Случайно да ви се подскача...

"Защо ли на никого не му се подскача", пита се Тигъра и скача насам-натам, блъска се и пречи на Приятелите си да построят Нова къща на тъжния Йори. Това е същият онзи шумен и самоуверен Тигър от прекрасната история на А.А. Милн "Мечо Пух". На него е посветен и един от последните анимационни филми на Walt Disney - "Тигър", който от вчера е и на българския пазар, издаден от "Александра видео".

Когато една скала пада върху къщата на магаренцето Йори, всички в Стоакровата гора - Мечо Пух, Прасчо, Бухала, Кенга, Ру и Зайо, се събират и започват да Строят. Но както се оказва, Краят на къщата на Йори бе само началото на един много Злополучен ден. Тигъра скача, бута и най-вече пречи на всички да си вършат Работата. Тогава Зайо, когото смятат за най-умен, му предлага да тръгне из гората и евентуално да намери други Тигри, с които да върши всичко Това, а Бухала допълва, че може би там някъде се намира Неговото Фамилно дърво.

Такова едно предложение би могло да обърка всекиго, а най-вече раирания подскокливец, който да този момент си мисли, че е най-единственият Тигър в света. Въпреки Объркването За Миг той тръгва на чудновато приключение из Стоакровата гора заедно с Ру. При това с песен на уста:


Нали съм най-единствен в света,

но май сега имам нужда

от друг като мен.

За някой скоклив, игрив,

със смях щастлив,

да скача безспир...

Да прави на пух и прах

самотните дни...

Едно от най-чудесните неща на Тигрите е, че аз съм най-единственият, казва раираният герой на Ру и го учи на онзи прочут тигров скок, дето увиваш опашката си, увиваш тялото си и се изстрелваш със страхотна скорост, а горкият малък Ру дори не може да произнесе името на този скок, камо ли да го Скочи. По всичко личи обаче, че двамата приятели няма да намерят въпросното Фамилно дърво. Тогава Тигъра изпраща писмо на роднините си, с което ги кани на гости. В същото време съобразителният Бухал предлага на останалите да му напишат отговор. Всъщност най-големият им проблем е, че те не знаят как да Бъдат Тигри. Все пак изход има от всяка ситуация, дори и само да решиш, че вече си го намерил. В крайна сметка Тигъра ще намери своето Най-собствено и Най-лично Семейство - просто трябва да прескочи Самотата...

Режисьор на тази 76-минутна свободна адаптация с героите на Милн е талантливият Джон Фолкънстейн, който е натрупал сериозен голям опит в познатите на всички телевизионни сериали за Мечо Пух. "Тигър" е една вълнуваща история за истинското приятелство и всички онези ценности, без които животът ни би бил една непоносимо скучна история. За цялостното въздействие на филма несъмнено допринася и музиката на легендарните братя Ричард и Робърт Шърман, които работят за компанията на Уолт Дисни от 1960 г. Тяхна е музиката към рисуваните ленти "Книга за джунглата", "Приключенията на Мечо Пух", "Аристокотките" и за прекрасния мюзикъл "Мери Попинс". Финалната балада Your Heart Will Lead You Home е написана съвместно с Кени Логинс специално за "Тигър" и е истински шедьовър.

Днес четвъртък ли е? Един Много Щастлив Четвъртък, както би казал Пух. Тогава подарете си нещо.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK