Само банери или онлайн кампании...

Интернет предлага възможности отвъд традиционните форми

Статичен или анимиран, банерът, който носи рекламно съобщение и препраща от един сайт към друг, е най-старата форма на интернет реклама. И въпреки че е най-използваният формат в България, съвсем не е единственият, нито най-ефективният. В последните години за много от компаниите начините за реклама в онлайн пространството се разраснаха до изграждането на цялостни промоционални сайтове с интерактивен криейтив, които предлагат не просто кратко рекламно съобщение, а цялостно виртуално преживяване с много по-силен и запомнящ се ефект.


Банер кампаниите - за и против


Първите рекламни банери се появяват в интернет в края на 1994 г. и към днешна дата са развити като основен, макар и кратък интерактивен "жанр", който има два компонента: съдържание (послание) и препратка (линк) към сайт на рекламодателя. Освен стандартното анимиране на текст и картинки те вече могат да съдържат и аудио- и видеосъдържание.
Ефективността на банерите като свързващи формати се измерва по сравнително елементарна формула - по кликрейт (отношението на броя кликове на банера към броя на излъчванията му). При атрактивен банер може да се постигне среден кликрейт 0.4-0.7%.


Особено интересни и перспективни от криейтив гледна точка са банерите с богата медия, които излизат от своите карета (expandable), появяват се на най-неочаквани места по сайтовете (floating) или заемат за секунди целия портал.


Принципът при този вид банери е акцентът върху посланието и оставането на потребителя в рамките на портала.


Но какво се случва след клика на банер? Добре е да се прецени каква е най-подходящата форма за онлайн реклама за различните продукти и услуги. В този ред на мисли search change optimization, или онлайн кампанията, е много по-добра алтернатива, отколкото обикновен банер.


Рекламата чрез стандартен банер постига трафик към уебсайта на рекламодателя, но средното време, прекарано от един посетител на сайта, е не повече от 15 секунди.


Kогато имате банер, който води просто към началната ви страница, е все едно да отпечатате привлекателни брошури, но самата промоция да не се състои (прочитането на текстова информация не е забавно събитие). Същественото при интерактивната реклама е какво потребителят прави, за да приеме, осъзнае или реагира на вашето рекламно послание.


Интерактивен криейтив - защо и как


Онлайн кампаниите предоставят на потребителите много по-големи възможности за запознаване с продукта или услугата. Те са ефективни инициативи, чиято цел е не само трафик към сайта, но и персонализиране в очите на потребителя, давайки много по-подробна информация и анализ, отколкото банер рекламата.


Когато влагате творчество, усилия и средства най-вече в банери и други средства за привличане на трафик, пропускате най-същественото, а именно: интернет е интерактивен - той дава възможност на потребителите да участват във вашата промоция, като извършат повече действия от еднократен клик върху банер.


В зависимост от сценария, начина на разпространение и принципа на действие кампаниите в интернет могат да бъдат:

·интерактивни тестове


·онлайн проучвания


·промоционални игри - класически, куест, стратегии


·онлайн тийзър кампании


·Viral Marketing (вирусен маркетинг) с персонализиране.

Разпространението им освен чрез банери може да се подпомогне чрез:

·заложен мултилевъл ефект


·е-mail кампании


·онлайн PR


·SEM (маркетинг на търсачките)


·кампании с купуване на ключови думи - (AdSense).

Този тип кампании провокират интереса на целевата група, което води до повече време, прекарано с марката или услугата, по-висока степен на запомняне на съобщението от друг вид реклама, по-висок кликрейт, често над 1%.


С интерактивна кампания имате възможност за:


·комбиниране на изразните средства на печатна, телевизионна и радиореклама


·моментална обратна връзка от страна на целевата публика и директен контакт с потенциални/настоящи клиенти


·да се ползва за пазарни и поведенчески проучвания


·събиране на бази данни от целеви групи и/или sales leads с имена, имейл адреси и други данни


·регистрацията на потребителите позволява да се работи за повишаване на лоялността към марката/продукта с последващи кампании


·измеримост като активност на публиката и ефективност на кампанията


·забавен и оригинален интерактивен криейтив, който води до по-трайно и емоционално осъзнаване и преживяване на рекламното послание.


През 2007 приходите на българския пазар от интернет реклама се изчисляват на близо 12.52 млн. лева. Прогнозите за 2008 са за около 18 млн. лева. Това показва, че конкуренцията се увеличава и компаниите трябва да заложат на по-интерактивни и завладяващи методи.


Онлайн тест на "Рено"


Компанията рекламира в интернет модела "Рено Лагуна" чрез забавен онлайн тест<http://demo5.icygen.com/newlaguna/, чрез който вниманието на потребителите се насочва към най-отличителните качества на автомобила, като целта е да го познаят. Избраната форма на кампанията е класически тийзър.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Ако пък мразите кичозни шарении да крещят от всяко ъгълче на сайта и неинтересуващи ви анимации да изкачат върху статията, която се опитвате да прочетете - сложете си напълно безплатната приставка за файърфокс AdBlock Plus. Блокирането на всички банери в сайтовете на Дневник и Капитал, примерно, ми отне секунди.

  gradinko.bg
 2. 2 Профил на Р.Вичева
  Р.Вичева
  Рейтинг: Неутрално

  Така е, градинко, добро допълнение; статията обаче е насочена към рекламодателите, а не към потребителите. Когато се плати за банер импресии, те се излъчват, дори и 50% от всички потребители да ползват АдБлок. Флаш банерите са най-скъпият и нискоефективен начин за привличне на трафик - ако само за това се използват - факт. В същото време, бг порталите имат твърде много технически ограничения (тежест най-вече), за да се произвеждат банери с богата медия като по-пълноценни рекламни формати и излъчването на банер да може да се равнява на тв реклама като ефект в/у гледащия.

 3. 3 Профил на Ad Sales
  Ad Sales
  Рейтинг: Неутрално

  аз съм за рекламите на подходящите места. Няма дразнеща реклама, когато е на подходящо място. Съжалявам но рекламата когато е на подходящо място е полезно съдържание а не дразнещо нещо...затова съм ЗА и когато консултирам клиенти им казвам дали всъщност бих аимали полза за реклама при нас или не
  хубава статия...повечко такива

 4. 4 Профил на az
  az
  Рейтинг: Неутрално

  А пък мен ме радва творението на ICYGEN - перфектно е - забива по средата. Иначе е страшно - толкова пари даваш за тази кампания - пък и да не работи....

 5. 5 Профил на Internet media planner
  Internet media planner
  Рейтинг: Неутрално

  Между другото банерите обикновено също са част от онлайн кампании, струва ми се смешно да делим нещата на "Банери" и "онлайн кампании" - доста неуместно според мен. Освен това основата на SEM са ключовите думи - отново неуместно да делим нещата на два отделни вида кампании. Трето, не смятам, че "онлайн проучванията" представляват онлайн кампании - проучванията сами по себе си НЕ са реклама. Хубаво е подобни статии да бъдат писани от специалисти в дадената област - така само ставате за смях. И то не само автора на статията, но и сайта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK