Една вечер в София - 7 април

"Салон за плач" в театър "Зад канала"

Постановката на Бина Харалампиева "Салон за плач" от Юрий Дачев е премиерното заглавие на Малък градски театър "Зад канала", която ще се играе тази вечер.

Сюжетът оформя класическия любовен триъгълник, в който никой от образите не може да разбере, нито да преживее любовта. Двете героини (в ролите Мария Каварджикова и Анета Сотирова) се влюбват в един и същ мъж (в интерпретацията на Атанас Атанасов). Той се оказва собственик на "Салон за плач" - бар, където посетителите могат на воля да си поплачат, разделени в малки сепарета. Чувствата се развиват страстно и обилно се поливат със сълзи и алкохол. Накрая персонажите се обединяват от общата си съдба на несретници - недоволни от живота и от себе си.


Инициатива "Свободно изкуство" събира музиканти в НДК

Камерен оркестър "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров ще изнесе концерт в зала 7 на НДК. Солисти ще бъдат Милена Лазарова, Иван Хаджийски, Катарина Вебер, Иван Ковачев. В програмата ще звучат произведения на Шостакович, Мартен, Кюркчийски, Бритън.

Концертът е включен в първия фестивал "Музика-импровизация и театър", който се провежда от 30 март до 8 април в НДК и се организира по инициативата "Свободно изкуство". Програмата е част от културния обмен между Швейцария и България. В нея участват също ученици и студенти от средните и висшите училища на Берн и София.

Художествени ръководители и вдъхновители на фестивала са проф. Милена Моллова и проф. Ерика Радемахер.Тяхната идея е да стимулират чувството за свобода и творчество у младите чрез музикални импровизации и обучение без догми и ограничения. В Швейцария проявата се е състояла от 10 до 18 март.

Нов британски филм

по кината

"Били Елиът" е новото заглавие в киноафиша от тази седмица. Британската продукция на режисьора Стивън Долдри спечели през миналата година три награди на Британската академия - за филм, за главна мъжка роля на Джейми Бел и за поддържаща женска роля на Джули Уолтърс.

Творбата засяга остри социални проблеми и в същото време разказва за детството на главния герой с деликатни подробности. Действието се развива в миньорско селище от графство Дърам по време на работническите вълнения през 1984 г. В среда на груби и агресивни взаимоотношения се заражда талант, който едва оцелява в условията на суровата реалност.

Били Елиът, син на миньор, трябва да стане боксьор според баща си. Проблемът на детето е, че не може да нанася удари. Талантът му на танцьор обаче е открит от провинциална учителка, която успява да убеди родителя, че момчето трябва да се отдаде на изкуството.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK