Михаил Неделчев размишлява по българските работи в юбилейната си книга

В края на 2002 г. Михаил Неделчев представи новата си книга “Размишления по българските работи”, като издаването й съвпадна с края на юбилейната година за автора.

“Името на Михаил Неделчев е синоним на дискусия. Той носи дебата и създава дебат, предизвиква го, прави го артистичен и темпераментен, довежда го до възможния му край, без остатък... Той е сред единиците, които поддържат свръхактивна паметта към епохата на социализма и неговата култура.... Проповедникът на литературния персонализъм “, така писателят-критик Пламен Дойнов определя автора на книгата.

“Размишленията “ събират разностранните профили на Неделчев, заострят всички значими български теми, терзания и колебания след 1989 г. Авторът предизвиква мислещата аудитория със седем дебата - за поредния край на века, за националното, за историята на съвремеността и историята на социализма, за пренаписването на биографиите, за социалната ни участ след 1989 г., за войната, за балканската идентичност. Така, по думите на Дойнов, той създава многопластова картина на единното българско живеене, изградена едновременно с вчувстване и дистанция.


Михаил Неделчев е роден на 17 юни 1942 г. в София. Завършва филология в Софийския университет. От 1970 до 1973 г. е аспирант по теория на литературата в СУ; редактор във в-к "Литературен фронт", сп. "Родна реч" и в издателство "Български писател". След това до 1990 г. е хоноруван преподавател в СУ. Депутат в 7-ото велико народно събрание и в 36-ото народно събрание в листата на СДС; председател на комисията за телевизия и радио. От 1989 г. е заместник-председател по идеологическите въпроси и говорител на Радикалдемократическата партия. От 1993 г.е главен редактор на сп. "Демократически преглед". Председател на дружеството за либерално знание и либерални проекти "Гражданин"; член на изпълнителния комитет на Либералния интернационал като постоянен представител на РДП. Преподавател и член на Департамента по нова българистика на Нов български университет. През юли 1998 г. става съучредител на Либерално-демократичния съюз и негов зам.-председател. Автор е на 7 книги по проблемите на историята, политическа философия и практическа политика. Хобито му е събиране на стари пощенски картички.

По думите на автора “Размишления по българските работи” е равноместка, но основният й патос е да вплете три типа занимания - културолгически, политически и литературоведски анализ. “С тази книга се опитвам да докажа, че никога не съм се отказвал от литературата въпреки заниманията ми с политика. С нея искам да преназова някои дебати, които текат в българския публичен живот”, обясни Неделчев. Според него днес най-важният дебат е за автономността на отделния български гражданин. “Тази самостоятелност обаче не се случва и за мен това е обезпокоително”, каза той.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK