Как да се преборим с младежката безработица

Кадър от кръглата маса на тема "Журналистика", част от поредицата "Chivas 12 стола".

© Николай Николов

Кадър от кръглата маса на тема "Журналистика", част от поредицата "Chivas 12 стола".28% от младежите до 24 години в България са безработни и броят им се увеличава. Само за първото тримесечие на годината незаетите младежи (15-29 г.) наброяват 140 хиляди души. Половината от младите без работа са без средно образование и голяма част от тях дори и без начално. В същото време местата в сайтовете за работа намаляват. Добрата новина е, че България договори 100 млн. евро от европейските структурни фондове за насърчаване на младежката заетост през следващите 2-3 години.


Това са фактите. Върху тях ще разсъждават участниците в следващата кръгла маса от поредицата Chivas 12 стола, която ще бъде с фокус младежката безработица и ще се проведе на 26 септември.


Дотогава можете да гласувате на сайта на инициативата www.chivas12.bg за хората, чието мнение бихте искали да чуете по темата. От деветимата експерти в сферата на "Човешките ресурси" само шестима ще заемат място на кръглата маса. Срещу тях по традиция ще застанат шестима амбициозни младежи. Акценти в дискусията ще бъдат още качеството на подготовката за работа на младите хора, културата на кандидатстване и задържане на работа и културата, гъвкавите форми на заетост и належащите промени в трудовия кодекс. 
Идеята на формата Chivas 12 стола е да сблъска гледните точки на професионалистите и начинаещите в дадена област по важни теми и въпроси. Сред досега обсъдените теми от поредицата са Туризъм, Реклама, Икономика, Журналистика, Архитектура, IT и други.  


Ето хората, за които можете да гласувате на chivas12.bg: 


Светослава Георгиева, управител на Horizons 


Бойка Дочева, мениджър управление на човешки ресурси в IBM Bulgaria


Зорница Янкова, Country HR мениджър в Hewlett Packard


Таня Пейчинова, директор "Човешки ресурси" в "Пикадили"


Ивайло Славов, мениджмънт консултант в Easy Consult


Мария Шишкова, управляващ съдружник - AIMS Human Capital Bulgaria и Dale Carnegie Training Bulgaria


Николай Николов, мениджър "Човешки ресурси" в ПОД "Бъдеще" АД


Николай Димитров, управител на БИГГА ЕООД


Зорница Георгиева, мениджър "Човешки ресурси" в BSS Media Group

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Как да преборим младежката безработица ?

  Като изпратим бабите и дядовците в пенсия......Не може дъртофелите с памперсите да ги задължаваме да бачкат повече, а младите да се чудят кво да правят.....

  У библията пише :
  Неработещите ръце са религията на дявола....

  За тва вместо да се друсат и да организират банди за кражби и грабежи, да ходят да бачкат.....Мамка му.....безработицата произвежда престъпници.....Набийте си го най-сетне у главите.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Легализирайте тревата.
  Ето как!
  Щом на природно-ощетен като мен му такава прекрасна идея, направо не ми се мисли какво стадо примати са останалите, които търсят решение на тоя прост въпрос!

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  [quote#1:"ARRI"]Не може дъртофелите с памперсите да ги задължаваме да бачкат повече, а младите да се чудят кво да правят....[/quote]

 4. 4 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Решението е едно единствено, и то се нарича индустриализация!

 5. 5 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Няма как да стане при това изобилие от назначени от Партията за "бизнесмени", които нямат никакво намерение, а и не могат, да откриват още работни места.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 6. 6 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 479 Неутрално

  То само вижте участниците в дискусията - хората просто са синаправили HR сбирка, ще си пийват уиски и ще разискват проблеми, които те не могат да решат колкото и да искат.
  HRа няма нищо общо с безработицата, освен с това че на него се пада пряко изпълнява заповеди за уволнение. Самия HR не може да генерира работни места, той може само да оправи документите и да уреди назначаването на някого на работно място, което вече е отворено/открито от някой друг. Но HRите не могат да откриват работни места, това не е тяхна работа нито е във възможностите им. Освенако не говорим за раздувания на щата и създаване на празни, изкуствени работни места - в това обзалагам се са много добри.

  Та явно тоя event, спонсориран от известна марка алкохол си е просто за да седнат HRите на големите фирми да пият по няколко питиета и да си ги премерят. Нищо чудно, че тази марка алкохол не ми е любима - а то имало защо, като гледам каква порода хора спонсорират

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 7. 7 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Ще я преборим с езикови курсове и еднопосочни билети.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  В страната работят на държавни служби хиляди млади пенсионери - главно овенни, мюлюцюнери и помпиери. Но и много чиновници, даскали, общински служители, се трудят за заплата+пенсия....Най бързия и лесен начин да се намери работа на безработните, е пенсионерите веднага да бъдат освободени от държавната хранилка, поне?!

 9. 9 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 555 Неутрално

  "Половината от младите без работа са без средно образование и голяма част от тях дори и без начално."

  Тези едва ли искат да работят така или иначе.

 10. 10 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Първо си рекох, че нещата са долу горе ясни. Ще си приказваме там за младежки безработици и ще се пощим.
  Обаче като прочетох че "младежите" били без дори основно образование и специално за тях ще искаме милиони от ЕС ми стана ясно, че грижата ни не е за всички младежи, а само за недоинтегрираните.
  Следователно става въпрос за започване на поредната далавера. Пък ЕС колкото отпусне - ще си ги делнем.

 11. 11 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Премахване на минималната заплата и на регулациите. Друго решение няма.

 12. 12 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#6:"cockmeat"]HRите не могат да откриват работни места, това не е тяхна работа нито е във възможностите им. [/quote]

  +++++++++++++++++++++++++++++++

  Какво има за дъвкане тая тема? Младежката безработица може да се преодолее само с икономическо развитие и разкриване на нови места. За които пък трябва да има добре подготвени младежи. Ание какво имаме - съсипано производство, огромна и тромава бюрокрация, куп ненужни разрешителни режими, репресивен апарат под формата на десетки агенцийки, и като капак - нефелно образование, по време на което младежите дори не могат (а и нямат желание) да се научат да пишат грамотно и на български. Какво остава за математика, инженерни науки и т.н.
  Иначе хубаво ейчар-ите ще се съберат да му пийнат.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Положението в България е"Уйде коня в ряката".При над 40% неграмотност която се увеличава прогресивно всяка година. Въпросът е:Как да преборим младежката неграмотност.Пък послем ще му мислим как да изкараме каруцата от реката.

 14. 14 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2122 Любопитно

  То хубава статия, но пак има игра с цифрите.
  28% са безработните на 15-24 години, а 140 хиляди - на 15-29 години. Какъв е процентът на безработните на възраст 25-29 години не се казва. Вероятно е по-нисък - ако беше по-висок щяха да го изтъкнат. Това сваля процента на безработните младежи на 20-25% /защото търсещити работа младежи на 15-19 години са твърде малко/.
  140 хиляди : 0,2 = 700 хиляди. Да, но според преброяването от 2011 на възраст 15-29 години в България са живели 1357 хиляди души. Сега са по-малко, тъй като всяко следващо поколение е по-малочислено /315 хиляди на 10-14 години, 378 хиляди - на 15-19 години, 488 хиляди - на 20-24 години, 491 хиляди - на 25-29 години/. Не е трудно да се пресметне, че при отсъствие на смъртност и емиграция, две години и половина след преброяването би трябвало да има 1270 хиляди души на 15-29 години. Понеже има и известна смъртност и много по-значителна емиграция, сега реалният им брой е около 1,2 - 1,25 млн, по-вероятно към 1200 хиляди. Къде са останалите 500 хиляди?
  Една част са учащи - особено във възрастовата група 15-19 години, но също и на 20-24, че и на 25-29 години /вечните студенти/. Други, да речем, са домакини и в майчинство. Значителен брой са в сивата икономика /например повечето общи работници-надничари, впрочем, част от тях са се регистрирали като безработни/. Има малко инвалиди и пенсионери /възрастовата група не е тази, в която те са особено много/. Има и в черната икономика. Каква е числеността на всяка от тези групи в статията не се казва - но общият им брой е поне 3,5 пъти по-голям от броя на регистрираните безработни!
  При това положение правилно е да се напише: " От 1,2 млн младежи на възраст 15-29 години регистрирани безработни са 140 хиляди - 11,7 %. Има разлика, нали! Не е тъй впечатляващо като 28%!

 15. 15 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  Допълнение към предишния ми пост: А за 11%, а не 28% безработица могат да се искат 2,5 пъти по-малко средства, следователно и възможността тези средства да отидат в нечии джобове /не на безработните/ е 2,5 пъти по-малка!
  Щото добре е известно - 75-90% при подобни случаи не стигат до нуждаещите се. Пример - издръжката на бежанец е 1100 лева на месец. На ръка получава 65 лева, храна - едва ли повече от средния българин, т.е. 100 лева, жилище - общежитие и т.н. Да речем всичко 200-300 лева. Де са другите 700-800 лева? Загубили са се по пътя...

 16. 16 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 540 Весело

  Няма нужда да се бори тая безработица, да ми дадат 100 000евра от тези 100млн и на повече да не ме търсят. Така всички сме доволни.

 17. 17 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Е иначе на всички им се иска пенсионната възраст да стане 72 години. Това е мечтата на идиота. И гледам, че тук там е започнала да се сбъдва. И никой не си дава сметка, че пък за младежите няма да има работа. Пък и не го интересува. Който трябва го интересува да се плащат пенсии минимално кратко време.

  Тия на картинката са от приказката "Седим и си мислим. По едно време гледаме, че само седим"

 18. 18 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 527 Неутрално

  [quote#9:"blaf"]Тези едва ли искат да работят така или иначе.[/quote]

  Те и не работят. И никога няма да потърсят работа. Доволни са да живеят на различни типове социални помощи. Връщаш се скапан от работа, а те тъкмо излизат от магазина с бирите и цигарите. И си живуркат. И коли си имат вече. Разни трошки от вторични покарат покарат па я хвърлят. И никви полицаи за нищо не ги търсят. Ни данъчни ни електрически компании ни ВиК... Ни един закон за тях не важи.

 19. 19 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 622 Весело

  С наличния капацитет ли - НИКАК.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 20. 20 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 441 Весело

  Със стартови заплати по 10,000 лева... да го построим, пък те щели да дойдат.

  Младите безработни били прекалено умни, ерудирани и опитни - "за 500-700 лева по-добре да си цъкам така... кво да блъскам по цял ден"

  Или пък най-новото (от онзи ден) - "еее, кво ако спра да пуша, ще имам само едни 100 лева отгоре на месец..."

  А що земя пустее из България... ама там силиконче и претенцийки не виреят.

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
 21. 21 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#14] от "patsis":

  Има резон в думите ти. Споменава се за младежи от 15 - 29 годишна възраст. Ами то от 15 до 21-22 примерно е нормално да нямаш работа...

 22. 22 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Как да преборим младежката безработица..

  - Няма шанс,
  Със тези бандити във властта,...
  промяна в тази посока, е не възможна .

  urkobozambo
 23. 23 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 622 Неутрално

  [quote#22:"Urkobozambo"]- Няма шанс,
  Със тези бандити във властта,...
  промяна в тази посока, е не възможна .[/quote]

  Те и да не са бандити, като са безмозъчни...

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 24. 24 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#18] от "bluescreen":

  Много добро определение.Тази политика да се дават без нищо пари на млади и здрави хора създаде група,която която само лентяйства и чака да дойде поредния подарък от държавата,във вид на помощ.

 25. 25 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Превръщането на страната в офшорна зона е един от вариантите.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  [quote#1:"ARRI"]Как да преборим младежката безработица ?

  Като изпратим бабите и дядовците в пенсия......[/quote]
  При сегашната обстановка на демогравска катастрофа нещата се подреждат благоприятно за младежите !

  Значи познавам познавам реален младеж на 21г. без 1 ден да е работил или 1 стотинка да е изкарал сам !
  Има си мама и тате работещи и две баби и двама дядовци едните работят другите са пенсионери ! Всичко което са постигнали в живота остава за него апартаменти , вили , земи и други имоти носещи рента ....всичко го обичат и му помагат да не му е трудно !
  Но детето няма нужда от работа за 500 защото само джобните на седмица са му повече.
  За какво да работят младите ?
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  малко статистика към края на 2012 г.
  Всичко в основно и средно образование
  общ брой 604 773
  I - IV кл. 251 962
  V - VIII кл. 217 798
  IX - XIIІ кл. 1 135 013
  6 000 напуснали след 9 клас и още толкова - след 8-ми. Т.е. всяка година по 12 000.
  НАСЕЛЕНИЕ
  Възраст Брой
  15 - 19 335 811
  20 - 24 457 433
  25 - 29 488 683
  1 281 927 всичко от 15 до 29 години
  От тях
  413 601 общо учащи и студенти
  * 135 013 учащи 9-11 клас (т.е. над 15 години)
  * 278 588 студенти (около 92% са до 24 години)
  САМО от тези показатели ИМАМЕ РАЗЛИКА ОТ 200 000 (!) ДУШИ между 15 и 18 години, които не учат. Т.е. това са предимно роми. И огромното мнозинство са негромотни, следователно безработни, попиват културата на гетото и съответно стават престъпници.
  Пътьом от данните се вижда, че още 40 000 души са отпаднали след 4 клас и ги няма в 5-8 (т.е. всяка година се произвеждат 12 000 абсолютно неграмотни българи. Също в основата си роми.
  Имаме още 82 000 младежи, които си остават с основно образование - т.е. функционално неграмотни.
  Не че и висшистите ни са грамотни. Качеството на обучение, корупцията и т.н. у нас са скандални.
  Накратко - със засилващи се темпове у нас се създава култура на ... неграмотността. Прибавена към културата на бедността,
  както яз я наричам, още малко и двете ще погребат всясаква идея за държава и обществена организация. вероятно след десетина години ще съществуваме само като гето, назовано България. Не ми говорете, че не е възможно в Европа. Едно Косово например какво е според вас?
  А когато проблемът се поставя така, инициативите и диспутите за "намаляване на младежката безработица" са поредното нищо незначещо мероприятия и хвърляне на прах в очите - на общественото мнение и самозаблуда на самите участници в кръглата маса.

 28. 28 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Според мен,възрастните и опитните могат да предадат знанията и опита си на младите,като работят заедно известно време,след което наистина възрастните да се оттеглят,а ако искат да работят,могат да се хванат и направят свой бизнес и да открият и нови места!

  Tony
 29. 29 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  До #1- АRRI- Прав си и гласувам с две ръце, стига пенсиите на дядовците , да са равни на заплатите им!!!!! И не им завиждай на дядовците и бабите за това!! В момента , болшинството от тях получават чисто около и под 250 евро месечно!!! И тук идва вторият въпрос. Поне 25% от тези дето ще ги наследят са тотално неграмотни!!!! Те не могат да четат и да пишат!!! Нямат уменията им!!!Как ще ги наследят на работните им места при това положение!!!???!!!

 30. 30 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  До # 3- dobrich- Лошото е , че перефразираното от ARRI , това звучи така:"Не може младите , да не могат да вършат работата на дъртофелите и това да ги принуждава , те да работят с памперси , дори да са се пенсионирали , защото никой не им е наследил занаята." И ще ти дам пример. Наскоро бричката ми закъса край автосервиз.Бях преуморен от нощна смяна и не можех да гледам. Наместиха ми откаченото кабелче , пихме по кафе и им споделих , че постоянно карам на газ и карбураторът се е прецакал . Посочиха ми тартора пенсионер хлапетата и ми казаха , само той разбира и ще го оправи , ние , не можем...

 31. 31 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 479 Неутрално

  1/Като работещите пенсионери - напуснат раб.места.
  2/Като пенсионират тези , които отдавна трябваше да са в пенсия,а нагло заемат мястото за млади хора/имат връзки/.
  3/Като уволнят всички мързеливци спящи на раб.си места.
  4/Да се направи проверка за ,,КАЛИНКИ,, заемащи отговорни постове.
  5/Агенциите наемащи гледачи на болни и деца - да назначават млади хора/там заплатите са от 500 лв.нагоре/.
  6/В семейните фирми да се обявяват работните места в бюрото по труда и какви хора ги заемат.Тук ще се открият много нередности.
  7/Социалните патронажи - да назначават млади и силни хора търсещи работа , а не такива,които нищо не вършат а взимат заплати/близки и приятелски кръгове.Да се направи проверка по домовете на посещаваните болни/.
  8/ Да се възобновят малките предприятия,които съществуваха преди т.н. революция,където се произвеждаха дребни - но потребни продукти, а не да се внасят китайски боклуци,а с тях и дрога/.
  и т.т.т.т.
  6/

 32. 32 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#8] от "dobrich":


  В страната работят на държавни служби хиляди млади пенсионери - главно овенни, мюлюцюнери и помпиери.

  До коментар [#9] от "blaf":


  "Половината от младите без работа са без средно образование и голяма част от тях дори и без начално."

  Тези едва ли искат да работят така или иначе."

  -И двамата сте прави.
  Няма основание да се пенсионират рано,да им се дарява голяма сума пари и да ги поставят на административно местенце.Незаменими хора няма,та ще съумеем и без тях.
  Ударението да се постави върху формата на образование-да произвежда компетентни кадри с изградени умения и най-вече развиване на индустрията,като се поощрява реинвестирането на печалбата,а не пръсването й за глезотийки.

 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#30] от "kimba3":

  Говорим за различни неща - ти ми даваш пример от частния сектор, а аз пиша за държавната сфера. Никой не може да забрани на частника да взема когото си иска, за да върши качествено работа!!!

 34. 34 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Весело

  До # 33- dobrich- Чакай бе!!! Нали уж от 24 години правим "пазарна икономика" , тоест ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ??? Що окото ви е все в държавното??? Нали уж , частниците давали ПО-ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ и там щели да се реализират способните и кадърните??? Сам казваш , че частниците взимали кадърните пенсионери!!! Ми и тези кадърни нови пенсионери ще вземат!!! Що тогава налитате на държавното??? Можеш ли да сравниш един тотално неграмотен РОМлянин , с грамотен пенсионер??? Или ще сравниш младата и красива Черна Златка , завършила Най-най-най-най-най....новия "свободен" Бургаски "УНИВЕРСИТЕТ" , със степен магистратура по ФИНАНСИ!!!... дето не знае нито градовете и областите на България , нито държавите и столиците им в Е.С. , с някой читав способен пенсионер и ще го замениш с нея на държавна служба??????? Ами нали по този начин с Черни "Златни" ХЛЕБАРКИ , докараха България до клинична смърт??? Сега искаш да я доубият безвъзвратно и окончателно ли????????? Който МОЖЕ СИ МОЖЕ, дори да е пенсионер!!! Който не може , подсмърча пред витрината!!! Искахте КАПИТАЛИЗЪМ, това е КАПИТАЛИЗМА!!! При капитализма ЧОВЕК , ЗА ЧОВЕКА Е ВЪЛК!!! Ако не си ВЪЛК си ОВЦА и ЩЕ ТЕ ИЗЯДАТ!!!!!

 35. 35 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 453 Весело

  Отговора е е Толкова прост...С Промяна на Конституцията.Спиране на пенсиите на всички Работещи Пенсионери ,Както е Навсякъде По Света!!1

 36. 36 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#34:"kimba3"]"пазарна икономика" , тоест ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ[/quote]

  Няма нищо общо между двете!? Капитализма ни е калпав, защото го правят същите хора или техните потомци, които ни строяха и калпавия цоциализъм.....Всеки ще ти каже, че способните пенсионери работят на частно, връзкарите, шапкарите, мижитурките са в държавната сфера...

 37. 37 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 593 Весело

  Туй загавийце - 12-те стола - на безработните младежи едва ли им говори нещо. На мен обаче ми навява едни мисли за О. Бендер, великия комбинатор. Та не знам какви идеи ще се пръкнат

 38. 38 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много добре си спомням, че Станишев преди изборите обещаваше 240 000 нови работни места. На такова постижение би се радвал и Барак Обама. Когато обещават, нямат задръжки, светът е техен, но когато дойде време за изпълнение, веднага се отмятат. Правителството на Орешарски не изпълнява нито едно от обещанията, които направи предизборно БСП. Те затова го назоваха "експертно", за да бягат от отговорност.

 39. 39 Профил на secubus
  secubus
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Никой не пояснява обаче етническият произход на тези младежи, а това е важно. Защото това препраща към един друг проблем, наречен интеграция. А че проблем с намиране на работа имат и прекрасни млади хора с образование и 4 езика - факт!

 40. 40 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Как как!? Като построим, като през светлия капитализъм, един завод за сгъване на хартиени пиленца и един друг за сгъване на хартиени жирафчета (народът да плаща за конкуренция).

  Проблемът след време ще са нехранимайковците ревящи за пенсия без един ден осигуровки.....


  До коментар [#1] от "ARRI":


  До коментар [#4] от "ban":


  До коментар [#34] от "kimba3":

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 41. 41 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#39:"secubus"]проблем с намиране на работа имат и прекрасни млади хора с образование и 4 езика - факт! [/quote]

  Така е. Геронтокрацията ни управлява...

 42. 42 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 583 Разстроено

  Как да я проборим? - С качествено и пазарно ориентирано образование!

  plamenhristov5
 43. 43 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Младите са си виновни сами.Защо продадоха апартаментите на баба и дядо?Ако сега имаше собственост каквато преди 20 години спокойно пенсионерите щяха да си докарват допълнителен доход от наем.

 44. 44 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#1:"ARRI"]Като изпратим бабите и дядовците в пенсия......Не може дъртофелите с памперсите да ги задължаваме да бачкат повече, а младите да се чудят кво да правят..... [/quote]
  Младите се чудят какво да правят не заради бабите и дядовците (които между впрочем също са хора, и имат право да работят колкото всеки друг), а защото за нищо не стават. Според статията, "Половината от младите без работа са без средно образование и голяма част от тях дори и без начално" - ми тия стават само за изкопчии, а нужда от толкова изкопчии няма. Голяма част от тия със средно образование също не стават за нищо.
  Работа има много, но не всякаква. За да намериш например свестен инженер ти трябва частен детектив. В ИТ сектора също има много работа. И във всякакви други. Но много от младите не стават за работа в която трябва да мислиш и да носиш отговорност. Изобщо пълния провал в образованието и чалгизирането и опростачването на нацията през последните 20+ години вече има очевидни последствия. А ако комунистите отново принудят голяма част от най-доброто да емигрира, последствията ще са катастрофални.

 45. 45 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#9] от "blaf":

  А освен това вероятно са цигани.
  А това обяснява много неща.

 46. 46 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#4] от "ban":
  В БАН не се интересуват от нови индустрии, а само от копи пейст!

 47. 47 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#46] от "Марин Мидилев":

  а ти да не би да си капиталист, и да произвеждаш таблети за майкрософт! БАН е научна организация, тя произвежда наука, има критерии по които се оценява и ако отговаря - добре, в противен случай се закриват и сливат институти!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK