Невъзможната мисия на един филм

От тази седмица във видеотеките се разпространява филмът с многозначителното име "Бойно поле: Земя", който през март бе отличен с цяла кошница антинагради "Златната малинка 2000" (общо седем, при това в най-значимите категории). Този приз се връчва всяка година в навечерието на раздаването на наградите "Оскар" и е предназначен за най-тъпите кинопродукции, произведени през съответната година.

Филмът на Роджър Крисчън се оказа един от най-грандиозните провали в историята на киното. Създаден с огромен бюджет от 73 млн. долара, той успя да си върне едва 21.471 685 млн. въпреки участието на актьори като Джон Траволта, Форест Уитакър и Кели Престън. Появата на този филм, както и унизителният финасов крах, имат своя предистория. Провалът на екранизацията по "бестселъра" на американеца Лафайет Рон Хъбард бе предопределен. Причината е една-единствена - самият той е основоположник на скандалната Църква на сциентолозите (ЦС). Въпросният роман е косвена препратка към създаденото от него псевдоучение, наречено "Дианетика".

Защо се стигна до този филм? Обяснението е в непрекъснато рушащия се имидж на ЦС въпреки ангажираността на редица световноизвестни имена от шоубизнеса и политиката. Корените на този срив датират от 1996 г. По време на европейската премиера на филма "Мисията невъзможна", чийто продуцент и изпълнител на главната роля бе отявленият сциентолог Том Круз, цяла Германия и Франция бяха залети от протести. Размерите на гнева достигнаха измеренията на политически скандал и тогавашният говорител на Държавния департамент на САЩ Никълъс Бърнс отправи недвусмислено предупреждение към Германия да не бойкотира филма. Творбата в действителност нямаше нищо общо с крайно опасната идеология на сектата.


Същата година Областният съд на Мюнхен издаде първата ефективна присъда срещу ЦС, а в Лион - Франция, започна най-мащабният прецес срещу членове на сектата. Двадесет и седем души бяха обвинени в изнудване, причинило самоубийството на отчаян техен последовател. В резултат на това френският парламент обяви ЦС за секта и отказа да я признае за религиозна общност.

Всичко това се отрази крайно неблагоприятно върху авторитета и финансовото благополучие на църквата и нейните имиджмейкъри трябваше да предприемат незабавни действия, за да възвърнат предишните си позиции. За целта те приложиха изпитаната стратегия, наложена от покойния гуру Хъбард и обобщена в думите му: "Хората от шоубизнеса са много специални. Те са в състояние доста по-добре да разпространяват идеите ни, отколкото всички останали".

Преди няколко години в една огромна луксозна вила на булевард "Холивуд", намираща се недалеч от централния офис на ЦС на номер 6331, настъпва трескаво оживление. Именно там, далеч от любопитните репортерски светкавици, се възстановява от целулоидните си превъплъщения звездната сциентоложка кохорта. Повечето нейни представители дължат на психоконцерна сегашния си статус и това автоматично ги прави напълно зависими от неговите босове. Намеренията за екранизацията на "Бойно поле: Земя" са насочени към края на 80-те, но сега сякаш е най-подходящият момент за това - на провокациите трябва да се отговори мащабно. Успешното реализиране на тази налудничива и повърхностна сага, издигаща в култ суперчовека (маниакалната идея за неговото съществуване е на Хъбард), изглежда напълно постижимо поради огромните технически възможности на съвременното кино. За да бъде визията максимално въздействаща, е ангажиран режисьорът Роджър Крисчън, който има опит като художник в "Пришелецът" и "Междузвездни войни". С медиаторската мисия се зае лицето на ЦС - Джон Траволта. Но зрителите и критиката не се оставиха да бъдат удавени в утопичната параноя на шизофренична идеология на дианетиката, основана на менталното манипулиране и насилственото подчинение. Макар да не се случва често в света на киното, провалът на "Бойно поле: Земя" показа на Холивуд, че когато събираш на едно място илюзии, мечти и реалност, важи едно неписано правило - задължително трябва да уважаваш достойнството на публиката, която чистосърдечно е решила да ти се довери. В противен случай мисията ти със сигурност ще се окаже невъзможна.

Известни имена от шоубизнеса, свързани с ЦС:

Джон Траволта, Кели Престън, Том Круз, Мими Роджърс, Никол Кидман, Кърсти Али, Оливър Стоун, Ан Арчър, Шърли Маклейн, Емилио Еставес, Лиза-Мари Пресли, Присила Пресли, Ал Жаро, Чък Къриа, Глория Гейнър, Кандис Берген, Франк Сталоун, Габор Сабо и т.н.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK