Раница преобразува ходенето в електричество

В първите дни след като ураганът “Катрина” удари южното крайбрежие на САЩ, радио- и телефонните връзки в района бяха силно затруднени. Това беше предизвикано от факта, че батериите на хиляди електронни устройства “умряха” и не можеха да бъдат презаредени, тъй като електричеството беше прекъснато. Подобен проблем обаче може лесно да бъде решен в бъдеще, подсказва изобретение на учен от университета в Пенсилвания, публикувано в последния брой на сп. “Сайънс”, издавано от Американската асоциация за научен прогрес.

Новото устройство представлява раница, която дава възможност на носещите я да генерират електричество, като просто

се движат с нея на гърба си


Пряко зависима от тежестта, която се намира в раницата, е и произвежданата енергия, като тя е принципно достатъчна за захранването на различни електронни устройства - мобилни телефони, комуникационни устройства, очила за нощно виждане, мобилни апарати за пречистване на вода, очила за нощно виждане и много други малки електронни апарати. Единственото условие е човек да се движи с раницата на гърба.

“Започнах да работя върху раницата като част от спасителните усилия, последвали унищожителното цунами в Южна Азия през 2004 г.”, казва изобретателят Лари Роум, професор по биология в университета на Пенсилвания и в лабораторията по морска биология в Уудс Хоул, щата Масачузетс. “Бях поразен от постоянните информации за хора, оказали се в невъзможност да влязат във връзка с околния свят, тъй като батериите на телефоните им паднали. Идеята за раницата сама по себе си не е сложна. Просто беше нужно човек с правилните познания да свърже нужните елементи в едно цяло.”

Раницата изглежда като

традиционните самари, ползвани за преходи в планината

Тя обаче е в състояние да улавя кинетичната енергия, създавана при движението на товара нагоре-надолу, и чрез серия намагнетизирани връзки да я преобразува в електрическа енергия. Роум всъщност прави изобретението си донякъде случайно. Принципно той се занимава с мускулите, които позволяват на рибите да плуват, а на жабите - да скачат. Идеята за раница, която създава електричество, докато човек я носи на гръб, го осенява, когато работи върху създаването на потопяем апарат, който плува като риба.

Ключът всъщност е в движението на тялото и това на раницата нагоре-надолу, което генерира енергията. Товарът в раницата - между 20 и 40 кг, е свързан с рамката, върху която е поставен електрогенератор. Подобен товар е в състояние да създава около 7 вата електричество, а мощността, нужна за захранването на мобилни телефони, GPS апарати и др., е под един ват. Така при движение е възможно едновременно да бъдат захранвани няколко устройства, както и да бъдат зареждани батерии, смята Роум. Той вече е подал заявление за патент и търси варианти електрораницата да влезе в масово производство и да се появи на пазара.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK