Оркестърът на БНР вдигна на крака белгийската публика

Симфоничният оркестър на БНР вдигна на крака публиката в Кралския театър на "Плас дьо ла Моне" в Брюксел при официалното откриване на културния фестивал "България - Европалия 2002". Под палката на Милен Начев прозвучаха рапсодия "Вардар" и концерт за пиано № 3 на Панчо Владигеров и симфония "Из Новия свят" на Антонин Дворжак. Солист на концерта беше пианистът Людмил Ангелов. Вечерта започна с изпълнения на белгийския и българския химн, но залата избухна в аплодисменти, когато музикантите в края на изявата си захвърлиха партитурите и засвириха по памет.

Не съм очаквал толкова вълнуващо изпълнение, казал пред Милен Начев престолонаследникът на Белгия принц Филип. Заедно със съпругата си Матилда той първи поздрави оркестъра след концерта. Техни височества бяха официални гости на събитието заедно с президентската двойка на България. Българският държавен глава Георги Първанов също изразил възхищението си с думите: "Вие свършихте половината работа от посещението ми в Брюксел." Неприятно впечатление на част от музикантите направи обаче появата на българското конферансие. Освен че беше абсолютно неизвестна за тях, тя излезе пред публиката в скандално къса рокля, със сандали и татуировка на лявата си ръка. На галаконцерта присъства голяма част от белгийския културен, политически и бизнес елит. Заради ангажимент обаче в кралския театър не се появи министър-председателят Ги Верховстад.

Културната програма от тридневното посещение на Първанов започна с изложба на склуптури на български творци от колекцията на фламандския ценител на изкуството Юго Вутен. Те бяха представени от него и първата дама на България Зорка Първанов в замъка и парка "Ла Юлп", намиращи се във франкофонската област на Белгия Валония. Експозицията съдържаше произведения на Крум Дамянов, Павел Койчев, Альоша Кафеджийски, Емил Попов и Иван Русев. Българският комисар на "Европалия" Еми Барух съобщи, че изложбата е предизвикала огромен интерес. Според нея паркът, който е на 15 километра от столицата и е популярно място за прекарване на почивните дни, е бил изключително подходящо място за проявата. Учудващо беше обаче отсъствието на председателя на парламентарната комисия по култура Стефан Данаилов, който иначе беше част от българската делегация.

Гвоздеят на официалното начало на фестивала беше откриването на изложбата "Златна Тракия - съкровища от България". Тържествените думи на церемонията прозвучаха на френски, фламандски, английски и български. В присъствието на белгийския крал Албер Втори, кралица Паола и българската президентска двойка Еми Барух разказа библейската история за вавилонската кула и посочи, че културното наследство надхвърля държавните и лингвистичните различия. "Това е и посланието на България към Европа", заключи координаторката на фестивала. По думите на Дирк Ренард, който произнесе реч от името на белгийските организатори, за първи път Европа има възможността да се запознае с толкова мащабна експозиция на тракийско изкуство. В нея бяха включени над 400 експоната от Вълчитрънското, Панагюрското, Рогозенското и Варненското съкровище. Показани бяха и най-новите находки от подводните археологически експедиции край Созопол и от разкопките на могилите при Караново. Билетът за изложбата обаче струваше само 7.50 евро. Културният форум продължава до 25 януари и включва около 100 прояви с участието на близо 800 творци.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK