Разкази за хора, книги и градове

В сборника си с есета "Александрия" Николай Гочев наистина се спира на хора, книги и градове. Отделено е внимание още на интелектуалци и ерудити, митове, притчи и приказки. Част от текстовете се занимават с удоволствията на древните гърци, друга част - с теоретични въпроси на глобализацията и всекидневното. В "Александрия" Николай Гочев обаче не се задържа дълго върху една тема. Литературният теоретик сам прави уточнението, че подготовката на подобна книга наподобява подреждането на фотоалбум.

"Туристът, който вижда само историческите паметници и културните събития, които придават на посетеното място световно или поне континетнално значение, би могъл да бъде обвинен, че е капризен и дори несправедлив", пише Николай Гочев по повод международната школа по теория на хуманитарните науки в Авиньон. И по-нататък продължава: "Неговият интерес (на туриста) към прекалено уредената консумация на онова, което "си заслужава", не е само белег на снобска повръхностност, но и лесно води до скука... "

И накрая според думите на Николай Гочев тази книга е "адресирана до всички четящи хора, които са недоволни от онова, което знаят".

Издателството е "Сонм".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK