизнес. Тя получава разпространение поради бездействие на полицията от началото на 90-те, при възстановяването на частната собственост (1992-1998 г.). Изведнъж се появява много имущество и дори реколта. Опазването им е грижа на собствениците. 85% от на селските собственици живеят в градовете. Поради кризата, до 1998 г. те не могат да пътуват често и да плащат за охрана. Сделките със земя са подтиснати от конституционни, законови и политически пречки (поне до 2005 г.). Земята почти не се приема като залог за заем. Собствеността не носи доход, средствата за защита на селско имане идват от други източници. Фирмите за охрана, с персонал три-четири пъти над полицейския, без вилните зони, рядко защитават селата.


Професионален е и подборът на жертвата. Тя 70-годишна жена, а не бабанко на 25. Бабанкото по-често би имал оръжие и по-скоро би го използвал. Градовете са територия на по-големите бандички, има повече за грабене, не е изгодно да се прониква в селата. Селските бандити вече емигрираха към местата с по-значителен доход. Циганите се оказват без конкуренция по селата. Това е пазарна ниша, а не етносна характеристика.


Частна собственост без защита и съд е редът, от който печели професията грабител. Практика на съда е известна на крадците, цигани или не. Ако една от сто баби имаше пушка, все някоя би гръмнала някого. Това би увеличило рисковете на професията. Ако на будните селяни не се пречеше да защитават собствеността си, може би разходите биха накарали повече крадци да търсят изява на друго поприще. Ако г-н Похлупков не бе осъден, а г-ца Мицова бе призната за виновна, самозащитата би станала повече, а кражбата - по-малко популярна.


Грабителят е индивид. Онова, което отделя циганите, е, че законите (за социални и малцинствени права) и политиката ги отделят като група, чиито социални права са по-важни от правото на всеки на собственост и неприкосновеност на частния живот. Тъй или иначе, грабежът е цената за тези вредни идеи.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cheta
  cheta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Чудесен повод за размисъл - грабежът като норма.

 2. 2 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Точно, кратко и ясно.
  За съжаление - безпомощно ...

 3. 3 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Онова, което отделя циганите, е, че законите (за социални и малцинствени права) и политиката ги отделят като група, чиито социални права са по-важни от правото на всеки на собственост и неприкосновеност на частния живот.

  Достойно за пасаж в учебник.

  Governments never learn. Only people learn.
 4. 4 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#3] от "vladimirkarolev":

  А полицаите дали нямат обособени права, които нямат нищо общо с функциите и задълженията им като социална група?

  Всъщност никъде няма закон, че циганите могат да нарушават частната собственост. Просто има "държавници", които поддържат слаба система на правораздаване, за да са възможни подобни разделения. И тук именно става критичен наближаващия избор на главен прокурор като индивида с най-силна тоталитарна власт в страната. А историята с избирането на главни прокурори е печална.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 5. 5 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  И един от носещите най-голяма отговорност за отказа от правораздаване е този, чиято професия е да ръководи "адвокатите на държавата". За съжаление вместо Борис Велчев да поеме пълната отговорност за неговия (напълно съзнателен и целенасочен) отказ от контрол над прокуратурата, той получава признанието да бъде назначен като конституционен съдия. Това е нещо, на което е наш граждански дълг да се противопоставим: http://www.peticiq.com/ne_na_provalenia_prokuror

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 6. 6 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Решението не е оръжието и самозащитата , а равенството пред законът, образованието и работа . Цигани има всякакви и грабители има всякакви, но на най-ниското и неквалифицирано ниво са точно те, а на най-високото българският икономически и политически "Елит" изплувал от мръсната пяна на прехода. Този "Елит" не иска правова държава ,нито образовани и активни граждани , а поданици, които при нужда може да противопоставя и насъсква или купува за да имитира демокрация. България е най-бедната , корумпираната и неуредена държава в Европа . Дори циганите грабители бягат на Запад защото вече няма какво толкова да се граби . Те не са виновни за това че сме провален умиращ народ, разлагащ се труп, в който се размножават като червеи. Циганите не са кредитни милионери , нямат офшорни фирми , не се циганят за 20 лв повишение на минималната работна заплата , не са ограбили КТБ. Техните богаташи обикновено ограбват и експлоатират други цигани . Ако участват в схемата Пари -Власт-Още пари , обикновено са дилъри на гласове или последна дупка на кавала. #Кой има интерес от раздухването на всяко тяхно престъпление , на омразата е ясно . #Кой не прави нищо за да има правова уредена държава , борба с корупцията , неграмотността и безработицата също би трябвало да е ясно. Защо тогава Красен Станчев не задълбава в тази посока , а ни пробутва американския модел? Ами не е трудно и на това да се отговори. Той ,както и Каролев са от слугинажа на неолибералната пропаганда. Да беше споменал Англия, където полицаите не носят оръжие или Финландия,страната с най-добро и достъпно образование и естествено най-висока грамотност. Но в едно е прав-проблемът не са само циганите и техният манталитет и култура .

 7. 7 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Красен Станчев, както обикновено е прав. Защитата на собствеността е силно окастрена от законите, а институциите, които имат тази роля по дефиниция, нито са способни, нито мотивирани да се справят.

  Циганите са индивиди и много от тях въпреки гадната среда, в която са израснали, се справят като прилични хора извън БГ, където никой работодател/наемател/собственик би търпял кражби и простотии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK