Цветните светлини на Румяна Божкова

В самостоятелната изложба на Румяна Божкова в Полския културен институт, наречена "Споделена светлина", се срещаме с творец, който се интересува не само от цветни хармонии, контрасти и форми, но и от възможностите и ефектите на естествената насочена светлина. Светлината, която не само ще се плъзга меко по повърхността на платното, а светлина, която да прониква през багрите и образите, за да ги изяви още по-силно или да ги завоалира в меката пелена на недоизказаното. Авторката показва различни изображения в цветни светлини, фокусирани като от прожектор, сменящи се всеки път, когато пожелаем. По този начин Румяна Божкова ни прави участници в творческата игра да създаваме, да бъдем сътворци на образите в нейните творби, променяйки мястото на светлинните източници. В настоящата експозиция тя показва цветя, интериори и икони, изработени върху прозрачно платно с цветни поктрития от двете му страни. При включване на вграденото в картината осветление се появяват скрити елементи, включително ръчно плетени дантелени покривки.

Божкова патентова проекта си "Светлинна живопис" през 2001 година. Първата й изложба със светещи картини е три години по-рано. Тя е печелила медали и дипломи от международни салони за изобретения в Кипър, Казабланка, Токио, Москва.

---------


Галерии

Галерия "Шипка" 6

улица "Шипка" 6, телефон: 944 41 41

Изложба "Малка пластика, нисък релеф, плакет и рисунка"

Национална художествена галерия

площад "Батенберг" 1 , телефон: 980 00 93

Изложба скултпура на Иван Русев

Национална галерия за чуждестранно изкуство

улица "19 февруари" 1, телефон: 986 65 30

Изложба "По следите на времето. Руско изкуство"

Галерия "Ирида"

улица "Гурко" 27, телефон: 980 06 11

Изложба "Хроника на промените ІІ" на Калина Димитрова

Галерия "Солерис"

уличица "Галичица" 37

Юбилейна изложба живопис на Вихрони Попнеделев

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK