България търси технолог

Въвеждането на корпоративния пост CIO в администрацията може да ускори реализацията на е-управлението

България търси технолог

© Антония Тилева, КапиталСкърцащите колела на електронното правителство в България, макар и бавно, започват да се завъртат. Навлизането на информационните технологии в държавното управление изглежда все по-близо. Датата 7 март 2013 г. се очаква с нетърпение като момента, в който е-правителството реално би трябвало да стане факт.


Един от основните компоненти на електронното управление обаче остават организационните му параметри, а именно  кой ще координира и ръководи създаването му. Според документа "Стратегия за електронно управление в Република България 2010 - 2015" в управителния съвет на е-правителството освен министрите на финансите и на транспорта, информационните технологии и съобщенията се предвижда създаването на позиция CIO (Chief Information Officer). В четвъртък независима група от специалисти в IT областта внесоха в парламента предложение за създаването на поста в държавната администрация.


Що е то CIO
Позицията CIO отдавна съществува в корпоративния свят. Това е най-главният оперативен мениджър, отговорен за внедряването, развитието и поддържането на информационните технологии в дадена фирма. В контекста на бизнеса неговите задължения включват оптимизиране на взаимодействието между различните отдели, както и сътрудничеството с външни партньори. "Един добър CIO може да трансформира и опрости много от бизнес процесите чрез прилагане на технологични средства и дори да подобри настоящия бизнес модел на компанията", разказва Симеон Стойчев, който заема този пост в българската IT компания Telerik.


Как обаче би изглеждало това в държавен формат, и то в българския контекст? Според Деян Лилов, изпълнителен директор на "Мусала софт" и участник в технологичната кръгла маса, лансирала идеята за нуждата от държавен CIO, едно от основните задължения, свързани с този пост, трябва е "оперативното координиране на различните проекти по Стратегията за електронно управление на национално, министерско и общинско ниво с възможност за разрешаване на конфликти по отношение на времевите графици, обхвата и финансирането". За да бъде максимално ефективна работата му, CIO-то "трябва да има максимално отворен канал за докладване и съответно поддръжка директно от премиера и съответно Министерския съвет", добавя Лилов.


Правилният човек


Големите отговорности, с които поне на идейно ниво ще е натоварен този държавен CIO, означават, че човекът, който евентуално един ден ще заеме поста, трябва да бъде възможно най-подготвен за предизвикателствата на дигитализацията в държавната администрация. Какви качества обаче биха били най-полезни за изпълняването на подобна длъжност?


Ето каква е визията за CIO според Стратегията за електронно управление:


"Главен директор е-управление (CIO) – ключова професионална фигура, която трябва да има значителен опит в осъществяване на бизнес трансформации чрез реинженеринг и прилагане на информационни и комуникационни технологии, както и лидерски способности за стратегическо управление, управление на промяната, координиране на секторните политики и спазването на изискванията за оперативна съвместимост и информационна сигурност."


Изглежда, че поне на концептуално ниво идеята е постът да бъде зает от човек със строго специализирани познания в IT областта. Това е ясен сигнал, че създаването на отделен пост, който да се занимава с развитието на е-правителството, вече е предпочитаното решение пред "пришиването" на отговорностите към съществуващ ресор, както беше до момента. А що се отнася до кадруването: човекът, който ще заеме този пост, за момента изглежда, че бъде назначаван от Министерския съвет и ще бъде с 4-годишен мандат, пише в стратегията за електронно управление.


"Само човек със сериозни правомощия може да прокара необходимите преструктурирания в държавната администрация, необходими за въвеждането на действащо електронно управление", коментира Теодор Захов, председател на Българската асоциация за информационни технологии (съиздател на в. "Капитал").


Ползите са за всички


Многократно сме писали какви ще са предимствата от по-бързото въвеждане на различните компоненти на електронното правителство. Високата ефективност при първоначалната дигитализация на държавната администрация и последвалата ѝ поддръжка обаче ще допринесе да бъдат извлечени максимални ползи от нея. Разликата между наистина работещото е-правителство и е-правителството "колкото да го има" може да бъде направена именно с помощта на компетентен и активен CIO, който има идея за какво става дума и на когото е дадена достатъчно свобода на действията, за да реализира успешно така желания от гражданите проект.


Освен за масовия потребител реално опериращата електронна държавна инфраструктура ще облагодетелства и бизнеса. Дигиталните възможности за комуникация между компаниите и администрацията ще намали бюрокрацията, ще бъде пречка за корупцията и по този начин ще подпомогне за повишаване ефективността на икономиката. Сътрудничеството между държавния CIO в бизнеса би могло да подобри контрола при търгове за хардуер и софтуер за нуждите на държавата и да намали риска при изпълнението на бъдещите IT проекти в страната.


"Евентуалното трансформиране на разбиранията на държавата за успешна работа с бизнеса би било в пъти по-лесно под контрола на компетентен лидер, който говори общ език с водещите технологични компании", заяви пред "Капитал" Симеон Стойчев от Telerik. Според него отсъствието на такъв човек в държавната администрация в момента води до неправилно управление на инвестициите в сферата, както и до липса на ясна визия относно цялостното сътрудничество на държавата с IT предприемачите.


Макар и старта на дискусиите относно нуждата от главен информационен директор в държавната администрация да е породено от наближаващото реализиране на проекта за електронно правителство, нуждата от такъв човек е голяма и заради другите му потенциални сфери на влияние. Колко ли болезнен обаче ще бъде ефектът, ако за този експертен пост по стар български обичай бъде поставена политическа личност...?

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Zhivko Stoykov
  Zhivko Stoykov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Ахмед Доган ще се справи много добре.

 2. 2 Профил на mastylo
  mastylo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ха, ха ... CIO в държавната администрация?! Подобна глупост може да измисли само някой, който няма понятие как работи държавното управление. Не конкретно българското, а по-принцип. Всеки пост върви със съответните отговорности. Да се създава паралелна вселена с пост, който няма правомощия по закон и съществува само в някаква си стратегия (която пък дори не е и нормативен акт, щото се приема с решение на МС) е само създаване на допълнителен хаос и поредното нищоправене. Електронно правителство няма да стане с назначаване на нови "органи", които да пускат обществени поръчки, а със създаване на човешки ресурс, който да разбира и управлява въпросното е-правителство. Само че покрай "оптимизацията" систематично ИТ кадрите, отделите, дирекциите в администрацията се орязват. Оставят се хора, само колкото да има кой да върже компютрите и да инсталира програмите (евентуално, да спре достъпа до сайтове, особено на медии, които не са полезни за изпълнение на служебните задължения!). Нищо няма да се промени, докато най-накрая не стане ясно, че всяко нещо се прави преди всичко с хора и знания, а не толкова с пари (подарени от външни фондове) и консултанти.

  They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Не знам точно как трябва да се казва и каквада бъде технологията, но технолог явно е абсолютно необходим. И знам, че искам електронно правителство пък как ще го правят и кой или какъв ще е технолога, не ме интересува.

  Няма шики-мики.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на alex052
  alex052
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Пълна простотия.Какво сега държавата иска да ни наема /с нашите данъци/ "технолог" та да ръси свежи идей как да ни управляват по ефективно?А коло ще му плаща на него и екипа му?какви ще са допълнителните разходи?има ли гаранция че ще оптимизира и преструктурира администрацията качественно?и не на последно място защо е нужен?
  Какви ще са му правомощията?-никакви ще обследва и дава препоръки който ще се въвеждат на хартия,ще се докладват плащат а нещата ще си останат по старо му.Всички сме наясно че със стари компаньонки нов дом на удоволствията няма как да се създаде ако ще и най великата метреса да го прави.
  Не ни трябва технолиг,много добре е ясно какво трябва да се промени иска се просто работа,пресичане на рушветчииството и шуробаджанащината и тежки наказания за провинилите се.

 7. 7 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 753 Неутрално

  На държавата й трябва взвод за разтрел и слънчева стена, не технолог!

  Човекът е мярка за всички неща.
 8. 8 Профил на _az_
  _az_
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Опитвам се да си представя кой ще е този професионалист, който ще работи за 1000-1500 лв на месец, с договор за 4 години, който твърде вероятно да не бъде продължен, предвид политическия характер на назначенията в администрацията. И това при положение, че истински професионален CIO би работил в голяма частна фирма за не по-малко от 6-8000 лв.
  Мисията невъзможна? Най-вероятно ще е някой с връзки, който е работил 1-2 години като телефонист в някой кол център, и вече е "наясно" с компютрите... Подобни примери - бол.
  Иначе идеята си струва, ако може да се реализира както си трябва - примерно през външен фонд... Но и тогава трябва да се внимава кой на кого какво дължи ...

 9. 9 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  това са пълни тъпотии, ако човекът не е с ранг министър никой няма да му обърни внимание. И изискването го показва:

  "Главен директор е-управление (CIO) – ключова професионална фигура, която трябва да има значителен опит в осъществяване на бизнес трансформации чрез реинженеринг и прилагане на информационни и комуникационни технологии, както и лидерски способности за стратегическо управление, управление на промяната, координиране на секторните политики и спазването на изискванията за оперативна съвместимост и информационна сигурност."

  Тоест, ще дава акъл. И като не му приемат идеите или като дянков резне бюджета, пак няма да има виновни....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 10. 10 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#8] от "_az_":

  Абсолютно съм съгласен. Чудно кой ще е този който ще напусне сегашното си място за да се разправя с разни идиоти в държавния апарат (справка виж коментарите по горе). А иначе за да има смисъл от това човека за тази позиция трябва да е истински професионалист и доказал себе си точно в тази сфера. Иначе ще бъде само загуба на време и пари.

 11. 11 Профил на CNPV Power
  CNPV Power
  Рейтинг: 230 Неутрално

  "Главен директор е-управление (CIO) – ключова професионална фигура, която трябва да има значителен опит в осъществяване на бизнес трансформации чрез реинженеринг и прилагане на информационни и комуникационни технологии, както и лидерски способности за стратегическо управление, управление на промяната, координиране на секторните политики и спазването на изискванията за оперативна съвместимост и информационна сигурност."

  Това е толкова плоско описание на длъжността, че на практика не казва нищо.

 12. 12 Профил на paradox22
  paradox22
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Понеже до момента никой не беше в час какво и защо се прави в е-правителството.. а само се гълтаха разни комисионни.. сега са решили да има някой който ще е виновен... Определено позицията на ИТ специалист с администартивен опит е необходима, но е важно какви правомощия и отговорности ще му се вменят... свидетел съм на редица неуспешни внедрявания на ERP системи у нас... понеже по незнайни и неведоми пътища за ръководител на този чисто финансов в същността си проект .. бива назначен съответният ИТ мениджър... и той тепърва започва да учи счетовдство и финанси за да може да се разправя с разработчиците и да се опитва да им превежда брътвежите на финансиситите.. които искат само едно да видят своето конто.. или ажур в някакви по свежи цветове... Къде са консултантите.. ами няма ги.. нали пестим париииииии.... А бе какво ИТ.. какви технологиииииии.. тя държавата лети надолу с бясна скорост.. вие ми пишете за разни ИТ-та... Хляб няма.. работа няма.. пари няма...

 13. 13 Профил на _deyan_
  _deyan_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако някой ми обясни тоя човек освен да ходи по презентации организирани от няколкото фирми който могат да се ангажират с големи ИТ проекти и съответно да смучи пари от тях, ще съм му безкрайно благодарен. То сега не ч

 14. 14 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 698 Неутрално

  CIO-то "трябва да има максимално отворен канал за докладване и съответно поддръжка директно от премиера и съответно Министерския съвет",

  Много се смях! Представих си гениален ИТ специалист как се бори в опитите си да докладва директно на премиера, какво разбиране от негова страна получава..... Как Боко кима с разбиране на обясненията за информационни потоци и канали....... И как после излиза по тАлАвИзУра на битивиту и ни обяснява на нас, целокупния български народ относно напредъка на електронното правителство и как му реже лентата с патос..... и сълзица в лявото око.....

 15. 15 Профил на vox_78
  vox_78
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Колкото и да съм за е- услугите дълбоко не вярвам, че е- правителството ще се случи в България
  1.Всички знаем качеството на ИТ- специалистите в държавната администрация, а и търпим последствията от тяхната компетентност
  2.Нека приемем, че цялото е- правителство ще се изпълни от външни дружества и е направено страхотно....Сигурен съм, че държавната администрация няма де се откаже да дублира цялото е- правителство на хартиен носител. Така пак ще се водят едни дебели книги- остатък от една отдавна отмряла епоха, но осигуряващи благодатна работа за разни тетки- повелители на дебелите книги.
  3.Сигурен съм, предвид досегашен неблагоприятен опит, че отделните модули на е- правителството, направени от различни фирми, ще са в невъзможност да се стиковат помежду си, като гражданите ще трябва да правят отделни регистрации ако не за всяка отделна услуга, то поне за всяка отделна институция.
  4.Няма да обсъждаме нелоялната конкуренция при печеленето на модулите, както и при тяхното изпълнение- виж точка 3, която ще бъде и съзнателно търсен ефект от някои изпълнители
  Искам всичко гореизложено да е най- песимистичният вариант за българското е- правителство и най- после да направиме нещо достойно за 21 век, но ......
  ................................пътят към ада е постлан с добри намерения

 16. 16 Профил на Malama
  Malama
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Трудна работа. Дори на ниски постове като директор Информационно обслужване на министерство се назначеват политически лица, след "конкурс", разбира се. Какво да говорим за такъв пост. Пак ще е политическо лице и следователно 0 работа по същество.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK