Иглика Трифонова и Елин Рахнев направиха футболна приказка

"Футболът е привилегия за хора, които в един миг от живота си са искали да полетят, да се обезкостят в небето, да открият личната си графика сред облаците. Валсиращата топка носи тази асоциация. Може би поради тази причина футболът е като плод и зеленчук, сирене и хляб днес. Донякъде компенсиращ тъгите ни, безумствата ни, сълзите. От друга страна, мелачка на илюзии. "Илюзиите, че някой ден ще летим - само с ръце" , това разказва за любимата си игра авторът на пиесата "Фенове" Елин Рахнев. Премиерата й е на 1 март в столичния театър "Сълза и смях".

Иглика Трифонова се заела с режисурата. Тя е автор на филма "Писмо от Америка", спечелил куп международни награди, а на 3 март ще бъде прожектиран в Канада. "Фенове" е първата работа на Иглика в театъра. "Малцина знаят, че съм футболна фенка, и то още от началото на шестдесетте, когато бях на четири или пет години. Отношението ми към тази игра започна в една кухничка на лелината къща във Велинград, пълна с мъже, които ми се струваха гиганти. Те се бяха устремили телом и духом към радиото, откъдето един мъжки глас, им съобщаваше за някакви други мъже, които правят нещо страшно бързо и страшно важно някъде далеч... После мъжете около мен скачат, някои ме вдига на ръце и главата ми се чука в ниското таванче. Те са дивашки щастливи и крещят. Аз плача. После баба ме гушва и ме изнася от това "пусто и пометено" място и ме води навън при жените. Но тук не е интересно. Интересното е там, в кухничката. Там стават хубавите, важните, истинските, мъжките работи. Работи, които могат да те вдигнат абсолютно неочаквано до най-високото", така Иглика Трифонова обяснява пристрастията си. Авторът на пиесата приема футбола като наука, която трябва да се изучава. "Има елитни университети по света, в които футболът е дисциплина. Надявам се това да се случи и в България", казва Рахнев.

Актьорите Христо Гърбов и Валентин Танев играят двама самотни безработни музиканти. Единственото им спасение е футболът, макар че техният отбор никога няма да победи. Неудачници, те бягат от света и се спасяват в безкрайни анализи на пасове, контраатаки... Христо Гърбов и Елин Рахнев са от ЦСКА, Валентин Танев е левскар, но тримата са единни, че пиесата е за всички запалянковци и е против футболното хулиганство. На премиерата очакват почитатели на цар футбол от всички цветове.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK