Достъпността в Интернет

Основните потърпевши на неосигурена достъпност в сайтовете са хората с нарушено или липсващо зрение

Основните потърпевши на неосигурена достъпност в сайтовете са хората с нарушено или липсващо зрениеОсигуряването на достъпност става все по-важен и значим фактор при създаване на уеб сайтове не само когато става въпрос за потребители със специфични нужди, но и за такива с по-стари компютри, операционни системи и браузъри.


И въпреки, че темата за достъпността не е нова, а информация има в изобилие и може да се намери свободно в Интернет, все още множество сайтове са в голяма степен недостъпни за ползване от потребители със зрителни, а в някои случаи и двигателни увреждания. Основната причина за наличието на подобни проблеми е, че на осигуряването на достъпност не се гледа достатъчно сериозно и на този процес не се отделя необходимото внимание.


Основните потърпевши на неосигурена достъпност в сайтовете са хората с нарушено или липсващо зрение. За тях е особено важно да могат да ги използват безпроблемно, тъй като са затруднени в придвижването си, а Интернет им предлага една добра алтернатива – да правят разплащания, да купуват стоки от електронни магазини, да се абонират за различни услуги. От своя страна, собствениците на недостъпни сайтове, с иначе атрактивно за незрящите потребители съдържание, губят група потенциални клиенти. Изненадващо е, че все още по-голямата част от българските правителствени и институционални сайтове са абсолютно недостъпни за незрящи потребители, което е недопустимо.
Най-често срещаните проблеми свързани с достъпността са допуснати грешки в програмния код, използване на картинки, флаш анимация и други визуални елементи. Разбира се, това не означава, че подобни елементи не бива да се използват, а че трябва да се реализират по достъпен и ползваем начин. За да се осигури достъпност на един сайт е необходимо по време на разработката да се следват определени правила и стандарти, за да става възможно ползването му от максимално широк кръг потребители, независимо каква компютърна конфигурация и операционна система използват.


Някои от общовалидните препоръки към създателите на сайтове са да се използва алтернативен текст за описване на картинките и флаш елементите в сайта, да се избягват таблици за представяне на дизайна и структурата, да се използват XHTML и CSS програмни езици. Важно е, преди пускане в мрежата сайтът да се тества за технически грешки и проблеми и да се проверява как работи под различни браузъри и операционни системи. Шрифтовете, които се използват за текстовете в сайта е добре да са четими и познати, а форматирането да позволява бързо "сканиране" на информацията и възможност за увеличаване на размера на буквите от потребителите.


Допълнителен и много съществен елемент от процеса е тестването с потребители. Особено ценни са резултатите от подобни тествания когато в тях се включват и незрящи потребители, които реално използват Интернет. Така нуждата от симулиране на реална ситуация отпада, а разработчиците получават обратна връзка директно от потребителите.


Начините, по които се осигурява достъпност и добра ползваемост на един сайт не са никак малко и са на разположение на всички онези, които имат желание да предоставят на потребителите си удобни, лесни и достъпни сайтове.Полезни връзки за различни проверки и стандарти за достъпност:


Правила за достъпност (Web Content Accessibility Guidelines 1.0)


Тенденциите за достъпност в момента


Полезна проверка за счупени или стари връзки в сайта


Лесна и бърза проверка на програмния код


Проверка за програмни грешки на вложените стилове CSS


Проверка за това дали са спазени правилата за достъпност


Oнлайн симулатор на мобилен телефон* Лукрат е първата организация в България, предлагаща професионални услуги по ползваемост.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Victor
  *****
  Неутрално

  Тони, здрасти, пишеш:
  "е, че на осигуряването на достъпност не се гледа достатъчно сериозно и на този процес не се отделя необходимото внимание.
  "
  Някои гледат, гледат


  SY, Victor http://bezmonitor.com

 2. 2 Профил на ThusWeestyWed
  *****
  Неутрално

  Соберем для Вас по сети интернет
  базу данных потенциальных клиентов для Вашего Бизнеса!!!
  Соберем данных Много!!! Быстро!!! Недорого!!!
  Название телефон факс e-mail www адрес имена итд
  Узнайте подробности по телефону: +79133913837
  ICQ: 6288862
  Email: [email protected]
  Skype: prodawez

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK