Jukebox_1

Стил: етно хип-хоп

Формат: MC

Издател: Ка Мюзик


Почти всеки стил определя себе си като начин на живот. Но в повечето случаи всичко остава в абстрактните територии на литературата като част от лириката на дадена песен. За повечето хора музиката е създадена, за да забавлява, и именно затова в текстовете се засягат банални теми от ежедневието, които обаче са по-близки до човешката психика и следователно по-лесно продаваеми. Малко са групите, които се осмеляват да заемат активна обществена позиция, а още по-малко са тези, които наистина отстояват принципите си и се борят за идеалите си. Понякога музиката е пропаганда, която те кара да се замислиш. Понякога музиката наистина влияе...

"Пряко включване от Лондон, Абсурдистан" - това са Asian Dub Foundation - със своето хапливо чувство за хумор и непримирим дух те са отново сред нас, за да "отворят очите ни" с новия си албум Enemy Of The Enemy ("Враг на врага"). Заглавието на този проект идва от английската поговорка, която гласи: "Врагът на моя враг е мой приятел и приятелят на моя враг е мой враг." Приятелите, враговете, войните, светът днес са тотално объркани и лишени от всякакъв смисъл. Целият албум се отнася именно за това "глобално объркване". ADF са група, известна със своята политическа ангажираност и остър език, който третира "болни" за съвременната общественост теми като социалната неравнопоставеност, експлоатацията на човека и природата в името на различни финансови интереси, опитите на "великите сили" да погълнат ресурсите на по-бедните страни. Поредната порция антиглобалистична ей-ди-еф идеология ни поднася и Enemy Of The Enemy.

Първото парче от албума - Fortress Europe, което е и пилотен сингъл, определя контурната линия, по която върви целият проект. Основната идея в него е инспирирана от филма Flash на Франсоа Бергерон, в който се разказва за имигрантската вълна, идваща към Европа. В песента се разиграва сценарий на едно твърде вероятно бъдещо решение на правителствата на страните от Стария континент да не допускат имигранти, макар че тези хора бягат заради войни и икономическа мизерия.

В синхрон с непримиримия и бунтарски тон е и музиката, която представлява агресивна атака от пънк, даб, реге, електроника и етно. Най-силният елемент са яростните олдскул хип-хоп и рага вокали, които изстрелват своето послание право в болното съзнание на обществото. По дефиниция музиката на ADF създава една особена атмосфера. Тя е сложна и възбуждаща, пленителна и интелигентна. Тя свързва общности, разбива клишета и предизвиква конструктивна агресия. Всички песни в Enemy Of The Enemy засягат различни социални проблеми, важни за оцеляването на човешката раса. Именно това са Asian Dub Foundation. Това са били винаги и в бъдеще ще продължават да се борят чрез своята музика - за своята кауза.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK