Смяната на собствеността в БТК ще е най-рано през 2007 г.

"Новатор телеком България" ще може да придобие дяловете на "Адвент интернешънъл корпорейшън" във "Вива Венчърс" след изтичане на сроковете на съответните ограничения в приватизационния договор за БТК, което изтича през юни 2007 г. Това съобщава БТК в отговор на Комисията за финансов надзор по повод сключеното споразумение между двете компании. Информацията беше предоставена вчера на фондовата борса. В началото на месеца БТК беше уведомена от "Вива Венчърс", че "Адвент" и "Новатор телеком България" са постигнали споразумение, предоставящо на "Новатор" опция за изкупуването на всичките им дялове във "Вива Венчърс" ("Вива Венчърс" притежава 65% от акциите на БТК). Споразумението е под условие, че бъде получено одобрение от съответните институции.

От БТК подчертават, че "Новатор" ще може да придобие дяловете на "Адвент" във "Вива Венчърс" по-рано само след изрично съгласие на Агенцията за следприватизационен контрол. Същото изискване важи и по отношение на прехвърляне на акции, притежавани от "Вива Венчърс" в БТК.

От телекомуникационната компания заявяват, че "Новатор" няма акционерно участие във "Вива Венчърс" и не упражнява пряко или непряко контрол върху дейността на "Вива Венчърс", като се позовава на информация на двете компании.


В петък ще се проведе извънредно общо събрание на БТК. Според дневния ред акционерите на телекома ще подложат на гласуване решение за сключване на договор за кредитна линия в размер на 350 млн. евро. За тази цел акционерите трябва да упълномощят управителните органи на телекома да сключат договора за синдикирана кредитна линия със Ситибанк Н.А. (в качеството й на упълномощен водещ организатор на заема) и с други заемодатели, избрани от банката.

Лихвата по главницата на дълга трябва да е в размер на Euribor, определен за 6-месечен или по-кратък период, плюс разходите, плюс надбавка, варираща от 0.90% до 1.80%. Средствата по кредита ще бъдат използвани за рефинансиране на задълженията на БТК по договора за кредитна линия в размер на 285 млн. евро, както и да осигури допълнителни ресурси за финансиране на изпълнението на бизнес програмата на дружеството. Също така трябва да се предостави обезпечение за изплащане на задълженията на дружеството под формата на залог на активи на дружеството с нетна съвкупна балансова стойност, възлизаща на минимум 175% от общата сума на всички дължими от дружеството кредити към заемодателите. Това означава, че общата стойност на обезщетението трябва да бъде 612 млн. евро.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK