Музика за поетеси

Luis Delgado - Hechizo de Babylonia

Луис Делгадо, "Магията на Вавилон"


(Nubenegra 2001)

Стил: етно - Испания, Мароко

Музиката в този албум Луис Делгадо посвещава на андалуските поетеси от ХІ и ХІІ в. - онези вдъхновени жени, смятани за основателки на страстните поетични форми "джарха" или "моахаджа". Тия творби обикновено са анонимни, тъй като разкриват без свян най-скритите душевни и плътски копнения на своите авторки. Това е твърде опасно през Средновековието, когато властват мъжете, още повече в испанските територии, подчинени на ислямските закони. Най-красивите сред тези страстни и бунтовни поеми сега са превърнати в музика от Луис Делгадо, който ги аранжира с грижлива прецизност с помощта на автентични лютня, флейта и перкусии от ислямското културно наследство. Стиховете са изпети от превъзходни вокалистки като Мария дел Мар Боне, Мариам Хасан и Ерминиа Ухенел. Гласовете на тези жени и изпипаните композиции на Делгадо се сливат в "Магията на Вавилон" и покоряват слушателя с пищна, чувствена и изящна любовна ласка.

OREGON - Oregon In Moscow

"Орегон" в Москва

(Intuition 2000)

джаз

След три плодотворни десетилетия основателите на групата "Орегон" Ралф Таунър (китари и клавишни), Глен Мур (бас) и Пол Макандълс (дървени духови инструменти) не възнамеряват да почиват на лаврите си. Напротив, подпомогнати от забележителния перкусионист Марк Уокър и продуцента Стив Родби, те се захващат да осъществят един отдавна замислен амбициозен проект - албум на "Орегон", в който да участва симфоничен оркестър. Макар че групата неведнъж е свирила с акомпанимент на оркестър, реализирането на записа се оказва истинско предизвикателство за всички участници. След дълги проучвания е избран оркестърът на Московското радио и е ангажирано московско държавно студио за звукозапис. Там през юни 1999 г. 15-те парчета от този двоен диск са записани само за шест дни. Пиесите представляват откъси от дългогодишната музикална история на "Орегон". Албумът е записван изцяло симултанно - групата свири едновременно с оркестъра и полученият запис се миксира без никакви допълнителни обработки. В този смисъл дискът обединява достойнствата на записа на живо с качеството на студийната продукция.

Lee 'Scratch' Perry

Arkology

(Island Jamaica)

етно

Дори и за най-бегло запознатите с историята на регето българи името и глобалният успех на Боб Марли безспорно не са тайна. Но на какво/кого се дължи този успех? Кой е човекът, посочил пътя на Боб Марли? Името на един музикант от ямайската регесцена достига култов статус в началото на 70-те - The Upsetter, aka Skrach, aka The Dub Organizer - Ли Пери - човекът, който премести границите на звука там, откъдето днес започват "дръм енд бейз", "амбиент", "техно груув" и прочее техники и стилове на модерната поп и експериментална електронна музика. Тази революция Ли Пери постигна със скромно обзаведеното си студио, наречено Black Ark и състоящо се от Echoplex Reverb Unit и Mutron Phaser, като звуковите текстури се смесват с помощта на мишпулт Soundcraft на най-обикновен четирипистов Teac. Те доказват, че за полета на духа няма граници.

Доскоро беше почти невъзможно да се проследи хронологията на тази революция, тъй като 7- и 12-инчовите сингли, записани в Black Ark, днес са колекционерска рядкост.

Този пропуск неотдавна бе поправен от тройния бокс-сет на Ли Пери, издаден от "Айлънд Ямайка" по случай 40-годишния юбилей на лейбъла. Освен самия Dub Organizer в него са включени и ценни парчета на легендите Джуниър Марвин, Макс Ромио, Огъстъс Пабло, продуцирани от Ли Пери.

Освен за истинските фенове на roots rock reggae този диск е подходящ и за всички сноби, желаещи да блеснат с познания в областта на глобалната култура. Бокс-сетът може да се намери вече и в избрани български магазини. За него си струва всяка дадена стотинка, включително и заради приложената 52-странична книжка в която, между другото, може да прочетете и уникално писмо до японския министър на правосъдието.

Виктор Лилов

Susana Baca

Eco de Sombras

(Luaka Bop/Warner Bros)

eтно

Песните на черните роби, принудени да работят в мините по перуанското крайбрежие, бяха до началото на 70-те години една от най-добре пазените тайни на музикалните традиции от района на Андите.

От 70-те датира и началото на музикалната кариера на харизматичната перуанска певица Сузана Бака. В днешни времена Сузана Бака безспорно е най-впечатляващият представител на културата на афро-перуанците. Изпълняваната от нея музика представлява уникална смес от африкански, испански и индиански традиции, при това поднесени от един експресивен и нежен глас.

Eco de Sombras се нарича албумът, издаден от лейбъла на Дейвид Бирн. И тук певицата продължава своята мисия за съхраняване на тази музика, но този път подпомогната от щатските гост-музиканти Джон Медески, Том Уейтс и ветераните Марк Рибот (китара) и Грег Коен (бас). Чувствеността на тези виртуози позволява на песните - истории от робския живот за човешки страдания и искрици щастие - да се развият в богат и емоционално наситен музикален контекст.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK