Явор Гърдев разигра политическа драма 12 метра под земята

"Бастард" може да се гледа сутрин в 8 часа и в 24 часа посред нощ. По всяко време, когато реши режисьорът и са навити актьорите. Защото "Бастард" е като къртица - съществува единствено под земята. Във Варна цари истерия - всеки иска да попадне сред 40-те зрители на най-естравагантното театрално зрелище, правено у нас през последните 10 години. То се състоява в рамките на два часа на 12 метра под земята. На черно билетите вървят между 15 и 20 лева.

Автобуси закарват зрителите в двора на старата изба. Влизаш вътре, нервно чакаш и пушиш - "Бастард" те зове. Тръгваш по стълбището, готов да забравиш чувството си клаустрофобия. Приятни момичета подават специална изолационна мантия, която трябва да те стопли във влажното подземие. Тръпнеш от очакване. По стълбите блещука светлина от свещи. Преживяването вече започва.

В подземието те очаква специално построена платформа, която побира само 40 човека. Мрак. "Бастард" оживява.


Авторският спектакъл на режисьора Явор Гърдев е по сюжет от "Книга за Антихриста" на средновековния монах Адсон де Мутие-ан-Дер и пиесите за смутното управление на английския крал Джон от Шекспир и Фридрих Дюренмат. "Бастард" се занимава с раните, които отваря властта в личното пространство на индивида, твърди режисьорът. Той разиграва кървавата драма като сревновековна притча за хората-кучета, "ревностно маркиращи териториите си на господство и занимаващи ги с нотки и зъби".

Страстните сцени се редуват една след друга. Подвижната платформа отнася публиката от едно пространство в друго. Зрителят е воайор, който с притаен дъх следи задкулисните битки и личното разчистване на сметки в едно апокалиптично политическо шоу.

Спектакълът представя водещите имена от варненската трупа като Михаил Мутафов, Стоян Радев, Симеон Лютаков, Стефан Денолюбов и други. Те демонстрират страхотна актьорска форма. Сценичната среда в избата е оформена от сценографа Никола Тороманов и художника по костюмите Даниела Ляхова.

"Бастард" се случва в онзи допир, в който човешкият импулс граничи с животинския нагон, обяснява Явор Гърдев. Режисьорът е категоричен, че представлението ще се играе единствено в избата "Димят". Успехът на спектакъла вече предизвика първите фенове, които пристигнаха от Пловдив и Русе, за да гледат представлението.

Надяваме се така да провокираме най-после интереса на българина към културния туризъм, каза Явор Гърдев, който смята, че единственото възможно пространство за "Бастард" е варненската изба "Димят".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK