Видеото като изкуство

Ролята на видеото в живота и изкуството показват 12 британски творци на изложба в АТА Център за съвременно изкуство.

Родерик Бюкянън, Адам Чодско, Марк Дийн, Сара Добай, Гръм Фейгън, Дъглас Гордън, Греъм Гусин, Рейчъл Лоуи, Кристина Маки, Кени Маклиод, Рос Синклер и Карл вон Вилер са от поколението, родено непосредствено преди появата на видеото като изкуство. За това поколение и за тези след тях присъствието на движещия се образ е нещо обичайно, наложило се чрез киното и телевизията като визуална култура и начин на предаване на информация.

Много от авторите се занимават и с фотография, инсталация, скулптура, текст и звук. Затова чрез представените произведения те търсят отговорите на въпросите за идентичността, възприятието и психологическите състояния.


Заглавието на изложбата "Черна кутия", е метафора на ролята на видеокамерата в съвременната култура. Независимо дали е любителска или професионална, в ръцете на телевизионен новинар или на филмов режисьор, видеокамерата фиксира всичко, като създава лавина от движещи се образи - от най-обикновените до най-драстичните.

Черната кутия, взета от пилотската кабина на съвременно британско изкуство, показва изобилие от наслагваща се визуална информация. Част от нея прави директни препратки към телевизията и киното, друга част предлага собствени сюжети или се намесва в съществуващите, оставя време за размисъл или абстрахиране в потока от образи, но като цяло представлява вид съпротива на очаквания телевизионен образ.

---------

Галерии

Галерия "Шипка " 6

улица "Шипка" 6, телефон: 944 41 41

Изложба на Димитър Кулев - графика и рисунки и на Георги Жеков - скулптура

Софийска градска художествена галерия

улица "Гурко" 1, телефон: 981 26 06

Изложба гравюри на Христофор Жефарович, Захари Орфелин и Велко Михайлович

Национална галерия за чуждестранно изкуство

улица "19 февруари" 1, телефон: 986 65 30

Изложба на испанския художник Мануел Салинас

Галерия "Ирида"

улица "Гурко" 27, телефон: 980 06 11

Изложба на пловдивски художници

АТА център за съвременно изкуство

площад "Йоан Павел ІІ" 2, телефон: 65 73 39

Видео от Обединеното кралство

Зала "Райко Алексиев"

улица "Раковски" 125, телефон: 988 12 47

Изложба живопис на Симеон Стоилов

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK