НИМ показва женски носии от Възраждането

Миниатюрни копия на женски народни носии са показани на изложбата "Вдъхновено от традицията" на Антония Велева, която беше открита в Националния исторически музей /НИМ/.

Авторката е избрала предимно празнични костюми на жени и млади девойки, които, според нея, са най-богатите и художествено украсени облекла, носени на големи календарни празници и сватби. Дрехите, с които са облечени кукли, са от Дунавската равнина, Родопите, Пиринския край, Балкана и Софийското поле, долините на реките Марица, Искър, Струма, Места и Тунджа, както и от околностите на старите български столици - Плиска, Преслав и Велико Търново, и известни селища от епохата на Възраждането - Котел, Копривщица, Сливен, Банско, Смолян.

Костюмите са точни копия на носии от 18-ти и началото на 19 -ти век и са изработени по лични наблюдения на Велева на оригинални носии при съвместни теренни проучвания, както и по време на регионалните и националните събори за народно творчество в Копривщица,Сливен, "Пирин пее и танцува", "Предела". Авторката е използвала и музейни експонати в София и страната, както и творби на Феликс Каниц и Иван Мърквичка.


Велева е използвала материи, цветове и кройки, както и технологии, прилагани от старите майстори.

Антония Велева обясни, че любов към народното облекло й е вдъхнала нейната майка - етнографът проф. Мария Велева, която я е съветвала и при изработването на експонатите. Според Велева костюмите са художествена изява на българите. Тя е изработвала копията в продължение на 20 години.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK