Правителството търси газ от Гърция и Турция

Путин одобрил идеята на Станишев за договор директно с "Газпром"

България ще търси начин за доставка на газ от Гърция и Турция, в случай че до края на месеца "Газпром" не поднови доставките си, съобщи премиерът Сергей Станишев. Според него има много алтернативи, чрез които страната ни може да си набавя синьото гориво. Досега правителството е постигнало политическо съгласие с Гърция и Турция за съдействие.


По думите на Станишев Гърция има готовност да осигури на страната ни до 2 млн. кубика газ дневно, ако разполага с достатъчно суровина за собствените си нужди. Така, когато започне да се изчерпва хранилището в Чирен, страната ни ще може да подава около 4.2-4.5 млн. кубика газ дневно за вътрешни нужди, както прави досега. Според икономическия министър и премиера в хранилището има достатъчно гориво до края на месеца, но всичко зависи от това какво е времето и какъв е обемът на потреблението на газ в страната. Само седмица по-рано обаче от правителството обявиха, че синьото гориво при този дебит ще стигне едва до 21 януари.


В същото време от гръцките медии стана ясно, че България е поискала от Гърция да й помогне с доставки на природен газ заради надвисналата над болниците й заплаха да останат на студено. Това е съобщил министърът на развитието на Гърция Костас Хадзидакис. Според него практически няма пречки молбата да се удовлетвори, защото Гърция разполага с резерви до първата седмица на февруари, а същевременно са договорени нови количества от Алжир. Хадзидакис е посочил, че доставките ще започнат възможно най-бързо, след като експертите решат, че това е възможно.


"При всички случаи ще търсим обезщетение за понесените загуби", увери и премиерът Станишев. Според него е ненормално "газовата война" между Русия и Украйна да прави милиони европейски граждани заложници на конфликта. По време на посещението си в двете страни премиерът е получил уверението на украинския министър-председател Юлия Тимошенко, че страната ще пусне газа за България и Европа, стига Русия да осигури суровината. От Украйна са предложили и суапови сделки, при които доставените количества на руско-украинската граница минус 8%, необходими за технологичното обезпечаване на агрегатите за поддържане на налягане в тръбата, ще бъдат пуснати през станция "Орловка" за Балканите.


Станишев е получил също така одобрение от руския премиер Владимир Путин страната ни да сключи договор за доставка на газ директно с "Газпром", а не чрез посредници. Българският премиер все още не може да даде отговор на въпроса кой е спрял газа, като уточни, че той не е разследващ орган и не това е важно в момента. Икономическият министър Петър Димитров увери, че е говорил с гръцкия и турския си колега за евентуална подкрепа от двете страни. Все още не е ясно как точно ще бъде транспортиран газът от Гърция до България, като за това има два варианта.


Според единия южната ни съседка ще намали налягането в транзитната си тръба към България и газът ще може да се върне обратно към нас, защото в газопровода има остатъци от гориво, обясни премиерът. Втората възможност изисква повече време и за нея ще са необходими инвестиции. В този случай ще трябва да се изгради реверсивна връзка към транзитната тръба, така че горивото да може да тече в двете посоки. Такъв е случаят и с Турция. От кабинета не могат да кажат колко време ще отнеме това. Съществува и трета алтернатива за осигуряване на синьо гориво, която също се обсъжда с Гърция, и това е доставката на втечнен газ през транзитната тръба или в краен случай с кораб по морето, обясни Петър Димитров.Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jch
  *****
  Неутрално

  Ходи СерГЕЙ до Русия да се моли на бащицата Путин и накрая пак до комшията опря. А това,че страната ни имала "много алтернативи от които да си набавя газ" няма нужда да го коментирам..........

 2. 2 Профил на Не е важно
  *****
  Неутрално

  в каква посока се движи газа, важно е да сме енергиен център на балканите. Циркаджии

 3. 3 Профил на ВВВ
  *****
  Любопитно

  "много алтернативи"-два начина ,като не е ясно как точно ще стане това.

 4. 4 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Идиоти. Има само една възможност. Както от доста време правят някои газостанции. С цистерни. Ама количествата не може да са сериозни.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 5. 5 Профил на Хм
  *****
  Неутрално

  ИЗЯВЛЕНИЕ на ДСБ относно оневиняването на Газпром за нанесените щети
  дата: 13-01-2009  С тревога установихме, че българската страна не може да иска компенсации за понесените загуби от спрения газ, в рамките на договорените 1.4 млрд. m3. Причината, е че през 2006 г. правителството на Станишев се е съгласило да отпадне тази част от действащия от 1998 г. договор, която урежда въпроса за щетите, причинени от “Газпром”.

  Лъжа е твърдението на премиера Станишев и външния министър Калфин, че договорите за доставка на газ със сегашните три фирми са сключени от правителството на ОДС. Истината е, че през 1998 г. е сключен договор с “Топенерджи”, която фирма сега не е доставчик и няма договор с нито една от трите сегашни фирми-доставчици.

  В публичното пространство започнаха клевети на бивши служители на ДС на тема, че правителството на ОДС не е направило нищо за развитие на газопреносната мрежа на страната и за диверсификацията на доставките на газ. Фактите са следните:

  1. Между 1997 и 2001 г. по одобрена от правителството инвестиционна програма “Булгаргаз”:

  · изгради 260 км. тръбопроводи – 135 km. за Турция и 125 km. за Гърция и Македония;

  · изгради многобройни компресорни станции, което увеличи възможностите за доставка на газ за Гърция със 70% и на Турция със 75%;

  · изгради почти 500 км. оптична магистрала и вследствие на всички тези инвестиции “Булгаргаз” увеличи капитала си със 600 млн. лева, което го превърна в ключов фактор за доставка и транспортиране на газ на Балканите;

  · увеличи два пъти транзита, което позволи на България да получава 1 млрd. m3 газ от Русия безплатно.

  2. България подписа Рамковото споразумение на ЕС за проучване на възможностите за транспортиране на нефт и природен газ от Каспийския регион. Страната ни се присъедини към Програма ИНОГЕЙТ за междудържавен транспорт на нефт и газ за Европа.

  3. До 2001 г. нямаше възможност за осигуряване на газ от други доставчици, защото газопроводът “Турция-Гърция-Италия” не съществуваше и нямаше газопроводи за транспортиране на газ от Северно море до съседни на България страни.

  Правителството Станишев твърди, че е направило най-много за развитието на газовата енергетика и за диверсификацията на доставките. Фактите са, че то чрез „Южен поток” саботира НАБУКО, който е част от програмата ИНОГЕЙТ; не е направило нищо, за да реализира поне една от двете вече реални възможности за диверсифициране на източниците на доставка; не е изградило нито 1 км. магистрални тръбопроводи.


  София, 13 януари 2009 г.

  http://www.dsb.bg/display.php?sub=news_1&open_news=3796

 6. 6 Профил на bATAKA
  *****
  Неутрално

  От Гърция да искат.Ама защо трябва да искат и от Турция?

 7. 7 Профил на До № 6
  *****
  Весело

  В Турция дават газ срещу гъз, тук имат в излишък!

 8. 8 Профил на До № 6
  *****
  Весело

  В Турция дават газ срещу гъз, тук имат в излишък!

 9. 9 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Да бе, то дори руснаците вече не искат миризливият гъз на Станишефците, какво остава за манафите от Турция..

 10. 10 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  Това, атакистите са уникални животни. Да искали от Гърция, но не и от Турция. Все още немога да си обясня що за заблудени хора са това.

 11. 11 Профил на май, май оставиха
  *****
  Неутрално

  троянския кон остана без зоб.

 12. 12 Профил на Путкин
  *****
  Неутрално

  Руснаците таковат СтаниШев без пари (газ).

 13. 13 Профил на ММ
  *****
  Неутрално

  Не случхме на премиер.Ем украинец, ем русофил ем НАТО-вец.Как ли се разкъсва тоя човек.

 14. 14 Профил на c
  *****
  Неутрално

  Абе,че излезе саседо прав,дека казуе че и от албанцето,че зимаме газиа да га е

 15. 15 Профил на copy,,,:))))
  *****
  Весело

  BIG AL 11 януари 2009

  Ако искате САМО ТИПЧЕТАТА на червените МУТАНТИ- пирински , станишеви, живкови, добреви , Гоцетата и Паравани и сие …да УПРАВЛЯВАТ /като днес / и ВАШИТЕ ДЕЦА ,и ВНУЦИ , и да продължават да ЗАКОПАВАТ БЪЛГАРИЯ , по комунистически, то , тогава …не протестирайте и не стачкувайте..След 10 “петилетки” , , обещаха другарите , всичко ще е наред ..САМО ЧЕ и ВАШИЯТ ЖИВОТ ще си е отишъл..)

  До студентите..!!!! 11 януари 2009

  Махайте тези КРИМИНАЛНИ ЧЕРВЕНИ ТИПОВЕ от власт..Искат пак да им “строите ” комунизама, да ви командват и “ръководят” БЪДЕЩЕТО ВИ !! Наглите червени типове..Измета на България ..Азиатските полуфабрикати !!Две поколения Българи си отидоха зян , заради тези наследници на убийци и криминални ТИПОВЕ !!

 16. 16 Профил на Относно вноса
  *****
  Неутрално

  Най бързия и най вероятния вариант за внос на неруски газ за България е внос от Турция. В момента Турция като цяло е обезпечена с газ и има възможност за износ до 5-8 млн. к.м. на ден. Атака постоянно ни вменява, че Турция е нашия гробокопач, но май ще опрем до комшиите. Още повече, че те предвидливо построиха терминал за втечнен газ на Мраморно море на 70-80 км. от българската граница, който е в състояние да снабдява две Българии с газ целогодишно. Най логично е кречеталото Волен Сидеров да договори внос на газ от Турция, защото по неговите думи той най-много мисли за България.

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4425 Неутрално

  Опряха най-сетне до проблемът, който им се описваше от години. Колко много бяха исказаните мнения най-вече от ДСБ срещу това толкова глупаво цялостно енергийно обвързване с Русия. Ако Станишевци поне за миг се бяха вслушали в думите на опозицията сега България нямаше да е натози хал. Ама нали най-напред трябва да обслужат интересите на Русия, а после (и то ако остане възможност) и тези на родината ни.
  Ето заради това предателство и не само заради него трябва да се махат колкото се може по-бързо от управлението на страната.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на Ние
  *****
  Любопитно

  А кой е новият доставчик на газ за България и внася газ от Иран през Турция в България и Европа? Имена моля?

 19. 19 Профил на Гоце
  *****
  Неутрално

  Най-компетентният газовик Агента Гоце да каже как и откъде ще дойде гАзот

 20. 20 Профил на ни
  *****
  Неутрално

  воленчу да го пратим до комшите да оправи нещата,и без това не е в парламента.на ли много милее за народа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK