За грънчарството и други работи

Книгата проследява произхода на грънчарската глина и смисъла на готварския огън. Огънят и глината като универсални посредници, които свързват небето и земята.

"Ревнивата грънчарка" е като творба на Моцарт, в която всичко е ново и едновременно познато. Започването и завършването са рамка на временно спиране на безкрайната научна творба, занимаваща се с митологията и сама влизаща в нейната постоянно разрастваща се тъкан. Продължение на "Митологики", "Ревнивата грънчарка" е същевременно нов вариант на "Дивата мисъл", която пък повтаря акцентите на "Структурална антропология" - пише в предговора на книгата проф. д-р Богдан Богданов.

Според него в "Ревнивата грънчарка" най-ясно личи почеркът на френския етнолог "в осъзнаването на собствените мислителни процедури на фона на предмета на митологичното мислене, в измъкването от конкретната материя за неочаквани и неспецифични обобщения". Или с други думи, "Ревнивата грънчарка" е може би най-показателният текст на Клод Леви-Строс.


А иначе може да се прочете "Теория на безформеното", митичният произход на грънчарството - "ревнивото изкуство", господари и господарки на глината в двете Америки, жената и грънчарството, както и "Калифорнийски демиурзи и културни герои като ревниви грънчари", както и още неща, които не са толкова свързани с грънчарството…

Томчето е издание на ИК "ЛИК".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK