На "Раковска" по средата

От години учебният театър на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" има странно местоположение. От една страна, той е в средата на улица "Раковска", която някои с ирония, други с пресилено вдъхновение наричат "нашенския Бродуей". От друга страна, продукцията на тази сцена рядко намира място върху страниците на критиците. Причините сигурно са много, но важна ми се струва следната - на абсолвентските спектакли по принцип се гледа като на някакви театрални хибриди. Създадени на границата между студентството и професионалния път.

Професор Димитрина Гюрова е избрала за абсолвентската изява на своите възпитаници две ранни пиеси на Харолд Пинтър "Една нощ навън" и "Колекцията", писани в началото на 60-те години. Като всеки театрален факт и този може да предизвика различни оценки. Трудно обаче в тях ще го има примесът на снизхождението към спектакъл-хибрид. Постановката е професионално умна и "по английски" стабилна. Някои сигурно ще открият в режисурата недостиг на блясък, но "зидарията" на това следствие е респектираща. Това дава на актьорите равновесие, те знаят какво правят във всеки момент от сценичното си присъствие независимо в каква степен са убедителни. Не само са опазени да изобразяват "сложност". Явно са научени да противостоят на кухата многозначителност с премислени актьорски аргументи и това заслужава аплодисменти. ( Продължителни!)

В "Една нощ навън" най-завършен в тази посока е Албърт на Николай Луканов. Той е събран и "чист" в пътя на героя - от самото момчешко бягство към самотата в свободата и самотата в разочарованието.

В "Колекцията" открояващ се е Джеймс (Антоний Аргиров). Нарцистичен и проницателен, чувствен и самоироничен този герой е усетен от актьора в съчетанието между изисканост и вътрешен хаос. Съжителството на две едноактни пиеси в един спектакъл винаги предизвиква изкушение за сравнение коя е по-цялостна като сценичен резултат. Ще го пропусна, защото и двата актьорски "тима" имат заслуга постановката да напомни, че там, на "Раковска" по средата, има един несправедливо пренебрегван театрален адрес.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK