Пространства и пишещи жени

В новата си книга "Родена от главата" Миглена Николчина отново изследва темата за женската традиция в литературата и връзката майка - дъщеря. В тези силни теоретичните текстове в едно са "омесени" традиции и митове, истории и скъпи образи. А на места текстовете на Миглена Николчина дори преминават границите между теория и поезия.

Всъщност Миглена Николчина определя целта на книгата с думите: "да се проследят стратегиите и контрастратегиите за вместването на женското писане във високите етажи на българската книжовност." Тези етажи от наша страна обитават Елисавета Багряна, Дора Габе и Блага Димитрова. Затова първата част от текстовете са посветени на българското и възможността жените да запазят мястото си в българския канон. Докато втората част от книгата се занимава по-скоро с жените-емблеми - Джийн Рис и Шарлот Бронте, Джордж Елиът и Емили Дикинсън. "... По логично е да се очаква да изчезне самата литература, отколкото асиметричната ситуираност на писателката в нея", пише още в началото Николчина. И отново темите за потомството и отчуждеността, за личната борба, за провалите, за успехите и пространство на пишещите жени. А текстовете са населени с амазонки, музи, сестри и майки.

Преди да намерят място в тази книга, една голяма част от текстовете Миглена Николчина са видели бял свят в сборници и антологии. Тази необикновена книга е включена в поредицата, която вече набра скорост - Verba magistri, на издателство "Сема РШ".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK